Κλείστε νωρίς την πόρτα στην παχυσαρκία!

Αποτρέψτε την παχυσαρκία από την βρεφική κιόλας ηλικία!

Η παχυσαρκία δεν είναι τρόπος να ζεις. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να ζεις που προλαμβάνουν την παχυσαρκία. Ξεκινήστε να παρέχετε στο μωράκι σας τα εφόδια για μια «ελαφριά», υγιή ζωή… από κούνια!

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.

Τα πρώτα χρόνια ενσταλάζουν στα παιδιά συνήθειες που διαρκούν για μια ζωή. Είναι, επομένως, σημαντικό να διδάξετε το μωρό σας, ήδη από αυτό το ευεπηρέαστο στάδιο, τρόπους να διατηρεί φυσιολογικό το βάρος του. Βέβαια, όλα τα μωρά είναι κάπως στρουμπουλά! Αυτό το φυσιολογικό στρώμα λίπους προστατεύει το παιδί από το κρύο ενώ του παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στο στάδιο κατά το οποίο θέλει πρώτα να παίζει και μετά να τρώει. Τα περισσότερα μωρά χάνουν τις συγκεκριμένες «καμπύλες» αμέσως μόλις αρχίσουν να μπουσουλάνε και να περπατάνε. Για να μην τις επανακτήσουν, όμως, ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό.

 

Προσοχή στο μενού

  • Θηλάστε το μωράκι σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα μωρά που θηλάζουν όχι μόνο αδυνατίζουν γρηγορότερα αλλά, επιπλέον, παρουσιάζουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θηλασμός τα μαθαίνει να μην τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται. Μόλις χορτάσουν , επιβραδύνουν και σταματούν. Αυτό τα βοηθά να αντιλαμβάνονται τα σήματα του κορεσμού και να ελέγχουν τις ποσότητες που προσλαμβάνουν, συνήθεια που θα τα συντροφεύσει πιθανότατα και στην ενήλικη ζωή τους. Τέλος, ο θηλασμός εμποδίζει την σύνδεση φαγητού και άνεσης. Με άλλα λόγια, το παιδί αισθάνεται όμορφα, όχι επειδή «γέμισε» υπερβολικά την κοιλίτσα του, αλλά επειδή βρίσκεται στην αγκαλιά σας.
  • Διαβάστε τα σήματα που σας στέλνει. Όταν το παιδί σας αρχίσει να τρέφεται με βρεφικό γάλα μην αρχίσετε να το πιέζεται να ακολουθεί κάποιο πρόγραμμα. Προσφέρετέ του το μπιμπερό μόνο όταν πεινάει και μην απαιτείτε να πιει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα εάν δεν θέλει. Ακόμη, μην του προσφέρετε το μπουκάλι κάθε φορά που κλαίει. Μπορεί να μην πεινάει αλλά να αισθάνεται απλά άβολα. Μάθετε περισσότερα για τα σημάδια πείνας του εδώ.Μην το ταΐζετε με πρόγραμμα, αλλά σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του.

Βάλτε μουσική, κάντε του μασάζ ή κουνήστε το για να το ηρεμήσετε. Στην συνέχεια, όταν αρχίσει να τρώει τις πρώτες του μαλακές τροφές μην το αναγκάζετε να αδειάζει το πιάτο του. Τα μικρά συχνά γεύματα είναι ό,τι πρέπει για ένα παιδί στην ανάπτυξη. Αφήστε το να σταματά μόλις καταλαβαίνει ότι η πείνα του ικανοποιήθηκε για να μπορεί και στο μέλλον να αντιλαμβάνεται τα σήματα που στέλνει το σώμα του.

  • Προσοχή στις ετικέτες. Πολλά παιδικά σνακ περιέχουν σιρόπι γλυκόζης και υδρογονωμένα ή ημιυδρογονωμένα έλαια, τα οποία φορτώνουν το παιδί σας με ένα σωρό άχρηστες θερμίδες. Αυτά προστίθενται στα φαγητά για να βελτιωθεί το άρωμα και η υφή τους. Η κατανάλωσή τους, όμως, μαθαίνει στα παιδιά να προτιμούν τις περισσότερο γλυκές και παχυντικές τροφές, βάζοντάς τα στον δρόμο της παχυσαρκίας. Απομακρύνετέ τα από εκεί διαβάζοντας πάντα τις ετικέτες και απορρίπτοντας τέτοιου είδους προϊόντα. Προτιμήστε τα σνακ με την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» ή «χωρίς ακόρεστα λιπαρά» ή, ακόμη καλύτερα, δώστε στο μικρούλι σας υγιεινά ενδιάμεσα γεύματα με φρούτα ή λαχανικά!
  • Χυμοί με μέτρο. Οι χυμοί φρούτων προσφέρουν βιταμίνες και ενέργεια αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εκτοπίσει πιο θρεπτικές τροφές, όπως το γάλα ή τα φρούτα, βλάπτοντας παράλληλα και τα δόντια του. Περιορίστε την ποσότητα σε 100 γραμμάρια, για παιδιά 6 με 12 μηνών, και σε 170 γραμμάρια, για παιδιά 1 με 4 ετών. Μία άλλη καλή τακτική είναι να αραιώνετε τους χυμούς με λίγο νερό. Τέλος, φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές και να αγοράζετε μόνο «100% φυσικούς χυμούς» και όχι «Φρουτοποτά» ή «Κοκτέιλ Φρούτων». Τα τελευταία ,εκτός από πολύ ζάχαρη, περιέχουν πρόσθετα γλυκαντικά, χρώματα και γεύσεις.
  • Προτιμήστε τα «καλά» λιπαρά. Η ανάπτυξη των παιδιών απαιτεί την πρόσληψη λιπαρών και μάλιστα σε ποσότητες μεγαλύτερες από έναν ενήλικα. Ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό σας τα απαραίτητα λιπαρά, το ίδιο και τα βρεφικά γάλατα που είναι εμπλουτισμένα με ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Όταν αρχίσετε να δίνεται στο καμάρι σας στερεές τροφές σερβίρετέ του λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομό), αυγά και αβοκάντο. Αυτές οι «ισχυρές» τροφές συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος ενώ ενδυναμώνουν την καρδιά και το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιμείνετε στα «καλά λιπαρά» και αποφύγετε τα κορεσμένα, εφόσον αυτά αυξάνουν την χοληστερίνη και βλάπτουν τα αγγεία του οργανισμού. Μάθετε περισσότερα για τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά εδώ.
  • Πείτε «ναι» στους σωστούς υδατάνθρακες! Όπως τα λιπαρά, έτσι και οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι εφόσον εκτοξεύουν την ενέργεια του μικρού σας για να μπορεί να παίζει και να κινείται. Παρέχετε στο παιδί σας «καλούς» υδατάνθρακες από ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Οι «καλοί» υδατάνθρακες βοηθούν το αίσθημα του κορεσμού και αποτρέπουν το παιδί σας από την υπερφαγία. Επιπλέον, μαθαίνοντάς το να προτιμά την γεύση και την υφή υγιεινότερων υδατανθράκων σε μικρή ηλικία το βοηθάτε να καλλιεργήσει καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Για να είστε βέβαιοι πως τα προϊόντα που αγοράζετε είναι κατάλληλα για την ανάπτυξη του παιδιού σας ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων. Προτιμήστε αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμ πρωτεϊνών και φυτικών ινών και πείτε «όχι» σε όσα περιέχουν μεγάλη ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων.

