Λάβατε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσετε κατά το δυνατόν περισσότερο τις πτώσεις του μωρού σας καθώς μαθαίνει να περπατάει και να ισορροπεί.
Μπορεί να είναι μια πικρή αλήθεια που κανένας γονιός δεν θέλει να ακούει, αλλά ποτέ δεν είναι δυνατόν να εξαλείψετε τους πιθανούς κινδύνους, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους περιορίσετε κατά το δυνατόν περισσότερο. Πώς; Απλώς ασφαλίζοντας το σπίτι σας και επιβλέποντας στενά το μικρό σας τις ώρες που αυτό είναι ξύπνιο και μπουσουλάει, σηκώνεται, στέκεται, περπατάει, ρολάρει κτλ. Επίσης, και η έκτη αίσθηση κάθε γονιού μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα στην αποφυγή ατυχημάτων.
Όσον αφορά, τώρα, στις πτώσεις αυτές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μέχρι το μικρό σας να βρει τον τρόπο να ισορροπεί κάθε προσπάθεια μετακίνησης στα δύο πόδια θα καταλήγει στο πάτωμα. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να περιορίσετε τις πτώσεις που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες και που μπορεί να καταλήξουν σε πολύ σοβαρό τραυματισμό. Δείτε μερικά tips:
- Βάλτε πόρτες ασφαλείας τόσο στην κορυφή όσο και στην βάση της σκάλας.
- Τακτοποιήστε, ώστε να μην υπάρχουν αντικείμενα πεσμένα στο πάτωμα. Βλέπετε τα μωρά όταν περπατούν κοιτούν τον στόχο και όχι το εμπόδιο.
- Ασφαλίστε τα χαλιά και τα χαλάκια με αντιολισθητικό πάτο.
- Καθαρίστε άμεσα ό,τι σας χυθεί στο πάτωμα, από χυμό και λάδι μέχρι φαγητό και νερό.
- Βοηθήστε το μικρό σας να μετακινηθεί χωρίς προβλήματα αφήνοντάς το ξυπόλητο.
- Στερεώστε καλά όλα τα ογκώδη έπιπλα από τα οποία μπορεί να πιαστεί για να σηκωθεί όρθιο.
Θυμηθείτε: Και τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά κινδυνεύουν από πτώσεις, όχι ισορροπίας αλλά απροσεξίας. Για αυτά, εκτός από τα αντιολισθητικά χαλιά, θα πρέπει να τοποθετείτε φωτάκια νυκτός από το παιδικό υπνοδωμάτιο μέχρι το μπάνιο και να τους φοράτε κάλτσες και παντόφλες με πάτους που δεν γλιστράνε. Τέλος, καλό θα ήταν να μην τα αφήνετε να τρέχουν μέσα στο σπίτι και να μην σκαρφαλώνουν σε έπιπλα που δεν είναι καλά στερεωμένα.