5 δοκιμασμένες λύσεις για τους κολικούς
Κανείς δεν ξέρει γιατί ένα κατά τα άλλα υγιές, καλοταϊσμένο και καθαρό μωρό κλαίει τόσο γοερά και, μάλιστα, για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το κλάμα σχετίζεται με πόνους στην κοιλιά, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως κάποιος προσπαθεί να τεστάρει τα νεύρα και τις αντοχές τους.
Αν και το δικό σας μωράκι υποφέρει από κολικούς τρεις είναι οι λύσεις: ή μαθήματα γιόγκα για να χαλιναγωγήσετε τα νεύρα σας ή ωτοασπίδες για να μην ακούτε τίποτα ή οι παρακάτω δοκιμασμένες λύσεις που θα ανακουφίσουν και το μωράκι σας και εσάς και όλη τη γειτονιά!
1. Εάν θηλάζετε δοκιμάστε να βγάλετε παροδικά από την διατροφή σας τροφές που προκαλούν αέρια, όπως όσπρια, μπρόκολο, κουνουπίδι κτλ. Εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό, αλλάξτε το με ένα που έχει θηλή κατά των κολικών, έτσι ώστε να μειωθεί ο αέρας που καταπίνει. Διαβάστε περισσότερα για τα αέρια και πως να τα καταπολεμήσετε εδώ.
2. Κουβαλήστε το με έναν μάρσιπο, λικνίστε το στα χέρια ή απλά πηγαίνετέ το μια βόλτα με το καροτσάκι ή το αυτοκίνητο. Τα περισσότερα μωρό βρίσκουν την κίνηση ανακουφιστική.
3. Κάντε ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του. Χρησιμοποιήστε τα δύο σας δάχτυλα και τρίψτε με απαλές, αρμονικές, κυκλικές κινήσεις.
4. Πολλά μωρά ηρεμούν ακούγοντας «λευκούς θορύβους». Ένα μυστικό πολλών μαμάδων ανά τον κόσμο είναι να βάζουν το μωρό πλάι σε ένα αποσυντονισμένο ραδιόφωνο, σε ένα πλυντήριο που πλένει, σε μια ηλεκτρική σκούπα ή μπιστολάκι μαλλιών που δουλεύει κτλ. Εάν, ωστόσο, αυτοί οι ήχοι εσάς σας ενοχλούν μπορείτε πάντα να στρέφεστε στο internet, όπου μπορείτε να βρείτε δεκάδες μελωδίες λευκών θορύβων.
5. Τέλος, μια λύση που μπορεί να βοηθήσει το μωράκι σας είναι το ζεστό μπανάκι ή τα θερμά επιθέματα στην κοιλίτσα του. Η θερμότητα είναι, άλλωστε, γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες στον πόνο.
SOS Tip: Εάν το μωράκι σας κλαίει ασταμάτητα και εσείς έχετε αρχίσει να κουράζεστε και να βγαίνετε εκτός εαυτού, δώστε τον σε κάποιον άλλο να το προσέχει ή αφήστε το σε ένα ασφαλές σημείο (π.χ. στην κούνια του) και βγείτε από το δωμάτιο για να ηρεμήσετε. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις γονέων που λόγω εκνευρισμού ή κούρασης έχουν καταλήξει να ταρακουνούν έντονα το μωρό για να ηρεμήσει και το έχουν τραυματίσει. Διαβάστε περισσότερα για το τι μπορεί να συμβεί στο άρθρο μας "Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού".