Πως να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με τον παιδίατρο

Επικοινωνήστε με τον γιατρό

5 Tips για να βγείτε από την επίσκεψη στον παιδίατρο χωρίς απορίες

Η επίσκεψη στον παιδίατρο σπάνια διαρκεί όσο θα θέλατε. Πρέπει σε μικρό χρονικό διάστημα να εξετάσει το μικρό σας και εσείς να κάνετε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που σας απασχολούν για διάφορα θέματα. Για να μην φεύγετε κάθε φορά από το ιατρείο έχοντας μια αίσθηση ότι δεν προλάβατε να λύσετε τις απορίες σας ή ότι ξεχάσατε να ρωτήσετε κάτι σημαντικό, οργανωθείτε με τη βοήθεια των παρακάτω tips.

  • Φροντίστε να έχετε έναν συγκεκριμένο παιδίατρο για το παιδί σας με τον οποίο να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης. Μην επισκέπτεστε έναν γιατρό μόνο επειδή ακούσατε από κάπου ότι είναι καλός, αντιθέτως επιλέξτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευθείτε και να του μιλήσετε ανοιχτά.

Διαβάστε ακόμα: «Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε παιδίατρο;»

  • Πρέπει να γνωρίζετε το ιστορικό του παιδιού σας, δηλαδή ό,τι έχει σχέση με εμβόλια, αλλεργίες, θεραπείες ή αντιδράσεις σε κάποιο φάρμακο. Έτσι θα κερδίσετε χρόνο και θα μπορείτε να ενημερώσετε εγκαίρως τον γιατρό σας αν λόγου χάρη σας προτείνει ένα φάρμακο στο οποίο έχει αλλεργία το παιδί σας. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα φάκελο με άλλες ιατρικές γνωματεύσεις ή με τα τηλέφωνα ειδικών γιατρών που είχατε επισκεφθεί. 
  • Να είστε προετοιμασμένοι. Αν το μικρό σας έπαιρνε κάποιο φάρμακο ή βιταμίνες θα πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία του. Αν είναι δύσκολο να απομνημονεύσετε την ονομασία του τότε πάρτε μαζί σας τις συσκευασίες για να τις δείξετε στον γιατρό. Επίσης πριν ξεκινήσετε για το ιατρείο σημειώσετε σε ένα χαρτί μερικές ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε στον γιατρό, ακόμα και αν το μικρό σας είναι υγιές. Έτσι δεν πρόκειται να τις ξεχάσετε. 
  • Κρατήστε σημειώσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον παιδίατρο σημειώστε όσα σας λέει σχετικά με τη διάγνωση ή άλλες συμβουλές ή σχετικά με εξετάσεις που έγιναν. Αν περιμένετε αποτελέσματα, συμβουλευτείτε τις σημειώσεις κάποιες ημέρες αργότερα για να διαπιστώσετε ότι όλες οι εξετάσεις έγιναν και πως έχετε όλα τα αποτελέσματα στα χέρια σας.
  • Μην υποβαθμίζετε το ένστικτό σας. Στην πραγματικότητα εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, συνεπώς καλό είναι να ρωτάτε, να επισημαίνετε πράγματα σχετικά με μια διάγνωση και με αυτό τον τρόπο να βοηθάτε και τον παιδίατρο να καταλάβει πιο εύκολα τι συμβαίνει. Μην υποτιμάτε τη διαίσθησή σας. Αντιθέτως ακούστε τη και εξηγήστε γιατί λόγου χάρη διαφωνείτε με κάτι (π.χ. μια θεραπεία). 

 

Extra tipΠροφανώς θέλετε μια γρήγορη διάγνωση όταν το μικρό σας είναι άρρωστο, αλλά είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να επισκεφθείτε τον παιδίατρο παρά να εξάγετε τη δική σας διάγνωση βασισμένοι σε πληροφορίες από το διαδίκτυο.