Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Πώς να προστατεύσετε το μωρό σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους ηλικίας 1 έως 12 μηνών που δεν προέρχεται από κάποια ασθένεια αλλά συμβαίνει ξαφνικά και αναίτια. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε βρέφη ενός έως τεσσάρων μηνών, ενώ γενικότερα το μεγαλύτερο ποσοστό των αιφνίδιων βρεφικών θανάτων έχει παρατηρηθεί σε μωρά μικρότερα των 6 μηνών. Συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τον ύπνο. Ο κίνδυνος μπορεί να υφίσταται αλλά είναι σπάνιος καθώς στατιστικά συμβαίνει σε 1 στα 1000 βρέφη.

Πιθανοί λόγοι

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για το τι είναι αυτό που προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι ένας λόγος είναι κάποια ευαισθησία που μπορεί να έχει το μωρό (όπως μη φυσιολογική ή μη ώριμη λειτουργία της καρδιάς ή του αναπνευστικού) σε συνδυασμό με την έκθεσή του σε συγκεκριμένες συνθήκες (όπως ύπνος μπρούμυτα ή σε μαλακό στρώμα) κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξή του. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, βρέφη που προσβλήθηκαν από το ΣΑΒΘ είχαν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης από τα κανονικά. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που ρυθμίζει μεταξύ άλλων την αναπνοή, τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.  

Επίσης μεγαλύτερος κίνδυνος για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο φαίνεται να υπάρχει:

  • Όταν ένα μωρό είναι πρόωρα γεννημένο και έχει χαμηλό βάρος.
  • Όταν η μητέρα του νεογνού είναι κάτω από 20 ετών.
  • Όταν το μωρό δεν θηλάζει αλλά τρέφεται από μιας αρχής με ξένο γάλα.
  • Όταν έχει πολλά αδερφάκια χωρίς μεγάλη διαφορά ηλικίας. Το ρίσκο αυξάνεται με κάθε νέο μωρό στην οικογένεια ενώ όσο πιο σύντομα είναι τα διαστήματα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες μιας μητέρας τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για το μωρό.
  • Όταν έχει ήδη συμβεί περιστατικό διακοπής της αναπνοής του μωρού και χρειάστηκε τεχνητή αναπνοή για να επανέλθει.
  • Όταν είναι αγοράκι. Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σε σχέση με τα κορίτσια σε αναλογία 1,5 προς 1.

Μειώνοντας τον κίνδυνο

Παρόλο που οι αίτιες δεν είναι γνωστές υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες ασφαλείας για τον ύπνο, οι οποίες θα προστατεύσουν το βρέφος και από άλλες αιτίες θανάτου, όπως η ασφυξία και η παγίδευση, και την διατροφή.

Μωράκι που κοιμάται

  • Κοιμηθείτε στο ίδιοδωμάτιο με το μωρό σας, τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες.
  • Έχετε μόνιμα εγκατεστημένο στο δωμάτιό που κοιμάστε ένα θερμόμετρο και ένα υγρόμετρο. Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι 20-22◦C ασχέτως εποχής και η υγρασία μεταξύ 40-60%.
  • Φροντίστε να μην υπερθερμαίνεται. Φορέστε του ένα ρούχο παραπάνω από αυτό που φοράτε εσείς για να νιώθετε άνετα στη θερμοκρασία του δωματίου. Ο ιδρώτας και τα υγρά μαλλιά δείχνουν ότι έχει ζεσταθεί πολύ.
  • Επιλέξτε προσεκτικά το μέρος που θα κοιμηθεί. Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο, σκληρό στρώμα, χωρίς μαξιλάρι και χωρίς παιχνίδια. Αποφύγετε τις βαριές κουβέρτες και προτιμήστε να το ντύσετε καλά ή να το τυλίγετε σε υπνόσακο (εάν είναι 6 μηνών και άνω). Επίσης μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται για πολλή ώρα στο κάθισμα του αυτοκινήτου, στο ρηλάξ ή στο καρότσι γιατί ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμού εάν το κεφαλάκι του γέρνει πολύ προς τα εμπρός. Αν αποκοιμηθεί στο μάρσιπο τότε φροντίστε ώστε η μυτούλα του να μην καλύπτεται από το σώμα σας ή το ύφασμα.
  • Βασικός κανόνας είναινα βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα. Όταν ένα μωρό κοιμάται μπρούμυτα αυξάνονται οι πιθανότητες να ζεσταθεί πολύ, να έχει παύσεις στην αναπνοή του και να αναπνεύσει τον αέρα που μόλις εξέπνευσε, ο οποίος δεν περιλαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αποφύγετε να βάζετε το μωρό στο πλάι καθώς μπορεί εύκολα να γυρίσει μπρούμυτα. Στους 5 με 6 μήνες περίπου πιθανόν να έχει τη δυνατότητα να ρολάρει ακόμα και αν το έχετε βάλει ανάσκελα. Ωστόσο μην ανησυχείτε καθώς μετά τους 6 μήνες ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου ελαχιστοποιείται. Φροντίστε να μην έχετε κάποιο μαλακό αντικείμενο στην κούνια ώστε ακόμα και αν γυρίσει μόνο του μπρούμυτα να μην παγιδευτεί το προσωπάκι του σε κάποιο παιχνίδι ή μαξιλάρι που βρίσκεται πλάι του. Για να αποφύγετε την παλαγιοκεφαλία (όταν το πίσω πλάγιο μέρος στο κεφάλι ενός βρέφους είναι πεπλατυσμένο, στην εν λόγω περίπτωση εξαιτίας της παρατεταμένης πίεσης του συγκεκριμένου σημείου) φροντίστε να το αφήνετε να «παίζει» μπρούμυτα για αρκετό χρόνο όταν είναι ξύπνιο.    
  • Μην εκθέτετε το μωρό σαςσε χώρους καπνιζόντων. Απαγορεύστε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι και ζητήστε από τους καπνίζοντες να βγαίνουν στο μπαλκόνι. 
  • Κάντε στο μωρό σας όλατα απαραίτητα εμβόλια.
  • Θηλάστε αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες καθώς ο μητρικός θηλασμός μειώνει κατά πολύ το ρίσκο του αιφνίδιου θανάτου.
  • Η χρήση της πιπίλας θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο, ωστόσο μην δίνετε πιπίλα πριν την πλήρη εγκατάσταση του θηλασμού και αποφύγετέ την εάν μπορεί να τη βγάζει μόνο του κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
  • Μην καπνίζετε και μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μην εκθέτετε το μωρό στον καπνό του τσιγάρου και μην το αγκαλιάζετε εάν φοράτε ρούχα που έχουν εκτεθεί σε χώρο καπνιστών.
  • Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουνότι το φάσκιωμα μειώνει την πιθανότητα του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου καθώς ελαχιστοποιεί τις κινήσεις που κάνει το μωρό στον ύπνο του. Όμως επειδή το βρέφος ενδέχεται να ζεσταθεί πολύ αν είναι φασκιωμένο φροντίστε να χρησιμοποιείτε μια λεπτή κουβερτούλα και η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι πολύ υψηλή. Εάν δεν ξέρετε πως να το φασκιώσετε δείτε εδώ.


Διαβάστε ακόμα: "Για όνειρα γλυκά και ασφαλή"