Προστάτεψέ με!

Νεογέννητο

Ελαχιστοποιήστε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μωρό σας τους πρώτους μήνες

Από τι κινδυνεύει ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του μέσα στο σπίτι σας; Όχι από πολλά πράγματα, μιας και ακόμα δεν μπορεί να πιάσει και να βάλει στο στόμα του μικρά αντικείμενα αλλά ούτε και να σκαρφαλώσει στα κάγκελα της κούνιας του. Παράλληλα θα περάσουν ακόμα αρκετοί μήνες μέχρι να αρχίζει να αλωνίζει στο σπίτι μπουσουλώντας ή περπατώντας και εξερευνώντας με τα χεράκια του το περιβάλλον.

Ωστόσο η προσοχή σας πρέπει να στραφεί στο πώς κοιμάται, πώς του κάνετε μπάνιο, πού το αλλάζετε αλλά και στο πώς θα ελαχιστοποιήστε την πρόκληση ατυχημάτων κυρίως από πτώσεις. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο ασφαλείς επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Ύπνος. Για να μειώσετε το ρίσκο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, μην του δίνετε μαξιλάρι και μην τοποθετείτε κουκλάκια, υφασμάτινα στολίδια και άλλα μαλακά αντικείμενα στην κούνια του. Ακόμα, φροντίστε το στρώμα του να είναι σκληρό και προτιμήστε να χρησιμοποιείτε υπνόσακο αντί για κουβέρτα ή πάπλωμα που μπορεί να σκεπάσει το κεφάλι του και να εμποδίσει την σωστή αναπνοή.

Αλλαγή πάνας. Ακόμα και το πιο μικρό μωρό μπορεί να βρει έναν τρόπο για να κυλήσει από το σημείο που το έχετε ξαπλώσει για να το αλλάξετε (ειδικά όταν αρχίσει να ρολάρει), για αυτό φροντίστε να το επιβλέπετε στενά. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι να το αλλάζετε στο πάτωμα πάνω σε ένα στρωματάκι ή σε μια μεγάλη επιφάνεια και να έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα για να μην χρειαστεί να ψάχνετε τελευταία στιγμή την κρέμα για το σύγκαμα που βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο.  Φροντίστε, επίσης, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε να είναι 100% ασφαλή για μωρά, δηλαδή να μην περιέχουν χημικά, οινόπνευμα, χρωστικές, parabens […] και καλό θα ήταν να αποφύγετε την χρήση ταλκ. Δείτε γιατί αλλά και πώς να φτιάχνετε δική σας βρεφική πούδρα εδώ.

Μπάνιο. Όπου και να κάνετε μπάνιο το μωρό σας, στο νιπτήρα όσο είναι πολύ μωρό ή στη βρεφική μπανιέρα, μην το αφήσετε ούτε στιγμή χωρίς να το κρατάτε. Ακόμα και αν μπορεί να παραμείνει καθιστό στην μπανιέρα του μην ξεγελαστείτε. Είναι πολύ εύκολο να κυλήσει. Φυσικά, φροντίστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να είναι η ιδανική (21-23◦C), ελέγχετε πόσο ζεστό είναι το νερό και βεβαιωθείτε ότι δεν θα ακουμπήσει τον σωλήνα του ζεστού γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.

Απρόσμενα ατυχήματα. Για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από απρόσμενα ατυχήματα ακολουθήστε τα παρακάτω tips.

  • Απομακρύνετε βαριά αντικείμενα και αντικείμενα που σπάνε από τα σημεία που ξαπλώνετε το μωρό σας, μιας και μια κίνηση του σώματός του ή ένα τίναγμα των ποδιών του μπορεί να τα ρίξει κάτω.
  • Τοποθετήστε την κούνια του μακριά από παράθυρα, από κορδόνια από στόρια και κρεμαστά αντικείμενα.
  • Σταθεροποιήστε τα έπιπλα. Βεβαιωθείτε ότι βιβλιοθήκες ή άλλα έπιπλα είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο, για να μην πέσουν σε περίπτωση σεισμού.
  • Πρόληψη πτώσεων. Για να αποφύγετε να γλιστρήσετε ή να σκουντουφλήσετε κάπου όταν έχετε το μωρό σας στην αγκαλιά σας απομακρύνετε μικρά αντικείμενα από το πάτωμα, χαλιά που μπορεί να γλιστράνε και φροντίστε το βράδυ να έχετε αναμμένο ένα φωτάκι νυκτός αντί να βαδίζετε στο σκοτάδι.
  • Πρόληψη πυρκαγιάς. Έχετε στο σπίτι σας πυροσβεστήρα και φροντίστε να είστε προσεκτικοί με αντικείμενα που τοποθετείτε δίπλα σε εστίες φωτιάς, π.χ. τζάκι. Μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε ανοιχνευτές καπνού.