Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στράτες περπατήματος

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στράτες περπατήματος

Γιατί η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει πει «όχι» στις στράτες περπατήματος;

*Από την συνεργάτιδά μας, παιδίατρο-αναπτυξιολόγο, MD, PhD, Μπαστάκη Δέσποινα

Πολλοί γονείς θεωρούν ότι με τη στράτα τα μικρά τους θα μάθουν να περπατουν γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού η χρήση της μειώνει τον χρόνο που το παιδί κινείται μόνο του στο πάτωμα ενδυναμώνοντας το σύνολο των μυών που είναι απαραίτητοι για να μπορέσει αρχικά να σταθεί και κατόπιν να περπατήσει.

Κι όχι μόνο δεν επιτελεί κανέναν αναπτυξιακό ρόλο αλλά φευ με τη στράτα ένα βρέφος μπορεί να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Συγκεκριμένα:

  • Μπορεί να πέσει από σκάλες. Η πτώση από τη σκάλα μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς κεφαλής.
  • Μπορεί να πάθει έγκαυμα ευκολότερα. Το βρέφος μέσα στη στράτα μπορεί να φτάσει υψηλότερα σημεία, μπορεί να τραβήξει ευκολότερα ένα τραπεζομάντηλο και να ρίξει επάνω του καυτά ροφήματα ή καυτά φαγητά. Επιπλέον μπορεί ευκολότερα να σταθεί πλησιέστερα σε ένα τζάκι, μια θερμάστρα κοκ.
  • Κινδυνεύει με πνιγμό. Με τη στράτα μπορεί εύκολα να πέσει σε μία πισίνα ή σε μια γεμάτη με νερό μπανιέρα.
  • Μπορεί να δηλητηριαστεί. Φτάνοντας υψηλότερα σημεία, μπορεί ευκολότερα να φτάσει χημικά και καθαριστικά και να πάθει σοβαρή δηλητηρίαση.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνει να μην χρησιμοποιούνται στράτες στο σπίτι, στο παιδικό ή οπουδήποτε αλλού. Αντ’ αυτού μπορείτε να χρησημοποιείσετε ειδικά εκπαιδευτικα παιχνίδια δραστηριοτήτων με κάθισμα, τα οποία μοιάζουν με στράτα, αλλά δεν μετακινούνται και είναι σαφώς ασφαλέστερα.

Νεότερες οδηγίες ασφαλέιας για στράτες χρησημοποιούνται ήδη από το 1997. Κατασκευάζονται μεγαλύτερες, για να μη χωράνε μέσα από πόρτες ή έχουν φρένα τα οποία ενεργοποιούνται όταν οι ρόδες δεν εφάπτονται στο έδαφος, πχ στην αρχή μιας σκάλας.

Παρόλα αυτά, οι βελτιώσεις ασφαλείας δεν είναι ικανές να προλάβουν όλα τα πιθανά ατυχήματα τα οποία μπορέι να προκληθούν σε ένα βρέφος. Εξακολουθούν να έχουν ρόδες, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στα βρέφη να κινούνται γρηγορρότερα και επιπλέον, μπορούν αν φτάνουν υψηλότερα σημεία.