Πόσο ασφαλές είναι στο καθισματάκι αυτοκινήτου;

Καθισματάκι αυτοκινήτου

Ένα quiz για να τεστάρετε τις γνώσεις σας και οι σωστές απαντήσεις για να διορθώσετε τυχόν λάθη.

Ένα quiz 5 σημαντικών ερωτήσεων ασφαλείας που αφορούν στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Απαντήστε και έπειτα δείτε την σωστή απάντηση και την εξήγησή της.

 

1) Πότε γυρνάτε το καθισματάκι ώστε να κοιτάει μπροστά;

Α) Στα πρώτα του γενέθλια

Β) Όταν γίνει 2 χρονών

Γ) Όταν τα πόδια του φαίνεται να στριμώχνονται στην πλάτη του καθίσματος

 

Σωστή απάντηση: Β

Πολλοί είναι οι γονείς εκείνοι που γυρνούν το καθισματάκι μπροστά στα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους. Ωστόσο, νεότερες έρευνες έδειξαν ότι είναι καλύτερα αυτό να κοιτάει προς τα πίσω τουλάχιστον μέχρι το παιδί να γίνει 2 χρονών. Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στις νέες συστάσεις ασφαλείας παρατήρησε πως «το καθισματάκι που κοιτάει προς τα πίσω στηρίζει καλύτερα το κεφάλι, τον λαιμό και την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση ατυχήματος, αφού διανέμει την δύναμη της σύγκρουσης σε ολόκληρο το σώμα».

 

2) Η πιο ασφαλής θέση για την τοποθέτησή του στο πίσω κάθισμα είναι

Α) Στο κέντρο

Β) Πίσω από το κάθισμα του συνοδηγού

Γ)Πίσω από το κάθισμα του οδηγού

 

Σωστή απάντηση: Α

Έρευνες έχουν δείξει ότι στο κέντρο του πίσω καθίσματος το παιδί έχει 43% λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστεί σε περίπτωση ατυχήματος σε σχέση με το αν καθόταν κοντά στα παράθυρα. Τοποθετήστε λοιπόν, το μικρό σας στο κέντρο, όσο πιο μακριά γίνεται από ενδεχόμενους κινδύνους, και σε περίπτωση που έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, βάλτε στο κέντρο εκείνο που είναι πιο ευάλωτο από άποψη ηλικίας και μεγέθους.

 

Κάθισμα αυτοκινήτου3) Σε ένα κάθισμα που κοιτά προς τα πίσω:

Α) Οι ιμάντες που συγκρατούν το κάθισμα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίπεδο των ώμων ή κάτω από αυτούς.

Β) Οι ιμάντες που συγκρατούν το παιδί θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτοί ώστε να χωρούν μέσα δύο δάχτυλά σας.

Γ) Οι ιμάντες που συγκρατούν το παιδί θα πρέπει να είναι λείοι καθ’ όλο το μήκος τους.

 

Σωστή απάντηση: Α, Β και Γ

Ερώτηση παγίδα! Κατά την τοποθέτηση, οι ιμάντες που συγκρατούν το κάθισμα θα πρέπει να βρίσκονται στο επίπεδο των ώμων του παιδιού ή κάτω από αυτό. Αντίθετα, σε ένα κάθισμα που κοιτάει μπροστά αυτοί θα πρέπει να βρίσκονται στο επίπεδο των ώμων του παιδιού ή πάνω από αυτούς. Επίσης, μόλις δέσετε το παιδί στο κάθισμα θα πρέπει να ελέγξετε πόσο σφιχτοί είναι οι ιμάντες που το συγκρατούν. Τοποθετήστε ανάμεσα σε αυτούς και στο παιδί δύο δάχτυλα του χεριού σας. Εάν χωρούν ίσα ίσα τότε είναι ασφαλές. Τέλος, όλοι οι ιμάντες θα πρέπει να μην έχουν υποστεί φθορές, να είναι λείοι και να μην στριφογυρίζουν σε κανένα μέρος καθ’ όλο το μήκος τους.

 

4) Όταν το καθισματάκι εγκατασταθεί επιτυχώς στο αμάξι, η λαβή:

Α) Θα πρέπει να είναι προς τα πάνω

Β) Θα πρέπει να είναι προς τα κάτω

Γ)Εξαρτάται από το μοντέλο

 

Σωστή απάντηση: Γ

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να κατεβάζετε την λαβή μετά την εγκατάσταση και να την ξανασηκώνεται αφού βγάλετε το μωρό από το αμάξι. Για να είστε σίγουροι τσεκάρετε τις οδηγίες του κατασκευαστή σας και εάν δεν τις έχετε πλέον ψάξτε για online οδηγίες. Οι περισσότερες εταιρίες πλέον δίνουν διαδικτυακές συμβουλές για τα προϊόντα τους.

 

5) Για να κρατήσετε ένα μωρό ζεστό και ασφαλές κατά την διάρκεια του χειμώνα:

Α) Του φοράτε το παλτουδάκι του πριν το δέσετε στο κάθισμα

Β) Το σκεπάζετε με το παλτουδάκι του ή μια κουβερτούλα αφού το έχετε δέσει στο κάθισμα

Γ) Αγοράζετε ένα ειδικό προϊόν που προορίζεται για να κρατάει ζεστά τα παιδιά στο καθισματάκι τους

 

Σωστή απάντηση: Β

Για να δέσετε το μικρό σας στο κάθισμα πρέπει να του βγάλετε το πανοφόρι, καθώς δεν θέλετε να μεσολαβούν πολλά πράγματα ανάμεσα σε εκείνο και τους ιμάντες που το κρατούν ασφαλές. Για να το προστατέψετε από το χειμωνιάτικο κρύο, μπορείτε να το σκεπάσετε με μια κουβερτούλα. Τέλος, οι κατασκευαστές προειδοποιούν να μην χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση gadgets που δεν έρχονται μαζί με το καθισματάκι, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι ασφαλές.

 

Πώς τα πήγατε; Ελπίζουμε καλά! Κι, αν όχι, τουλάχιστον μάθατε ορισμένους κανόνες ασφαλείας. Για ακόμα περισσότερους διαβάστε το «Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου»-10 λάθη ασφαλείας που κάνουν οι γονείς!