Αλλάξτε συνήθειες

  • Ενθαρρύνετε την κίνηση. Μόλις αρχίσει να κινείται θα αισθάνεται πολύ χαρούμενο να μπουσουλάει και να κυλιέται όλη μέρα. Ενθαρρύνετε αυτήν του την διάθεση κατεβαίνοντας στο επίπεδό του και παίζοντας μαζί του. Ξαπλώστε στο πάτωμα, αφήστε το να σκαρφαλώνει πάνω σας και να μπουσουλάει γύρω γύρω. Μεγαλώνοντας καθιερώστε δύο μέρες της εβδομάδας για να βγαίνετε έξω οικογενειακά για να παίζετε όλοι μαζί σε κάποιο πάρκο ή παιδική χαρά. Μέσα στο σπίτι μπορείτε να βάζετε μουσική και να χορεύετε, να παίζεται κυνηγητό και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Το σημαντικό είναι να το βοηθήσετε να μείνει ενεργό χωρίς πίεση, απλά διασκεδάζοντας.

Ενθαρρύνατε την κίνηση

  • Αποτρέψτε τα τσιμπολογήματα μετατρέποντας το φαγητό σε μια οικογενειακή συνήθεια. Μία πρόσφατη αμερικανική έρευνα σε 8.500 παιδιά αποκάλυψε πως με το να απολαμβάνει από κοινού η οικογένεια το γεύμα, κυρίως το πρωινό, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 40 % τον κίνδυνο της παχυσαρκίας. Ξυπνήστε, επομένως, μισή ώρα νωρίτερα και καθίστε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι για να φάτε, να επικοινωνήσετε και να ξεκινήσετε χαρούμενα την ημέρα σας.
  • Πολεμήστε την καθιστική ζωή από τα πρώτα κιόλας χρόνια. Ελέγξτε τον χρόνο που βλέπει τηλεόραση ( το πολύ 2 ώρες ημερησίως) και παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και προτρέψτε το να κινηθεί. Μεγαλώνοντας γράψτε το σε μια αθλητική ομάδα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση κτλ.) για να αυξήσει τον μεταβολισμό του και να διατηρήσει καλή φυσική κατάσταση.
  • Τέλος, προσπαθήστε να αφήνετε το παιδί σας να απολαμβάνει αρκετές ώρες ύπνου, περίπου 10 με 11. Η ανεπάρκεια ύπνου έχει επανηλλειμένα συνδεθεί με προβλήματα βάρους και σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry» για κάθε ώρα μείωσης της διάρκειας του ύπνου συνολικά, διπλασιάζονταν οι πιθανότητες να γίνει το παιδί υπέρβαρο. 

Box tip: Το καλύτερο που μπορείτε, φυσικά, να κάνετε είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Εάν επιθυμείτε πρώτη εσείς να τρέφεστε σωστά και να παραμένετε σε φόρμα, τότε και το καμάρι σας θα μιμηθεί τις καλές σας συνήθειες. Θυμηθείτε: τα πρώτα χρόνια της ζωής του επηρεάζεται πολύ από εσάς. Επομένως, είναι στο χέρι σας να του δώσετε τα απαραίτητα εργαλεία για ένα υγιεινότερο τρόπο ζωής!

Τώρα ξέρετε! Η παχυσαρκία αποτελεί νόσο. Επομένως και για αυτήν ισχύει το ρητό «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία»! Προστατεύστε εσάς και τα αγαπημένα σας άτομα και απολαύστε μαζί μια ζωή γεμάτη υγεία, ευεξία και ομορφιά.

Διαβάστε ακόμη: "Μεγαλώστε ένα αδύνατο παιδί σε έναν υπερμεγέθη κόσμο"

Ακόμη: Μάθετε εάν η οικογένειά σας είναι σε φόρμα κάνοντας αυτό το κουΐζ.