Βρεφικό δωμάτιο: Μικρά μυστικά ασφαλείας!

Βρεφικό δωμάτιο

Tips ασφαλείας για την κούνια και τα έπιπλα του παιδικού δωματίου

Μπορεί να κάνετε σχέδια για το πώς θα διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο και να ονειρεύεστε το ιδανικό παλ χρώμα για τους τοίχους, αλλά πριν από όλα πρέπει να μεριμνήσετε για την ασφάλειά του. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράσετε και τοποθετήσετε την κούνια του μωρού σας αλλά και τα υπόλοιπα έπιπλα.

 

Κούνια

Όταν αγοράσετε την κούνια του μωρού σας βεβαιωθείτε ότι έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας, καθώς και ότι αυτό το μοντέλο που επιλέξατε δεν έχει κάποιο ελάττωμα ή έχει βγει ανακοίνωση ανάκλησής του. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν δανειστείτε κάποια παλιά κούνια.

  • Βεβαιωθείτε ότι οι σανίδες από τα πλαϊνά κάγκελα της κούνιας δεν έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (να μην χωράει ένα κουτάκι από αναψυκτικό ανάμεσα) έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει το μωρό σας από εκεί ή να σφηνώσει εκεί. Ελέγξτε επίσης αν λείπει ή αν είναι σπασμένο κάποιο από τα κάγκελα.
  • Το στρώμα πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στην κούνια έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό ενδιάμεσα. Δείτε περισσότερα για την αγορά στρώματος εδώ.
  • Αποφύγετε να αγοράσετε κούνια που η μια πλαϊνή πλευρά κατεβαίνει, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν ανακληθεί, ενώ από το 2010 πολλοί κατασκευαστές σταμάτησαν να παράγουν τέτοιου είδους κούνιες, καθώς ευθύνονταν για θανάτους βρεφών. Αν ωστόσο το μικρό σας κοιμάται ήδη σε τέτοια κούνια, φροντίστε να ελέγχετε συχνά αν λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός.
  • Το ξύλο της κούνιας πρέπει να είναι μαλακό χωρίς ακίδες και αν η κούνια είναι βαμμένη προσέξετε ώστε το χρώμα να μην ξεφλουδίζει.
  • Αποφύγετε κάποιο κεφαλάρι που μπορεί να παγιδεύσει το κεφαλάκι ή τα άκρα του μωρού σας.
  •  

Μέσα και γύρω από την κούνια

Το μωρό σας θα περνάει αρκετό χρόνο μέσα στην κούνια του και πολλές φορές χωρίς επίβλεψη. Πριν το καταλάβετε μπορεί να έχει ανακαλύψει τρόπους για να αρπάξει πράγματα που βρίσκονται κοντά ή να σκαρφαλώσει έξω από την κούνια.

  • ΚούνιαΜην κρεμάτε τίποτα πάνω από την κούνια με σκοινί μακρύτερο από 18 εκατοστά. Όταν το μικρό σας θα κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του και θα πιάνει αντικείμενα είναι καλύτερο να απομακρύνετε όλα τα όμορφα παιχνιδάκια που κρέμονται πάνω από την κούνια καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα. Όταν μπορεί να σηκώνεται όρθιο κατεβάστε το στρώμα στο χαμηλότερο επίπεδο.
  • Όταν σκέφτεστε σε ποιο σημείο του δωματίου πρέπει να βάλετε την κούνια του, αποφασίστε πρώτα με γνώμονα την ασφάλεια και μετά την αισθητική. Δημιουργήστε μια ζώνη ασφαλείας τριγύρω. Δηλαδή φροντίστε να μην είναι κοντά σε παράθυρα, λάμπες, καλοριφέρ, καλώδια, διακοσμητικά τοίχου και έπιπλα στα οποία το μικρό σας μπορεί να σκαρφαλώσει.
  • Τα στόρια από τα παράθυρα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς μπορεί το μικρό σας να μπλεχτεί στο κορδόνι που τα ανεβοκατεβάζει. Αν η κούνια πρέπει να είναι δίπλα σε παράθυρο κοντύνετε το κορδόνι για να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτό ή ειδικά προστατευτικά.
  •  

Αλλαξιέρα και άλλα έπιπλα

  • Μην αφήνετε το μωράκι σας μόνο του στην αλλαξιέρα – έπιπλο και φροντίστε η κρέμα του, η λοσιόν και τα μαντιλάκια καθαρισμού να είναι κοντά αλλά το μωρό σας να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Κρατάτε πάντα με το ένα σας χέρι το μωρό όταν το αλλάζετε.
  • Αν σκέφτεστε να φυλάξετε τα παιχνίδια του μικρού σας σε μπαουλάκι, επιλέξτε ένα που το καπάκι του να έχει μεντεσέδες με ελατήριο για να μην κλείνει απότομα και εγκλωβίσει το χεράκι του μωρού σας. Φροντίστε επίσης να έχει τρύπες ή ανοίγματα για να μπαίνει αέρας ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αν το μικρό σας κλειστεί κατά λάθος εκεί.
  • Η βιβλιοθήκη και τα ράφια φροντίστε να είναι στερεωμένα στον τοίχο. Θυμηθείτε να κλείνετε τα συρτάρια αφού τα χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο να μαγκώσει το κεφαλάκι ή το χεράκι του εκεί.
  • Καλύψτε με προστατευτικά τις πρίζες που δεν χρησιμοποιείτε.
  • Για μεγαλύτερη προστασία, εγκαταστήστε σύστημα ανίχνευσης φωτιάς.