Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε παιδίατρο;

Σχέση παιδίτρου- μωρού

Σημάδια που «φωνάζουν» πως ο παιδίατρός σας χρειάζεστε αλλαγή.

Ρωτήσατε γνωστούς και φίλους, ξεψαχνίσατε το βιογραφικό του, ελέγξατε τις δημοσιεύσεις του και, γενικά, κάνατε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσετε τον καλύτερο γιατρό για το καμάρι σας. Μάλιστα, η κάθε επίσκεψη σας στοιχίζει πανάκριβα, όχι μόνο από θέμα αμοιβής αλλά κι από θέμα βενζίνης, αφού το ιατρείο του δεν βρίσκεται στην παρακάτω γωνία αλλά στην άλλη άκρη της πόλης. Έλα, όμως, που πλέον κάτι δεν σας κάθεται καλά! Μήπως, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα να αλλάξετε παιδίατρο;

 

Η αρχική σας έρευνα μπορεί να ήταν πλήρης, αλλά αυτό που έλειπε ήταν η προσωπική επαφή και το αλάνθαστο γονικό ένστικτο. Εάν, λοιπόν, ο παιδίατρός σας παρουσιάζει κάποια από τα παρακάτω σημάδια, ίσως όντως έχει έρθει η ώρα να του κουνήσετε το μαντίλι.

  • Δεν βάζει γλώσσα μέσα του

Εάν η επίσκεψη στο ιατρείο μοιάζει με θεατρική παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστεί ο γιατρός σας και, μάλιστα, μόνος του, τότε μάλλον σωστά ακούσατε τον κώδωνα του κινδύνου. Το αναγκαίο στις επισκέψεις είναι ο γιατρός να ακούει εσάς, τις ανησυχίες, τις απορίες σας και να σας βοηθάει. Εάν μονολογεί, δεν σας δίνει την ευκαιρία να ρωτήσετε πράγματα που σας απασχολούν ή δεν κοντοστέκεται για να ακούσει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που σας κάνει, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να του πείτε αντίο.

  • Δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του

Εάν ο γιατρός σας λέει πως θα τηλεφωνήσει σε δύο μέρες για να τον ενημερώσετε για την κατάσταση του παιδιού ή πως θα σας ειδοποιήσει μόλις βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και δεν το κάνει, είναι σημάδι πως το γραφείο του είναι πολυάσχολο και το πρόγραμμά του υπερβολικά πιεσμένο για να φροντίσει κατά το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντά σας.

Ωστόσο, μην πείτε αντίο σε έναν παιδίατρο, που υλοποιεί τις δεσμεύσεις του, μόνο και μόνο γιατί έχει ένα βαρύ πρόγραμμα. Τα καλά ιατρεία είναι συνήθως γεμάτα από κόσμο και συχνά πυκνά χρειάζεται να περιμένετε στην ουρά. Ακόμη, οι σωστοί γιατροί είναι αρκετά σχολαστικοί και αφιερώνουν χρόνο τόσο στην λεπτομερή εξέταση του ασθενή τους όσο και στην ενδελεχή ενημέρωση των γονέων. Άλλωστε, όταν έρθει η σειρά σας, θα σας δώσει την προσοχή που σας αξίζει και, αν είναι αναγκαίο, θα αφιερώσει και σε εσάς extra χρόνο για να απαντήσει τυχόν απορίες.

  • Είναι άβουλος

ΠαιδίατροςΟ λόγος που επισκέπτεστε έναν γιατρό είναι επειδή έχει πλήρη πρόσβαση σε επιστημονικές πληροφορίες που εσείς αγνοείτε. Για παράδειγμα, εάν φτάνετε στο γραφείο του αποφασισμένοι να μην παράσχετε στο παιδί σας κάποιο ωφέλιμο εμβόλιο, είναι αναγκασμένος να σας ενημερώσει γιατί αυτό ίσως να μην είναι κι ό,τι καλύτερο για το παιδί σας. Ακόμη, εάν κάνετε κάτι επιβλαβές για την υγεία του και το αντιληφθεί, οφείλει να σας ενημερώσει. Ο γιατρός πρέπει να σέβεται τις επιθυμίες των γονιών, αλλά είναι εκεί για να λέει την γνώμη του και όχι για να ακολουθεί πειθήνια τις υποδείξεις τους.

  • Βιάζεται κατά την εξέταση

Είναι σημαντικό, όταν το παιδί εξετάζεται, να ελέγχεται από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Τι κι αν τον επισκεφθήκατε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο; Αυτός οφείλει να τρέξει ένα γενικό check up για να βεβαιωθεί πως όλα βαίνουν καλώς και πως τίποτε δεν έχει διαφύγει της προσοχής σας. Εάν, λοιπόν, ο γιατρός δεν αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της επίσκεψης στην εξέταση, μάλλον έχει έρθει η ώρα να τον αποχαιρετίσετε.

Φτου κι απ’ την αρχή

Εάν από τα παραπάνω διαπιστώσατε πως ένας νέος παιδίατρος θα ήταν πιο κατάλληλος για την οικογένειά σας, να ξέρετε πως σας περιμένει και πάλι πολύ δουλειά. Ό,τι κάνατε για να βρείτε τον πρώτο χρειάζεται να το επαναλάβετε και για τον επόμενο. Μόνο που αυτήν την φορά θα ξέρετε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη εάν θα έχετε μια σωστή συνεργασία. Δεν βλάπτει, μάλιστα, να του κάνετε και μερικές διερευνητικές ερωτήσεις (ακόμα κι αν γνωρίζετε την απάντηση) για να μάθετε εάν έχει άποψη, αν την εκφράζει, ποια είναι αυτή κι αν ταιριάζει με τις δικές σας!

SOS Tip:Εάν δεν ξέρετε από που να αρχίσετε την αναζήτηση για νέο γιατρό σας έχουμε την λύση. Πλέον στο internet μπορείς να βρεις και να ελέγξεις τα πάντα! Για παράδειγμα, η υπηρεσία Doctoranytime σας δίνει την δυνατότητα να διαλέξετε ειδικότητα, να βρείτε κάποιον που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας αλλά και που εξυπηρετεί το ταμείο ασφάλισής σας. Τέλειο; Ακόμα πιο τέλειο είναι πως η εγγραφη είναι δωρεάν και σας δίνει την δυνατότητα να έχει online τα στοιχεία όλων των γιατρών που συνεργάζεστε!