Να του δώσω πιπίλα στον ύπνο;

Να του δώσω πιπίλα στον ύπνο;

Οι ανανεωμένες οδηγίες της ΑΑΠ προτείνουν την χρήση πιπίλας στον ύπνο

Η πιπίλα μπορεί να έχει χίλια στραβά αλλά και κάτι πολύ καλό: προστατεύει το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνοντας το ρίσκο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αυτό μας λέει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και άλλοι ευρωπαίοι ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση της χρήσης πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου και του ΣΑΒΘ.

Πιο συγκεκριμένα, από έρευνες φαίνεται πως τα παιδιά που κοιμούνται με πιπίλα, κοιμούνται λιγότερο βαθιά και μπορούν να ξυπνήσουν πιο γρήγορα εάν σταματήσει η αναπνοή τους (αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα του Συνδρόμου, που κοστίζει την ζωή των βρεφών).

Δείτε στη συνέχεια ποια είναι τα βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της πιπίλας στον ύπνο αλλά και ποιοι άλλοι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.   

  • Τα μωράκια κάτω των 6 μηνών επωφελούνται περισσότερο από τη χρήση της πιπίλας για να αποκοιμηθούν. Άλλωστε ο κίνδυνος του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου μειώνεται μετά τους 6 μήνες. 
  • Σε ένα μωρό που θηλάζει θα πρέπει να δίνετε πιπίλα αφού έχει εγκαθιδρυθεί ο θηλασμός (συνήθως 3 με 4 εβδομάδες) για να αποφύγετε τη σύγχυση θηλών. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας «Σύγχυση θηλών ».
  • Επιλέξτε μια πιπίλα που είναι κατάλληλη για το μωρό σας και την ηλικία του, διατηρήστε τη καθαρή και πετάξτε τη αν εντοπίσετε σημάδια φθοράς. Δείτε πως να επιλέξετε την σωστή πιπίλα αλλά και πως να την φροντίσετε εδώ.
  • Η πιπίλα φαίνεται να προστατεύει το μωρό σας καθώς αποκοιμιέται αλλά και στα πρώτα στάδια του ύπνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πιπίλα θα πέσει από το στόμα του κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν υπάρχει λόγος να την τοποθετήσετε ξανά στο στοματάκι του. Φροντίστε απλά να του τη δίνετε όταν πέφτει για ύπνο, χωρίς φυσικά να το πιέσετε αν αρνείται να τη χρησιμοποιήσει.
  • Η πιπίλα δεν προκαλεί πρόβλημα στα δόντια με την προϋπόθεση να την έχει αποχωριστεί το παιδί σας το αργότερο στα 2,5 έτη. Η χρήση της μετά από αυτή την ηλικία αυξάνει την πιθανότητα μολύνσεων στα αυτιά, τη μύτη, και το λαιμό. Το καλύτερο χρονικό διάστημα για να βοηθήσετε το μικρό σας να «αποχαιρετήσει» την πιπίλα του είναι από τους 6 μήνες μέχρι τον 1 χρόνο, καθώς στην περίπτωση αυτή λειτουργεί το «όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα». ΣτοδιάστημααυτόεκμηδενίζεταικαιοκίνδυνοςτουΣΑΒΘ
  • Προσφέρετε πιπίλα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, μιας και τις ώρες που δεν κοιμάται η πιπίλα δεν έχει ουσιαστικά κάποιο πλεονέκτημα.

Extra tips

Για να μειώσετε τον κίνδυνο του ΣΑΒΘ:

  • Θηλάστε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Τοποθετείτε πάντα το μωρό σας για ύπνο σε ύπτια θέση πάνω σε σκληρή, σταθερή επιφάνεια.
  • Το πιο ασφαλές μέρος για να κοιμάται το μωρό σας είναι στην κούνια του, την οποία τους πρώτους 6 μήνες θα πρέπει να έχετε στο υπνοδωμάτιό σας.
  • Μην το σκεπάζετε με βαριές κουβέρτες ή παπλώματα, διατηρήστε μια άνετη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Η χρήση του υπνόσακου είναι μια ασφαλής επιλογή για τον ύπνο.
  • Μην κοιμάστε ποτέ με το μωρό σας σε καναπέ ή πολυθρόνα.
  • Κόψτε το κάπνισμα και αποφύγετε τους χώρους που υπάρχουν άτομα που καπνίζουν.