Όταν έρχονται οι φίλοι!

Επισκέπτες νεογέννητου

Προστατεύστε το νεογέννητο σας από τα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν οι επισκέπτες.

Το φαινόμενο της… επέλασης συγγενών και φιλών θα ξεκινήσει από το μαιευτήριο και θα κορυφωθεί όταν θα γυρίσετε σπίτι. Καθημερινά άνθρωποι θα έρχονται να σας επισκεφθούν, να σας ευχηθούν και, εάν σταθούν τυχεροί, να δουν/να κρατήσουν/ να χαϊδέψουν/ να φιλήσουν […] το νεογέννητο. Κάτι τέτοιο, όμως, εσάς σας κάνει να τρέμετε! Όχι, φυσικά, πως είστε μονόχνοτοι ή απόκοσμοι, ούτε πως δεν θέλετε κι εσείς να δείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους. Κάθε άλλο! Ωστόσο, φοβάστε τα μικρόβια που μπορεί να μεταφέρουν στο νεογέννητο παιδί σας.

Μια τέτοια ανησυχία δεν είναι διόλου παράλογη ή υπερβολική, αφού τα μικρά μωρά είναι πιο ευάλωτα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις από κάθε άλλον και, εάν αρρωστήσουν, η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα. Επίσης, στα βρέφη είναι δυσκολότερη η διάγνωση μια σοβαρής ασθένειας από μια ελαφρότερη. Οπότε σε περίπτωση που, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί το μικρούλι σας θα χρειαστεί να νοσηλευτεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Εάν, δηλαδή, ο γιατρός σας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μικροβιακής λοίμωξης θα τρέξει εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ πιθανότατα θα χορηγήσει ενδοφλέβια αντιβίωση μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, για να μην σας ανησυχούμε κι εμείς περισσότερο, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ,εάν κάποιος επισκέπτης μεταφέρει στο νεογέννητό σας κάποιο μικρόβιο, αυτό να νοσήσει από κάποια ίωση ή κρυολόγημα και όχι από μικροβιακή λοίμωξη. Για να μην το ταλαιπωρήσετε, όμως, άδικα, δεδομένου πως για τους πρώτους τρεις μήνες κάθε πυρετός πρέπει να αξιολογείται, αλλά και για να αποφύγετε την «καρδιακή προσβολή» και τις παρεμβατικές εξετάσεις, φροντίστε τα παρακάτω:

  • Προστατέψτε το νεογέννητο από τα μικρόβια των επισκεπτώνΕάν στην τηλεφωνική επικοινωνία σας με τους επισκέπτες διαπιστώσετε ή σας ανακοινωθεί πως υποφέρουν από κρυολόγημα, βήχα, συνάχι[…] καλό θα ήταν να αναβάλουν την επίσκεψη μέχρι να γίνουν τελείως καλά.
  • Μην δίνετε στον καθένα το προνόμιο να παίρνει αγκαλιά το παιδί σας. Περιορίστε το σε όσους εσείς επιλέγετε και αφού πρώτα αξιολογήσετε την κατάσταση της υγείας τους. Εάν, για παράδειγμα, θέλει να σας επισκεφθεί η θεία σας που φοράει μασέλα και φτύνει καθώς μιλάει (προσοχή γιατί πολλές μεγάλες σε ηλικία γυναίκες μπορεί να φτύσουν το μωρό για να μην το «βασκάνουν») πείτε της να έρθει σε ώρα που το μωρό θα κοιμάται.
  • Πριν ακουμπήσει οποιοσδήποτε το μωρό θα πρέπει να έχει πλυθεί και να έχει βάλλει απολυμαντικό gel για τα χέρια. Επίσης, καλό θα ήταν ανάμεσα σε αυτόν και το μωρό να υπάρχει μια καθαρή πετσέτα. Εάν παρατηρήσετε κάποια επίφοβη συμπεριφορά, όπως να το φιλά, να του μιλά πρόσωπο με πρόσωπο […], μην ντραπείτε να του ζητήσετε ευγενικά να μην το κάνει. Πάνω απ’ όλα μην ντρέπεστε. Τους ζητάτε να κάνουν κάτι που και οι ίδιοι θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί!

 

Ευτυχώς, οι περισσότεροι από τους επισκέπτες σας θα δείξουν κατανόηση στις παραπάνω απαιτήσεις, παρότι δεν θα λείψουν εκείνοι που θα σας κατηγορήσουν ως «νευρωτικούς» και «μυγιάγγιχτους». Αγνοήστε τα σχόλια αυτά και μην τα αφήνετε να ρίχνουν τις άμυνες σας. Ρίξτε το φταίξιμο στον παιδίατρό σας και «κατηγορήστε» εκείνον για όλους αυτούς τους περιορισμούς!