Καινούργια δοντάκια ή ίωση;

Καινούργια δοντάκια ή ίωση;

Πολλές φορές η ενόχληση από τα καινούργια δοντάκια και τα συμπτώματα μιας ίωσης μοιάζουν πολύ. Πώς θα καταλάβετε τι συμβαίνει πραγματικά;

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

Συνήθως το πρώτο δοντάκι του μωρού σας εμφανίζεται στους 6 με 8 μήνες. Την πρώτη του εμφάνιση κάνει τα μπροστινό δόντι της κάτω γνάθου και συνήθως ακολουθεί το μπροστινό δόντι της άνω γνάθου. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών και περιλαμβάνουν εξανθήματα, περισσότερα σάλια, μύτη που τρέχει, διάρροια, εκνευρισμό, απώλεια της όρεξης για φαγητό και δέκατα, μοιάζουν πάρα πολύ με τα συμπτώματα ίωσης με τη διαφορά ότι τα πρώτα διαρκούν πολύ λιγότερο (συνήθως ξεκινούν την ημέρα που κάνει την εμφάνισή του το δόντι και διαρκούν μέχρι την επόμενη). Αντιθέτως τα συμπτώματα μιας ίωσης είναι πιο επίμονα και διαρκούν περισσότερες ημέρες.

Κατά συνέπεια αν το μωρό σας, ενώ βγάζει δοντάκια, είναι ανήσυχο για 4 ή 5 βράδια αντί για 1 ή 2, αν έχει διάρροια παραπάνω από μία ημέρα ή πυρετό πάνω από 38,5 πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο γιατί πιθανόν δεν φταίνε τα καινούργια δόντια για όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Γενικά αν το μωρό σας δαγκώνει ό,τι βρει μπροστά του και έχει πολλά σάλια το πιο πιθανό είναι ότι κάποιο δοντάκι ετοιμάζεται να κάνει εμφάνιση. Για να το ανακουφίσετε δώστε του να μασουλάει και να δαγκώνει ένα παγωμένο μασητικό παιχνίδι ή τρίψτε του ελαφρά τα ερεθισμένα του ούλα με μια γαζούλα. Αποφύγετε τα παυσίπονα εκτός και αν σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να του δώσετε (π.χ. σε περίπτωση που έχει ανεβάσει υψηλό πυρετό).