Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για να φροντίσετε τα ούλα και τα πρώτα δόντια του μωρού σας.
* Με την συνεργασία της χειρουργού οδοντιάτρου, Dr Τάχου Χάϊδως-Άννας.
Μπορεί να μην μπορείτε να τα δείτε, αλλά το μωράκι σας έχει έρθει στον κόσμο έχοντας ήδη 20 δόντια. Βρίσκονται κάτω από τα ούλα του και περιμένουν υπομονετικά την στιγμή που ένα-ένα θα αρχίσουν να «σκάνε». Ονομάζονται νεογιλά ή απλά πρώτα δόντια και θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους όλα μέχρι την ηλικία των 2 ½ - 3 ετών.
Παρότι, όμως, θα αρχίσουν να αντικαθίστανται στην ηλικία των 6-7 χρονών από τα 32 μόνιμα δόντια, είναι σημαντικό και αυτά να τύχουν της προσοχής σας. Από την μία, επειδή έτσι θα αποκτήσει σταδιακά την καλή συνήθεια να περιποιείται τα δόντια του και, από την άλλη, επειδή μία πρώιμη απώλεια δοντιού μπορεί να οδηγήσει τόσο σε προβλήματα χώρου για τα μόνιμα δόντια όσο και σε προβλήματα ψυχολογικής φύσης, λόγω εμφάνισης ή εκφοράς λόγου. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να :
1.Να αρχίσετε να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού, με του που κάνει την εμφάνισή του το πρώτο δόντι.
Οι γονείς επιβάλλεται να ξεκινήσουν να καθαρίζουν την στοματική κοιλότητα του μωρού με το που εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι. Ο καθαρισμός σε ιδανικές συνθήκες θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα. Αρχικά, χρησιμοποιήστε μία γαζούλα και βουρτσίστε με ήπιες κυκλικές κινήσεις δόντια και ούλα . Μόλις το μωρό εξοικειωθεί με την διαδικασία του καθαρισμού, μπορείτε να αντικαταστήσετε την γάζα με μία παιδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και μαλακές, στρογγυλεμένες τρίχες.
2. Να δώσετε προσοχή στην οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιήσετε.
Οι οδοντόκρεμες ενηλίκων δεν είναι κατάλληλες για βρέφη και παιδιά γιατί περιέχουν πολύ φθόριο. Συνεπώς, επιλέξτε μία παιδική οδοντόπαστα (οι συσκευασίες αναφέρουν τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το προϊόν), η οποία δεν θα έχει ή θα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Τέλος, μην αμελείτε να καθαρίζετε και τα ούλα του μικρού σας ως άνωθεν.
3. Να μην αφήνετε την στοματική περιποίηση αποκλειστικά στο παιδί.
Θα παρατηρήσετε πως ήδη από την βρεφική ηλικία το παιδί σας δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για το βούρτσισμα των δοντιών του. Επικροτήστε το ενδιαφέρον του, αλλά να θυμάστε πως δεν έχει ακόμα τον έλεγχο και την εστίαση των κινήσεων για να βουρτσίσει τα δόντια του χωρίς βοήθεια. Στην ηλικία των 2 ετών περίπου θα μπορεί να μάθει να ξεπλένει το στόμα του και να φτύνει το νερό. Στην συνέχεια, είναι στο χέρι σας να του διδάξετε τις σωστές κινήσεις. Αυτό θα είναι ευκολότερο, εάν ήδη από την βρεφική ηλικία το έχετε μαζί σας στο μπάνιο την ώρα που εσείς περιποιείστε τα δόντια σας. Τέλος, ακόμα κι αν το παιδί έχει μάθει να βουρτσίζει τα δόντια του χωρίς βοήθεια, συνεχίστε να το επιθεωρείτε μέχρι και την ηλικία των 7 ετών.
4. Να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο αρκετά νωρίς.
Παρότι στο συγκεκριμένο θέμα οι απόψεις διίστανται, οι περισσότεροι συμφωνούν πως τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται για πρώτη φορά τον οδοντίατρο σε ηλικία 12 μηνών ή 6 μήνες μετά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Αυτός είναι ο καθόλα αρμόδιος της στοματικής υγείας και είναι σημαντικό μην περιμένετε τα πρώτα προβλήματα για να ζητήσετε την βοήθειά του. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν το παιδί δεν θα θυμάται την πρώτη του επαφή με τον οδοντίατρο ως μία τραυματική εμπειρία κι έτσι στο μέλλον δεν θα διστάζει να το επισκεφτεί.
5. Να προστατεύσετε με την τροφή την υγεία των δοντιών του.
- Μην κοιμίζετε το παιδί δίνοντάς του μπιμπερό. Τα υπολείμματα της τροφής παραμένουν στα ούλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και επιταχύνουν την δημιουργία τερηδόνας. Εάν συνηθίζει να κοιμάται με αυτόν τον τρόπο, γεμίστε το μπουκάλι με νερό. Διαβάστε ακόμα "Η τερηδόνα του μπιμπερό".
- Εάν χρησιμοποιείτε πιπίλα, βεβαιωθείτε πως είναι ορθοδοντική. Ακόμη, επιδιώξτε να την «κόψετε» πριν την ηλικία των 12 μηνών. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για το μπιμπερό.
- Βοηθήστε το να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, που να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες πηγές ασβεστίου για να ενισχυθεί η ενασβεστίωση της αδαμαντίνης για γερά δόντια.
- Αποφεύγετε να του δίνετε τροφές και ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη είτε ως σνακ είτε κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας. Εάν του δίνετε γλυκά, περιορίστε τα σε μορφή επιδορπίου μετά το γεύμα.