Παθαίνουν φίμωση τα κοριτσάκια;

σύμφυση χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμφυση χειλέων αιδοίου, ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.

Η σύμφυση χειλέων είναι μια κατάσταση συχνή στα μικρά κορίτσια που συνήθως «θεραπεύεται» φυσικά με την πάροδο του χρόνου και δεν απαιτεί κάποια ειδική αντιμετώπιση. Συνεπώς δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και γιατί δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία.

Τι είναι η σύμφυση χειλέων αιδοίου

Πρόκειται για τη συνένωση των δύο πλευρών των χειλέων στην μέση γραμμή μεταξύ τους κρύβοντας την είσοδο του κόλπου. Τα αίτια της σύμφυσης χειλέων δεν είναι γνωστά. Η κύρια άποψη είναι πως για την σύμφυση ευθύνεται η φυσιολογία του κόλπου. Πιο συγκεκριμένα, τα έξω γεννητικά όργανα ενός κοριτσιού διαφέρουν σημαντικά από εκείνα μιας έφηβης-ενήλικης γυναίκας, καθώς τα μεγάλα χείλη δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί. Για να ξεκινήσει η διαμόρφωση απαιτείται η παραγωγή οιστρογόνων, ορμονών που αυξάνουν περίπου στην ηλικία των 9 οπότε και το κορίτσι οδεύει για την προεφηβεία.

Λόγω της έλλειψης οιστρογόνων η επιδερμίδα του αιδοίου είναι πολύ λεπτή και ευαίσθητη. Η τριβή μαζί με ερεθιστικές ουσίες, όπως τα ούρα και τα κόπρανα, εύκολα βλάπτουν το δέρμα. Κατά τη φάση της επούλωσης, λόγω γειτνίασης, οι άκρες των χειλέων ενώνονται μεταξύ τους με τη δημιουργία μιας λεπτής διάφανης μεμβράνης. Η μεμβράνη αυτή μπορεί να καλύψει μέρος ή ακόμα και σχεδόν ολόκληρη την είσοδο του αιδοίου.

Υπάρχει θεραπεία

  • Η διαδικασία σταδιακού διαχωρισμού των χειλέων επέρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Η συνένωση «σπάει» από μόνη της συνήθως πριν την πρώτη περίοδο.
  • Το κορίτσι δεν αισθάνεται πόνο ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού και δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
  • Η απλή παρακολούθηση από τον παιδίατρο είναι συνήθως αρκετή και δεν χρειάζεται περεταίρω παραπομπή ή γνωμάτευση από ειδικό γιατρό.
  • Η αγωγή με ενυδατικές ή κορτιζονούχες κρέμες δεν συνιστάται, αφού δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Απαραίτητες δεν είναι ούτε οι μαλάξεις της περιοχής ούτε το «τράβηγμα» των χειλέων για να εξαναγκαστεί ο διαχωρισμός τους.
  • Η πιο αποτελεσματική και ασφαλής θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η μη αντιμετώπιση.
  • Αντίθετα, εάν αποφασιστεί κάποια ιατρική παρέμβαση απότομου διαχωρισμού, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής υποτροπής, μιας και μπορεί να δημιουργηθούν πραγματικές ουλώδεις συμφύσεις που δύσκολα αντιμετωπίζονται.
  • Τέλος, μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αναίτιο πόνο και τραυματισμό στο κορίτσι, ενώ μπορεί να το βλάψει και ψυχολογικά, καθώς εκείνο μπορεί να νιώσει ότι κάτι κακό συμβαίνει με το σώμα της.

 

Κι αν υπάρξουν επιπλοκές;

Η σύμφυση χειλέων δεν δημιουργεί άλλα προβλήματα ή επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δεν έχει βρεθεί να αυξάνει την συχνότητα ουρολοιμώξεων. Ακόμα και 1 χιλιοστό ανοίγματος να υπάρχει είναι επαρκές για να υπάρχει έξοδος των ούρων.
  • Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην γονιμότητα του κοριτσιού.
  • Στην ενήλικη ζωή, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην σεξουαλική λειτουργία.