Η τερηδόνα του μπιμπερό

Η τερηδόνα του μπιμπερό

Να το αφήνω να αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα;

Μπορεί το μικρό σας να αποκοιμιέται πολύ πιο εύκολα έχοντας το μπιμπερό με το γάλα στο στόμα, αλλά η συνήθεια αυτή είναι πολύ βλαβερή για τα δόντια του. Τι ακριβώς συμβαίνει; Τα βακτήρια στο στόμα μετατρέπουν τα σάκχαρα που περιέχονται στο γάλα και τον χυμό σε οξέα, τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Το πρόβλημα είναι σοβαρότερο για τα μπροστινά δόντια καθώς σε αυτά στηρίζει με τη βοήθεια της γλώσσας την πιπίλα του μπιμπερό. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δόντια του;

  • Καταρχήν μην προσθέτετε ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες στο γάλα του μωρού και του νηπίου.
  • Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 6 μηνών προσπαθήστε να του «κόψετε» εν γένει την συνήθεια του μπιμπερό (δείτε πως εδώ) . Το βράδυ, αφού πιει το γάλα του σε παιδικό ποτηράκι, βουρτσίστε τα δόντια και τα ούλα του και βάλτε το για ύπνο. Εάν επιμένει για μπιμπερό, δώστε του ένα που να περιέχει νερό.
  • Βρείτε μαζί εναλλακτικούς τρόπους για να καθησυχάζει τον εαυτό του και να αποκοιμιέται. Ψάξτε τι είναι αυτό που δουλεύει και για τους δυο σας. Ένα παραμύθι; Ένα αρκουδάκι; Μια απαλή νανουριστική μελωδία;
  • Πρόβλημα στα δόντια ενδέχεται να προκαλέσει και το μητρικό γάλα σε περιπτώσεις συχνού θηλασμού κατά βούληση του μωρού το βράδυ (τερηδόνα του θηλασμού). Σε περίπτωση που το μικρό σας έχει βγάλει τα πρώτα του δόντια και συνεχίζει να ξυπνά το βράδυ για να θηλάσει, φροντίστε να βουρτσίζετε τα ούλα και τα δοντάκια του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και πριν τον ύπνο.

Extra Tip: Εάν θεωρείτε πως είναι ακόμα πολύ μικρό και δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να του κόψετε το μπιμπερό, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην αφήνετε το μπουκάλι όλη τη νύχτα στην κούνια και το στόμα του. Μόλις αποκοιμηθεί απομακρύνετε το και κάντε μια απόπειρα να του καθαρίσετε τα ούλα και τα πρώτα δόντια με ένα βουρτσάκι ή μια γαζούλα.

Προσοχή! Εάν έχετε ενδείξεις τερηδόνας (λευκές κηλίδες στις μπροστινές επιφάνειες των επάνω πρόσθιων δοντιών που δεν φεύγουν με το βούρτσισμα) επισκεφθείτε άμεσα τον παιδοδοντίατρο γιατί η τερηδόνα των παιδιών εξελίσσεται ταχύτερα από αυτήν των ενηλίκων.

Extra Τip: Πολύ σημαντική για την προστασία του μικρού σας είναι και η δική σας στοματική υγιεινή. Προσπαθήστε να μην μοιράζεστε σκεύη με το μωράκι σας (ποτηράκια, κουταλάκια κτλ.) ώστε να μην του μεταδώσετε μικρόβια από την δική σας στοματική κοιλότητα.