Διαλέγοντας συσκευή ενδοεπικοινωνίας

Μόνιτορ με κάμερα

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή ενός συστήματος ενδοεπικοινωνίας για το μωρό σας.

Αν θέλετε να γνωρίζετε πότε θα ξυπνήσει το μωρό σας όταν κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο το βράδυ ή όταν παίρνει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως σας φανεί βοηθητική μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας. Αυτή αποτελείται από δύο μέρη, τον πομπό και τον δέκτη. Για καλύτερο αποτέλεσμα τοποθετήσετε τον πομπό σε απόσταση περίπου 3 μέτρων από την κούνια του μωρού σας και μεταφέρετε μαζί σας τον δέκτη στο σπίτι ή τοποθετήστε τον δίπλα στο κρεβάτι σας. Οι πομποί με βίντεο πρέπει να τοποθετούνται πιο κοντά ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα του μωρού σας. Δείτε στη συνέχεια ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας.


Επιλέγοντας σύστημα ενδοεπικοινωνίας

1. Αναλογικό ή ψηφιακό; Οι αναλογικές συσκευές ενδοεπικοινωνίας είναι πιο οικονομικές από τις ψηφιακές αλλά δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα ήχου όσο οι δεύτερες. Οι αναλογικές εκπέμπουν σήμα με ραδιοκύματα που σημαίνει ότι όποιος είναι στη συχνότητα μπορεί να ακούσει. Τα ψηφιακά μοντέλα από την άλλη μετατρέπουν τον ήχο σε δεδομένα και είναι σχεδόν αδύνατο να τα ακούσει κάποιος άλλος.

2. Monitor με βίντεοΉχος ή εικόνα; Θέλετε να έχετε οπτική επαφή με το μωρό σας όταν κοιμάται ή απλά θέλετε να ακούσετε πότε θα ξυπνήσει; Τα συστήματα ενδοεπικοινωνίας που παράγουν μόνο ήχο είναι πιο οικονομικά και πιάνουν λιγότερο χώρο, ενώ όσα έχουν δυνατότητα βίντεο περιλαμβάνουν διάφορα εξαρτήματα, όπως διαφορετικού μεγέθους οθόνες, κάμερες που ζουμάρουν ακόμα και δυνατότητα για νυχτερινές λήψεις.

3.Ασφάλεια. Κοιτάξτε για συσκευή ενδοεπικοινωνίας που χρησιμοποιεί τεχνολογία DECT (ψηφιακά ενισχυμένη ασύρματη τηλεπικοινωνία) για να κωδικοποιήσει τα ακουστικά σήματα ανάμεσα στο πομπό και στον δέκτη. Όσον αφορά στα μόνιτορ με βίντεο, τα ψηφιακά μοντέλα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μερικά μοντέλα διαθέτουν και ψηφιακό κλειδί για να κωδικοποιήσουν τις εικόνες.

4.Συχνότητα. Τα βασικά μοντέλα εκπέμπουν σε συχνότητα 49 MHz. Υπάρχουν και μοντέλα που εκπέμπουν στα 900 MHz, αλλά μπορεί να δέχονται παρεμβολές από ασύρματες συσκευές τηλεφώνου που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα. Υπάρχουν επίσης συσκευές ενδοεπικοινωνίας για μωρά που εκπέμπουν στα 2,4 GHz, ενώ τη μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχουν εκείνες που εκπέμπουν στα 1,9 GHz, καθώς είναι οι μόνες που υποστηρίζουν τη τεχνολογία DECT.

5.Μέγεθος. Όσο πιο μικρός είναι ο δέκτης τόσο πιο εύκολα θα το μεταφέρετε μέσα στο σπίτι.

6.Ένδειξη για τις μπαταρίες. Προτιμήστε να αγοράσετε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας που θα σας ενημερώνει με κάποια ένδειξη ότι τελειώνουν οι μπαταρίες.

7.Φωτεινή ένδειξη. Αν είστε σε δωμάτιο που είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή προσπαθείτε να ηρεμήσετε το άλλο σας παιδί υπάρχει ο κίνδυνος να μην ακούσετε το μωρό σας μέσα από τον δέκτη. Ωστόσο μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας που διαθέτει φωτεινή ένδειξη όταν ανιχνεύει ήχο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει.

8.Πολλαπλοί δέκτες. Κάποια μοντέλα διαθέτουν δύο δέκτες. Έτσι μπορείτε να μεταφέρετε τον έναν πάνω σας και να αφήνετε τον άλλο δίπλα στο κρεβάτι σας.

9.Πολλαπλοί πομποί. Υπάρχουν συστήματα ενδοεπικοινωνίας που διαθέτουν περισσότερους από έναν πομπούς και παραπάνω δέκτες, έτσι ώστε να μεταφέρουν ήχους από τρία διαφορετικά δωμάτια.

10.Κάποια πολύ προηγμένα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη θερμοκρασία του δωματίου, να σας ενημερώνουν αν το μωρό σας δεν έχει κινηθεί για αρκετή ώρα ή να συνδέονται στο internet για να παρακολουθείτε το μωρό σας online ή μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Μονιτορ μωρού

SOS Tips

  • Προσέξτε ο δέκτης να είναι σε σημείο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση το μωρό σας, ειδικά αν το μόνιτορ έχει καλώδιο. Επίσης μην τοποθετείτε ποτέ το μόνιτορ μέσα ή κοντά σε νερό.
  • Φυσικά δεν πρέπει να επαναπαύεστε ότι έχετε τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης επειδή χρησιμοποιείτε συσκευή ενδοεπικοινωνίας. Θα πρέπει και εσείς οι ίδιοι να ελέγχετε το μωρό σας όταν κοιμάται, καθώς μπορεί να το ακούτε όταν κλαίει, αλλά καμιά φορά και η υπερβολική ησυχία είναι ανησυχητική.
  • Kαι τα ίδια τα συστήματα μπορεί να μην λειτουργήσουν σωστά, καθώς οι τοίχοι του σπιτιού μπορεί να μπλοκάρουν τα σήματα ή άλλα ασύρματα συστήματα (όπως π.χ. ένα ασύρματο τηλέφωνο) ενδέχεται να κάνουν παρεμβολές, προκαλώντας διακοπές στο σήμα. Είναι σημαντικό επίσης να επιλέξετε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας έτσι ώστε να αποφύγετε τις παρεμβολές και να εξασφαλίσετε την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου.