Εκμηδενίστε τους κινδύνους στο δωμάτιο του μωρού

Εκμηδενίστε τους κινδύνους στο δωμάτιο του μωρού

Ποιοι είναι οι 5 πιθανοί κίνδυνοι στο υπνοδωμάτιο του μωρού που πρέπει να αποφύγετε;

Η κούνια του μωρού πρέπει να είναι ένα από τα πιο ασφαλή σημεία του σπιτιού σας. Για να το εξασφαλίσετε αυτό, φροντίστε να εκμηδενίσετε τους ενδεχόμενους κινδύνους στο υπνοδωμάτιό του και ειδικότερα να αποφύγετε να τοποθετήσετε την κούνια του κοντά σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

Πάμε μαζί να δούμε ποιοι άγνωστοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στο βρεφικό-παιδικό υπνοδωμάτιο;

  1. Το κορδόνι από τα στόρια και οι κουρτίνες.Μην βάλετε στόρια με κορδόνια κοντά στην κούνια του και γενικότερα μέσα στο υπνοδωμάτιό του (καλό είναι να τα αποφύγετε γενικά σε όλο το σπίτι) καθώς το κορδόνι είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το μωρό σας, αν το τραβήξει ή μπλεχτεί σε αυτό. Επίσης, αποφύγετε τις κουρτίνες δίπλα στην κούνια του ειδικά αν το μωρό είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να αρπάζει πράγματα με τα χεράκια του. Προτιμήστε ένα πάνινο στόρι χωρίς κορδόνι για να μπλοκάρετε το φως.
  2. Τα πλαϊνά μαξιλάρια. Μπορεί το στρώμα που επιλέξατε για την κούνια του να έχει ως αξεσουάρ πλαϊνά μαξιλάρια που καλύπτουν τα κάγκελα, αλλά αυτά ενδεχομένως να γίνουν επικίνδυνα για το μωρό, καθώς σε μια έρευνα για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, είχαν σημειωθεί περιστατικά όπου μωρά είχαν πνιγεί επειδή είχαν εγκλωβίσει το πρόσωπό τους εκεί ή είχαν μπλεχτεί με τα κορδόνια με τα οποία δένονται τα μαξιλάρια στα κάγκελα της κούνιας. Ενδεχομένως να σκέφτεστε ότι το ξύλο ή άλλο υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένη η κούνια μπορεί να τραυματίσει το μωρό, αλλά εκείνο δεν έχει τόση δύναμη για να χτυπήσει στα πλαϊνά κάγκελα.  Αν τα έχετε αγοράσει ήδη, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε μαξιλάρια, κόβοντάς τα σε τετράγωνα ή να ράψετε ένα ύφασμα πάνω τους σαν τσέπη, να τα κρεμάσετε στον τοίχο και να τα χρησιμοποιείτε σαν αποθηκευτικό χώρο.

  3. Αερόθερμα, σόμπες και ανεμιστήρες.Ενδεχομένως να θέλετε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του δωματίου χρησιμοποιώντας ένα αερόθερμο ή έναν ανεμιστήρα (ειδικά ο ήχος του τελευταίου μπορεί να λειτουργήσει και ως λευκός θόρυβος το καλοκαίρι). Ωστόσο κανένα από τα δύο δεν πρέπει να είναι κοντά στην κούνια του ή να χτυπάει απευθείας πάνω της γιατί ο θερμός η κρύος αέρας που χτυπάει στη μια πλευρά της κούνιας μπορεί να ζεστάνει ή να παγώσει υπερβολικά το μωρό.
  4. Ο καπνός από τσιγάρο. Κι όμως ο καπνός που παραμένει στην μπλούζα, τα μαλλιά και το δέρμα ενός καπνιστή ή κάποιου που βρέθηκε σε χώρο καπνιζόντων μπορεί να μεταφερθεί και να κατακαθίσει πάνω στα σεντόνια και στο πάπλωμα του μωρού (φυσικά μαζί με όλες τις βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες που περιέχει). Επομένως μην επιτρέπετε σε καπνιστές ή παθητικούς καπνιστές να αγκαλιάσουν απευθείας το μωρό σας ή να πλησιάσουν την κούνια του. Δώστε τους μια καθαρή μπλούζα και ζητήστε τους να πλύνουν τα χέρια σας πριν το πλησιάσουν ή πριν εισέλθουν στο δωμάτιό του.
  5. Πρίζες και καλώδια.Τοποθετήστε την κούνια του μακριά από πρίζες, ειδικά αν σε αυτές υπάρχει καλώδιο ηλεκτρικής συσκευής ή λάμπας. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος φυσικά για παιδιά άνω των 6 μηνών που μπορούν να αρπάζουν αντικείμενα με τα χεράκια τους. Φροντίστε λοιπόν να βάλετε προστατευτικά πάνω από όλες τις πρίζες και βεβαιωθείτε να μην σας βλέπει το μωρό ή το νήπιο να τα αφαιρείτε για να βάλετε κάτι στην πρίζα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να σας μιμηθεί (και όχι με επιτυχία).