Μωρά στον ήλιο!

Προστασία μωρού από τον ήλιο

Προστατέψτε το μωρό σας από τον ήλιο και την ζέστη. Τι πρέπει να του φοράτε και τι μέτρα προστασίας να λάβετε!

Ο γενικός κανόνας για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του μωρού είναι να το ντύνετε με δροσερά ρούχα και να αποφεύγετε/περιορίσετε την έκθεση του στον ήλιο.

Ρούχα

  • Επιλέξετε φαρδιά ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ή λινά ρούχα πυκνής ύφανσης. Αυτά δεν αφήνουν τον ήλιο να περάσει, ενώ βοηθούν το μωρό να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία. Τέλος, οι ανοιχτόχρωμες επιλογές είναι σημαντικές καθώς τα σκουρόχρωμα ρούχα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν, αντί να αντανακλούν, τις ακτίνες του ήλιου.
  • Προτιμήστε τα μακρυμάνικα μπλουζάκια και τα παντελόνια με μακριά μπατζάκια, για τις ώρες εκτός σπιτιού. Καλύπτοντας τα χέρια και τα πόδια του το βοηθάτε να διατηρήσει χαμηλή τη θερμοκρασία του.
  • Πείτε «ναι» στις κάλτσες. Τα ποδαράκια και δη τα πατουσάκια του μωρού είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο όταν το μωρό βρίσκεται στο καρότσι. Κι επειδή το σημείο αυτό είναι και πιο επιρρεπές σε εγκαύματα, καλό θα ήταν να του φοράτε στις εξόδους σας ένα ζευγάρι βαμβακερά καλτσάκια.
  • Μωρά στον ήλιοΜην φεύγετε από το σπίτι χωρίς να του έχετε φορέσει καπέλο. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς προστατεύει το κεφάλι, το πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά του μικρού σας.

 Extra Tip: Τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να φεύγετε από το σπίτι έχοντας ντύσει το μωρό σας για βόλτα σε… χιονοδρομικό κέντρο. Τα μακρυμάνικα ρούχα και τα μακριά μπατζάκια, καθώς και οι κάλτσες είναι σημαντικό να είναι ελαφριά και βαμβακερά και σε καμία περίπτωση μάλλινα, τσόχινα ή συνθετικά. Φορέστε στο μικρό σας μόνο μία επιπλέον στρώση ρούχων από αυτή που φοράτε εσείς και θα είστε έτοιμη για κάθε εξόρμησή σας!

 Έκθεση στον ήλιο

  • Τα μωρά, ειδικά εκείνα που είναι κάτω των 6 μηνών, δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Τα παραπάνω μέτρα προστασίας αλλά και η σκιά μιας ομπρέλας είναι σημαντικά για την προστασία του μικρού σας.
  • Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε μωρά κάτω των 6 μηνών. Τα χημικά που περιέχουν είναι πιθανό να ερεθίσουν το δερματάκι του. Μετά τους 6 μήνες, επιλέξτε κάποιο αντηλιακό κατάλληλο για μωρά με υψηλό δείκτη προστασίας. Κατά την αγορά βεβαιωθείτε πως δεν περιέχει το αλλεργιογόνο PABA, ενώ κατά την εφαρμογή φροντίστε να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα.
  • Τέλος, ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν πρόκειται να λείψετε μόνο για 5 λεπτά. Μπορεί να έχει σκιά, αλλά η καμπίνα ανεβάζει εύκολα θερμοκρασία και το μικρό σας κινδυνεύει από θερμοπληξία.

Δείτε περισσότερα για το θέμα αυτό στο «Ηλιοπροστασία στους 4 τροχούς!»