Καταπολεμήστε τα βρεφικά αέρια

Καταπολεμήστε τα βρεφικά αέρια

Πέντε τρόποι για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τα αέρια που εγκλωβίζονται στην κοιλίτσα του

Μπορούν να προκαλέσουν ασταμάτητο κλάμα, ατελείωτη δυσφορία και δυσκολία στον ύπνο. Ο λόγος για τα αέρια που εγκλωβίζονται στην κοιλίτσα του μωρού ειδικά μέχρι τους 4 μήνες που το πεπτικό του σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Πιθανόν την πρώτη φορά να πιαστήκατε «αδιάβαστοι», χωρίς να γνωρίζετε καν ποια είναι η αιτία της αναστάστωσής του αλλά από εδώ και στο εξής μπορείτε να δοκιμάσετε 6 τρόπους που θα το ανακουφίσουν. 

Διαφοροποιήστε τον τρόπο που το ταΐζετε. Για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να καταπίνει πολύ αέρα καθώς θηλάζει, συζητήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι πιάνει σωστά τη θηλή και ότι δεν θηλάζει πολύ αργά ή πολύ γρήγορα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κεφαλάκι του βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από την κοιλιά του όταν θηλάζει πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να το κρατάτε στην αγκαλιά σας σε επικλινή ή κάθετη στάση και όχι εντελώς ξαπλωμένο. Το ίδιο ισχύει και όταν το ταΐζετε με μπιμπερό. Επιπροσθέτως, στην περίπτωση του μπιμπερό θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι μπουκάλι βρίσκεται παράλληλα με το έδαφος και ότι το μωρό δεν πίνει καταναγκαστικά καταπίνοντας έτσι περισσότερο αέρα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Μειώστε τους κινδύνους του μπιμπερό».  

Βοηθήστε το να ρευτεί. Το ρέψιμο μετά από το γεύμα το βοηθάει να αποβάλλει τα αέρια που εγκλωβίζονται. Δοκιμάστε να το βοηθήσετε να ρευτεί και κατά τη διάρκεια του θηλασμού φροντίζοντας να το απομακρύνετε προσωρινά από το στήθος όταν καταλαβαίνετε ότι έχει μειώσει τον ρυθμό που πιπιλάει ή πιπιλάει απλά για καθησυχασμό. Έτσι θα αποφύγετε να του προκαλέσετε δυσφορία διακόπτωντας τον θηλασμό ενώ πεινάει, γεγονός που θα το κάνει να καταπίνει πολύ γρήγορα όταν του προσφέρετε ξανά το στήθος με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στο στομάχι του αέρας.

Βρεφικό μασάζ. Το ελαφρύ μασάζ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης από τα αέρια και τη γενικότερη δυσφορία που του προκαλούν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ποιες τεχνικές είναι οι πιο κατάλληλες (π.χ. κυκλικές κινήσεις στην κοιλίτσα του), ξαπλώστε το στην αλλαξιέρα ή σε άλλη μαλακή επιφάνεια και δοκιμάστε την ευεργετική δέρμα με δέρμα επαφή για να το ηρεμήσετε. Για λεπτομερή περιγραφή των κινήσεων διαβάστε το άρθρο μας «Ώρα για μασάζ».

Ποδήλατο στον αέρα!Ξαπλώστε το ανάσκελα και κουνήστε τα ποδαράκια του μπρος πίσω. Η κίνηση αυτή θα το βοηθήσει να αποβάλλει τον εγκλωβισμένο άερα.   

Παιχνίδι στην κοιλίτσα του. Αν το μικρό σας έχει συνηθίσει το παιχνίδι μπρούμυτα φροντίστε να το τοποθετείτε αρκετά συχνά έτσι. Η στάση αυτή το βοηθάει να αποβάλλει τα αέρια και όσο πιο συχνά ξαπλώνει έτσι (μόνο για παιχνίδι υπό την επίβλεψή σας και όχι για να κοιμηθεί) τόσο πιο βοηθητικό είναι για την ανακούφισή του.