Προστασία από μικρόβια σε εξωτερικούς χώρους

Προστασία από μικρόβια σε εξωτερικούς χώρους

Πώς να προστατεύσετε το μωρό και το νήπιο από τα μικρόβια όταν είστε έξω

Μπορεί μέσα στο σπίτι σας να έχετε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, απαλλαγμένο από επικίνδυνα μικρόβια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά δεν καραδοκούν όταν βγαίνετε έξω. Ας δούμε τι θα χρειαστεί να προσέξετε.

Σε ποια μέρη να δώσω ιδιαίτερη προσοχή;

Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικοί αποστειρώνοντας όλα τα μέρη που επισκέπτεστε, καλό όμως είναι να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή:

  1. Στα νοσοκομεία. Δεν χρειάζεται να πάρετε το μικρό σας μαζί όταν πηγαίνετε επίσκεψη σε ένα μέρος με τόσα μικρόβια.
  2. Στους κλειστούς χώρους τον χειμώνα.Δεν γίνεται να αποφύγετε εντελώς τα εμπορικά κέντρα και τους παιδότοπους αλλά προσπαθήστε να μην τα επισκέπτεστε σε περιόδους έξαρσης των ιώσεων.
  3. Στις δημόσιες τουαλέτες.Δείτε πιο κάτω τι μπορείτε να κάνετε όταν χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποια για να αλλάξετε το μωρό σας ή να ανακουφιστεί το νήπιό σας.
  4. Στο supermarket, ειδικά όταν αγγίζει το μικρό σας αγγίζει το καρότσι ή τις συσκευασίες και έπειτα βάζει τα χέρια του στο στόμα του.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί στις εξόδους;

Όταν βγαίνετε έξω με το μωρό σας η τσάντα σας καλό είναι να περιλαμβάνει:

  • Υγρό απολυμαντικό για τα χέρια. Χρησιμοποιήστε το όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
  • Υγρά μαντηλάκια καθαρισμού. Είναι κατάλληλα για να καθαρίσετε οποιαδήποτε βρώμικη επιφάνεια (π.χ. την λαβή από το καρότσι του supermarket) . Αποφύγετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε το δέρμα του μωρού σας ή κάποιο αντικείμενο που θα βάλει στο στόμα του, π.χ. την πιπίλα του.
  • Πανί ή στρωματάκι αλλαγής, το οποίο θα προφυλάξει το μωρό σας αν χρειαστεί να του αλλάξετε πάνα δημόσια.
  • Επιπλέον παιχνίδια και μια δεύτερη πιπίλα, ώστε αν η πιπίλα του ή το παιχνίδι πέσει στο δρόμο να μπορείτε να το αντικαταστήσετε άμεσα με τα αντίστοιχα καθαρά.

Το μωρό σας και τα μικρόβια.

Αν γνωστοί και άγνωστοι που συναντάτε έξω με το που βλέπουν το μωρό σας αρχίζουν να του πιάνουν τα χέρια, να τσιμπούν ή να χαϊδεύουν τα μάγουλά του, χωρίς καθαρά χέρια, φροντίστε να τους σταματήσετε εγκαίρως. Καταρχήν μην ντραπείτε να ζητήσετε να πλύνουν τα χέρια τους και αν δεν υπάρχει δυνατότητα ζητήστε τους να αγγίξουν τα ποδαράκια του μωρού αντί για το προσωπάκι του. Ρίξτε το φταίξιμο στον γιατρό, λέγοντας ότι επισημαίνει την ανάγκη προστασίας από τα μικρόβια μιας και είναι ακόμα πολύ μικρό. Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος επιμένει να το πιάνει, πλύνετε το σημείο με σαπούνι και νερό ή με ένα μωρομάντιλο.

Δημόσιες τουαλέτες. Αν χρειαστεί να επισκεφθείτε δημόσιες τουαλέτες, σκουπίστε την επιφάνεια της λεκάνης με απολυμαντικό μαντηλάκι και χρησιμοποιήστε κάποιο προστατευτικό για το κάθισμα της λεκάνης. Ωστόσο προσπαθήστε να μην ακουμπήσει πουθενά το μικρό σας. Για να τραβήξετε το καζανάκι κλείστε το καπάκι, πατήστε το κουμπί και απομακρυνθείτε από τον χώρο για να αποφύγετε να εισπνεύσετε τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται καθώς ανακατεύεται το νερό. Πλύνετε τα χέρια του μικρού σας και τα δικά σας με σαπούνι και νερό και χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να ανοίξετε την πόρτα της τουαλέτας.

Στα ψώνια.Σκουπίστε με ένα μαντηλάκι τη λαβή του καροτσιού ή του καλαθιού που χρησιμοποιείτε στο σουπερμάρκετ αλλά και τα σημεία που είναι πιο πιθανό να αγγίξει το μικρό σας. Επίσης μην δοκιμάσετε φρούτα και λαχανικά, με όση λαχτάρα και αν σας το ζητάει το μικρό σας, χωρίς να τα έχετε πλύνει. Αν σας προσφέρουν δωρεάν, διαφημιστικά snacks, αποφύγετε να τα δοκιμάζετε, καθώς τροφές που είναι εκτεθειμένες είναι πιθανόν να τις έχουν αγγίξει και άλλοι άνθρωποι. 

Καθαρό καρότσι.Ότανείστεέξω, τομωρόσαςθαπεράσειαρκετέςώρεςστοκαρότσιτου, επομένωςφροντίστενατοδιατηρείτεκαθαρό. Συνηθίστε να στρώνετε μια κουβερτούλα ή ένα στρωματάκι στη βάση του καροτσιού, για να αποφύγετε να πλένετε το κάλυμμα της θέσης κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι. Καλό είναι ακόμα να πλένετε και το κάτω τμήμα του καροτσιού καθώς εύκολα μπορεί να μεταφέρει τα μικρόβια από το δρόμο στο σπίτι σας.

Καθαρό αυτοκίνητο.Σκουπίστε τις επιφάνειες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα απολυμάνετε τις λαβές πάνω και πλάι από τις πόρτες, το τιμόνι, τις βάσεις για τα ποτήρια και το cdplayer. Επίσης αποφύγετε να αφήνετε τρόφιμα. Όταν κάνει ζέστη χρειάζεται να καθαρίζετε συχνότερα το αυτοκίνητο μιας και η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία πολλαπλασιάζουν τα μικρόβια.