Tips για πανεύκολη εισαγωγή στερεάς τροφής

Tips για πανεύκολη εισαγωγή στερεάς τροφής

Tips για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να φάει αλεσμένη τροφή

Οι πρώτες επαφές του μωρού σας με την αλεσμένη τροφή, το πιο πιθανό είναι να μην στεφθούν με επιτυχία. Θα βλέπετε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού να καταλήγει στη σαλιάρα του, στο καρεκλάκι, στο πάτωμα ή πάνω σας… Αυτό δεν χρειάζεται να σας αποθαρρύνει, καθώς για κάθε νέο πειραματισμό χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Επίσης, δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι, εφόσον δεν τρώει στερεά τροφή, θα μείνει νηστικό. Η έναρξη στερεών τροφών δεν σημαίνει αποθηλασμός και το γάλα παραμένει η κύρια τροφή του βρέφους τουλάχιστον για τους πρώτους 9 μήνες. Με άλλα λόγια, τα καινούργια τρόφιμα που εισάγετε δεν αντικαθιστούν αμέσως τα γεύματα γάλακτος, αλλά συμπληρώνουν τον θηλασμό με τα  αναγκαία πλέον για το παιδί ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Δείτε το πρώτο διάστημα εισαγωγής στην στερεά τροφή ως στάδιο πειραματισμού και εκμάθησης. Άλλωστε θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι η κρέμα να καταλήγει στο στομάχι του και εκείνο να ανοίγει το στοματάκι του με ευχαρίστηση για να δεχτεί το λαχταριστό περιεχόμενο του κουταλιού. Μέχρι τότε ακολουθήστε μερικά πολύτιμα tips για να το ενθαρρύνετε να δει με «καλό μάτι» την στερεά τροφή.

·         Καταρχάς, βεβαιωθείτε πως είναι έτοιμο να δοκιμάσει την πρώτη του στερεά τροφή. Η χρονική αυτή στιγμή έρχεται περίπου στους 6 μήνες, οπότε και το παιδί μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του και να κάτσει χωρίς υποστήριξη, μπορεί να συντονίσει μάσηση και κατάποση, έχει αποκτήσει τον έλεγχο της γλώσσας του κτλ. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, αφού το μικρό σας θα σας δίνει σημάδια ετοιμότητας (δεν θα φαίνεται ικανοποιημένο μόνο με το γάλα, θα διεγείρεται από την μυρωδιά και την όψη του φαγητού σας και θα προσπαθεί να το αρπάξει κτλ.). