Λύσεις για να καταπολεμήσετε τα αέρια

Λύσεις για να καταπολεμήσετε τα αέρια

5 tips για να το βοηθήσετε να αποβάλλει τον αέρα

Η κατάποση αέρα κατά το τάισμα και το μερικώς αναπτυγμένο πεπτικό σύστημα των μωρών μπορεί να δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης. Τα αέρια που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο έντερο του μωρού σας και τα οποία πιθανόν να αποτελούν ένας από τους λόγους εμφάνισης κολικών, ενδέχεται να του ταράσσουν ακόμα και τον ύπνο του. Σε αυτή την περίπτωση, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το ανακουφίσετε.

  1. Βοηθήστε το να ρευτεί. Κρατήστε το με όρθια την πλατούλα του για να καταφέρει να ρευτεί αφού πιει το γάλα του. Αν το να το στηρίζετε στον ώμο σας δεν το βοηθάει να ρευτεί τότε δοκιμάστε να του τρίψετε την πλάτη με φορά προς τα πάνω, να το κρατήσετε όρθιο πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια και αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν να ανεβοκατεβείτε – με προσοχή – σκάλες κρατώντας το στην αγκαλιά σας.
  2. Βάλτε το να αεριστεί. Εάν το μωρό σας δυσκολεύεται από τα αέρια, βοηθήστε το να αεριστεί. Κρατήστε το στα χέρια σας ξαπλωμένο και φέρτε τα πόδια του λυγισμένα προς την κοιλίτσα του. Αυτό πιθανότατα θα το ανακουφίσει.
  3. Ανασηκώστε το κεφαλάκι του όταν κοιμάται. Ανασηκώστε το στρώμα της κούνιας του στο σημείο που βάζει το κεφαλάκι του τοποθετώντας κάτω από το στρώμα μια πετσέτα σε ρολό ή βιβλία.
  4. Με τον θηλασμό το μωρό σας έχει λιγότερες πιθανότητες – σε σχέση με τη χρήση μπιμπερό – να καταπιεί αέρα και αυτό συνήθως το παθαίνει αν πεινάει πολύ και τρώει με λαιμαργία. Ταΐστε το σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του, πριν δηλαδή αρχίσει να κλαίει μιας και το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας που ένα μωρό στέλνει, και φροντίστε να πιάνει καλά τη θηλή για να μειώσετε την πιθανότητα να κατεβάσει αέρα. Τέλος, εάν υπάρχουν κάποια φαγητά που τρώτε και φαίνεται πως του πέφτουν βαριά, πιθανόν ο γιατρός σας να σας προτείνει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας για όσο θηλάζετε.
  5. Αν ταΐζετε το μωρό σας με γάλα φόρμουλας και εκείνο έχει πολλά αέρια, δοκιμάστε να αλλάξετε μάρκα. Ακόμα, φροντίστε να ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό σε κάθετη ή επικλινή στάση και όχι σε ύπτια θέση και ελέγξτε αν η πιπίλα στο μπιμπερό γεμίζει γάλα γιατί αν όχι θα ρουφάει αέρα. Παράλληλα δοκιμάστε διάφορες πιπίλες για το μπιμπερό του για να διαπιστώσετε ποια το βολεύει καλύτερα, ενώ επενδύστε σε κάποια που αποτρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάποση αέρα. Για παράδειγμα αν η τρύπα της πιπίλας είναι πολύ μεγάλη, το παιδί θα ρουφά και αέρα μαζί με το γάλα, ενώ αν είναι μικρή, θα καταβάλλει προσπάθεια για να πιεί το γάλα με αποτέλεσμα και πάλι να καταπίνει αέρα.
  6. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς ενδέχεται να σας προτείνει ειδικές σταγόνες για ανακούφιση από τα αέρια ή φυτικά σκευάσματα με ανάλογη δράση.