Ανάχωμα στα μικρόβια

Ανάχωμα στα μικρόβια

Προστατέψτε το μωρό σας από τα μικρόβια

Αν το μωρό σας έχει μεγαλύτερο αδελφάκι, ξαδέλφια που θέλουν να το αγκαλιάζουν και να παίζουν μαζί του και γενικά περιτριγυρίζεται από νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας θα χρειαστεί να προσέξετε λίγο παραπάνω για να το προστατεύσετε από την εισβολή των μικροβίων ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η «συναναστροφή» με ένα ή περισσότερα νήπια αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσει το μωρό σας μικρόβια που μεταφέρονται από τους εξωτερικούς χώρους και μεταδίδονται εύκολα όταν το αγγίζουν χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους ή όταν το φιλούν στο πρόσωπο. Φυσικά δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που βλέπετε ένα νήπιο να πλησιάζει το αγγελούδι σας, ούτε να κλείσετε το μωρό σας σε γυάλα. Αρκούν μερικά απλά βήματα για να εξασφαλίσετε πως θα περάσετε και τους υπόλοιπους μήνες χωρίς την ταλαιπωρία κάποιας γρίπης.

  • Ζητήστε από τα μεγαλύτερα παιδιά που έρχονται σε επαφή με το μωρό σας να πλένουν πάντα τα χέρια τους πριν το αγγίξουν, να το φιλούν στην κορυφή του κεφαλιού ή κάτω από τις πατούσες και να αποφεύγουν γενικότερα την επαφή με το πρόσωπο καθώς οι βασικές δίοδοι για τα μικρόβια είναι η μύτη, το στόμα και τα μάτια.
  • Πλένετε τα χέρια του μικρού σας με σαπούνι και νερό και βεβαιωθείτε ότι τρίβετε και τα δυο του χεράκια για 20 με 30 δευτερόλεπτα. 
  • Αν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια καθαρισμού αντί για τζελ. Φροντίστε να στεγνώσετε καλά τα χεράκια του μωρού σας αφού τα καθαρίσετε με τα μαντηλάκια ώστε να έχει εξατμιστεί το οινόπνευμα πριν βάλει τα χεράκια του στο στόμα.
  • Αρχικά αρκεί να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας κάθε δύο ή τρεις ημέρες χρησιμοποιώντας αφρόλουτρα ειδικά για το ευαίσθητο δερματάκι του. Καθώς μεγαλώνει και ανακαλύπτει τρόπους για να γίνεται πιο… βρώμικο, μπορείτε να αυξήσετε τη συχνότητα του μπάνιου.
  • Φροντίστε το δέρμα του μωρού σας καθώς οι ερεθισμοί επιτρέπουν την είσοδο των μικροβίων. Μετά το μπάνιο εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν, ειδική για μωρά.
  • Όταν καθαρίζετε το σπίτι προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια ή πανιά καθαρισμού αντί για σπρέι σε επιφάνειες που χρησιμοποιείτε συχνά γιατί τα σταγονίδια από το σπρέι μπορεί να εισχωρήσουν στη μυτούλα και το στόμα του μωρού σας. Επίσης προτιμήστε να καθαρίζετε συχνότερα τα πόμολα στις πόρτες ή επιφάνειες που χρησιμοποιείτε πιο συχνά. Όταν είστε εκτός σπιτιού, τα μαντηλάκια καθαρισμού είναι μια εύκολη λύση για να καθαρίσετε, λόγου χάρη, το καρότσι του σουπερμάρκετ.
  • Στα ραντεβού για παιχνίδι φροντίστε να έχετε συζητήσει με τους άλλους γονείς για να εξασφαλίσετε το πιο ασφαλές μέρος για τα παιδιά σας. Μην καλείτε στα ραντεβού παιδιά που είναι ήδη άρρωστα και επιλέξτε ολιγομελείς ομάδες.
  • Όταν κυκλοφορεί κάποια ίωση προσπαθήστε να αποφεύγετε πολυσύχναστα μέρη ή μέρη στα οποία δεν έχετε τον έλεγχο του τι θα πιάσει ή τι θα φάει το παιδί σας (όπως π.χ. ένας παιδότοπος σε ένα εμπορικό κέντρο ή σε σουπερμάρκετ). Προτιμήστε το πάρκο ή το σπίτι ενός φίλου.
  • Διδάξτε το μικρό σας να φτερνίζεται στο εσωτερικό του αγκώνα του. Είναι μια καλή λύση για να περιορίσετε το «ταξίδι» των μικροβίων.

 

Extra tip:Καθαρισμός του σπιτιού δεν σημαίνει αποστείρωση. Το μωρό σας πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποια μικρόβια για να δυναμώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να συνηθίσει να τα καταπολεμάει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το αφήνετε στο έδαφος να παίζει και γενικά να μην είστε υπερβολικά σχολαστικοί.