Νηπιακά παιχνίδια ασφαλή και για μωρά

Ασφαλή παιχνίδια για το νήπιο και το μωρό

Παιχνίδια για το νήπιο που δεν εγκυμονούν κινδύνους για το μωρό σας

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για το πρωτότοκο νήπιο, επιλέγετε με βάση την ηλικία του, αλλά καλό είναι να συνυπολογίζετε και το μωρό σας, αφού θα έχει πρόσβαση σε αυτά.  Είναι σημαντικό λοιπόν να προσέξετε ώστε τα παιχνίδια του νηπίου να μην εγκυμονούν κινδύνους για το αδερφάκι του. Τι πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας;

Είναι κατάλληλα για την ηλικία τους;Επιλέξτε παιχνίδια που είναι ιδανικά για μια μεγάλη γκάμα ηλικίας, όπως π.χ. από 6 μέχρι 36 μηνών. Έτσι θα εξασφαλίσετε ότι είναι ασφαλή και για το μωρό και για το νήπιο.

Μεγάλα τουβλάκια. Τα μεγάλα τουβλάκια (που δεν χωρούν να περάσουν από το εσωτερικό του ρολού του χαρτιού υγείας) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το νήπιο (για να ενισχύσει τις δεξιότητές του) και από το μωρό (για να τα πιάνει και να τα βάζει στο στόμα του) χωρίς κίνδυνο.

Παιχνίδια για εξωτερικούς χώρους.Το ποδήλατο ή άλλα παιχνίδια για εξωτερικούς χώρους είναι ιδανικά για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας χωρίς το μωρό σας να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Παιδικά βιβλία με χοντρά φύλλα. Το νήπιο αγαπάει να τα διαβάζει και το μωρό δεν κινδυνεύει να κόψει τις σελίδες ή να τις μασήσει.

Παιχνίδια χωρίς κορδόνι. Τα παιχνίδια με ροδάκια που το νήπιο τραβάει ενώ περπατάει, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για ένα μωρό εξαιτίας του κορδονιού που έχουν. Φροντίστε να αγοράζετε τέτοιου είδους παιχνίδια με πλαστικές λαβές ή με πολύ μικρό κορδόνι.

Μεγάλα παιχνίδια.Αποφύγετε να αγοράζετε παιχνίδια για το νήπιο που περιέχουν μικρά εξαρτήματα (π.χ. κουμπιά, μικρά αποσπώμενα κομμάτια) που είναι εύκολο να καταπιεί το μωρό σας.

Παιχνίδια με μπαταρίες.Ελέγξτε αν το σημείο που μπαίνουν οι μπαταρίες είναι καλά ασφαλισμένο για να μην μπορούν να το ανοίξουν τα παιδικά χεράκια. Διαφορετικά μην αγοράζετε παιχνίδια που οι μπαταρίες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, ακόμα και από ένα νήπιο.

Χωρίς μαγνήτες. Ο μαγνήτης είναι επικίνδυνος αν τον καταπιεί ένα μωρό, συνεπώς αποφύγετε τα παιχνίδια που περιέχουν μαγνήτες.

Παιχνίδια «εδάφους». Αποφύγετε τα παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα στον αέρα ή που «πετούν» γιατί μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.

Ασφαλή λούτρινα παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι τα λούτρινα παιχνίδια δεν περιέχουν στο εσωτερικό τους μικρά κομμάτια, ότι τα μέρη τους είναι καλά στερεωμένα μεταξύ τους και ότι δεν περιέχουν αιχμηρές γωνίες ή σκληρά αντικείμενα ραμμένα πάνω τους. Απομακρύνετε κορδόνια και κορδέλες που δεν χρειάζονται και βεβαιωθείτε ότι πλένονται στο πλυντήριο, ώστε να τα διατηρείτε καθαρά.

Μη τοξικά. Επειδή το μωρό σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βάζει τα παιχνίδια στο στόμα του βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κατασκευασμένα από τοξικά υλικά ή δεν περιέχουν τοξικά χρώματα. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας «Ποια παιχνίδια είναι ασφαλή;».