Τάισμα με μπιμπερό με φυσικό τρόπο

Τάισμα με μπιμπερό με φυσικό τρόπο

Πολύτιμες συμβουλές για να ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό με φυσικό τρόπο

Αν το μωρό σας πίνει μεγάλες γουλιές γάλακτος ή με λαιμαργία από το μπιμπερό όταν λόγου χάρη εξάγετε γάλα με το θήλαστρο και όχι από το στήθος σας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι λαχταράει περισσότερο την πλαστική από τη φυσική θηλή ή ότι εσείς δεν έχετε αρκετό γάλα!

Πολλές φορές ο τρόπος που ταΐζουμε το μωρό μας με το μπιμπερό δεν του αφήνει άλλη επιλογή από το να καταπίνει μεγάλες ποσότητες γάλακτος για να προστατεύσει τους αεραγωγούς του. Αν για παράδειγμα το μπιμπερό είναι στραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η ροή του γάλακτος είναι διαρκής, τότε το μωρό είναι αναγκασμένο να καταπίνει διαρκώς γάλα για να αποφύγει τον πνιγμό. Κάτι τέτοιο όμως του προκαλεί πίεση, την οποία δείχνει με κινήσεις στα χεράκια και τα ποδαράκια του ή με την προσπάθειά του να στρέψει το κεφάλι του. Για να ακολουθήσετε τον φυσικό ρυθμό του ταΐσματος, το τάισμα με το μπιμπερό θα πρέπει να παραπέμπει στον θηλασμό, δηλαδή αργή και όχι καταιγιστική ροή, αλλά και να ακολουθείτε τα σημάδια τόσο της πείνας όσο και του κορεσμού που σας δείχνει το μωρό σας.

  • Κρατήστε το μωρό σας σε όσο πιο όρθια θέση γίνεται και ξεκινήστε τοποθετώντας τη θηλή της πιπίλας στο πάνω χείλος του. Περιμένετε μέχρι το μωρό να ανοίξει το στοματάκι του πριν βάλετε το μπιμπερό στο στόμα του. Ποτέ μην προσπαθήσετε να πιέσετε με δύναμη την πιπίλα του μπιμπερό στο στόμα του.
  • Πρέπει να κρατάτε το μωρό σας σε τέτοια θέση ώστε το μπιμπερό να βρίσκεται παράλληλα με το έδαφος. Γείρετε το μπουκάλι όσο χρειάζεται έτσι ώστε η κορυφή της πιπίλας να είναι γεμάτη γάλα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρχει αέρας στη βάση της πιπίλας από τη στιγμή που η κορυφή της είναι γεμάτη γάλα.
  • Αν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό ενώ γενικότερα θηλάζει, δοκιμάστε να το αφήσετε να πιπιλίσει λίγο τη θηλή χωρίς να πίνει και στη συνέχεια γείρετε το μπουκάλι για να φτάσει το γάλα στο στοματάκι του. Αυτό ακριβώς γίνεται όταν θηλάζει: πιπιλάει λίγο τη θηλή του στήθους μέχρι να κατέβει το γάλα. Και αυτός ο τρόπος ταΐσματος παραπέμπει στον θηλασμό, επομένως όταν την επόμενη φορά θηλάσει θα έχει την υπομονή να περιμένει το γάλα κάνοντας τη μετάβαση από το μπουκάλι στο στήθος και αντίστροφα πιο ομαλή.
  • Παρατηρήστε τα σημάδια που σας στέλνει το μωρό σας. Αν το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ταΐσματος αρχίζει να δείχνει πιεσμένο, δηλαδή τεντώνει τα χέρια και τα πόδια του, στρέφει το κεφαλάκι του αλλού, σπρώχνει το μπιμπερό ή του τρέχει γάλα από το στόμα, σας λέει με τον τρόπο του ότι χρειάζεται διάλειμμα. Κρατήστε το μπιμπερό μέσα στο στόμα του αλλά γείρετε το μπουκάλι έτσι ώστε η θηλή να στρέφεται προς τον ουρανίσκο του για να καταλάβει ότι το μπουκάλι βρίσκεται ακόμα εκεί και έτσι όταν είναι έτοιμο θα μπορεί να το πιπιλίσει. Αν απομακρύνετε το μπιμπερό θα ενοχληθεί γιατί δεν θα γνωρίζει αν και πότε θα του προσφέρετε ξανά. Σε περίπτωση που δείξει σημάδια κορεσμού, π.χ. στρέφει το κεφάλι του ή προσπαθεί να απομακρύνει το μπιμπερό, τότε ολοκληρώστε το τάισμα.
  • Δοκιμάστε να αλλάζετε θέσεις στο μωρό σας κατά τη διάρκεια του ταΐσματος αφενός για να μιμηθείτε το θηλασμό, όπου προσφέρετε και τα δύο στήθη, αφετέρου για να διεγείρετε τα δύο μάτια αλλά και τις δύο πλευρές του σώματός του.
  • Βρείτε την πιπίλα που είναι ιδανική για το μωρό σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, επομένως το μωρό σας είναι εκείνο που θα σας καθοδηγήσει στο ποια πιπίλα είναι η καταλληλότερη. Πολλές φορές ίσως χρειαστεί να μην λάβετε καθόλου υπόψη σας την προτεινόμενη ηλικία του μωρού για κάθε πιπίλα, αναζητώντας αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εκείνο. Σε γενικές γραμμές για μικρότερα μωρά καταλληλότερες είναι οι πιπίλες που επιτρέπουν τη χαμηλή ροή γάλακτος. Αν το μωρό σας, ωστόσο, είναι μεγαλύτερο και δυσκολεύεται με τη ροή, τότε πιθανόν να λειτουργεί καλύτερα και για εκείνο μια πιπίλα χαμηλής ροής. Δεν χρειάζεται να προμηθευτείτε τις λεγόμενες ορθοδοντικές πιπίλες μιας και δεν έχουν καμία σχέση με τις φυσικές θηλές, ούτε τις πιπίλες με πλατιά βάση μιας και το μωρό πρέπει να έχει στο στόμα του όχι μόνο την κορυφή της θηλής αλλά και τη βάση της.     

Τινααποφύγετε

  • Μην ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό ενώ είναι φασκιωμένο. Κατά το τάισμα χρειάζεται να κοιτάτε τα χεράκια του για να αντιληφθείτε πιθανά σημάδια πίεσης ενώ και εκείνο από την πλευρά του χρειάζεται να έχει ελεύθερα τα χέρια του για να «συμμετέχουν» στη διαδικασία του ταΐσματος.
  • Μην το ταΐζετε χωρίς να σας κοιτάζει, καθώς η διαδικασία είναι σημαντική για την ανάπτυξη της ικανότητας του αλληλεπίδρασης. Κοιτάξτε το στα μάτια, μιλήστε του και δείτε το τάισμα σαν μια αφορμή για να επικοινωνήσετε μαζί του και όχι σαν μια αγγαρεία που πρέπει να γίνει και να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
  • Μην πιέζετε το μωρό σας να πιει όλο το γάλα μετακινώντας το μπιμπερό στο στόμα του αν δείχνει ότι δεν θέλει άλλο. Αφήστε το εκείνο να αποφασίσει πότε θα ολοκληρωθεί το τάισμα.

Διαβάστε ακόμα: «Μειώστε τους κινδύνους του μπιμπερό»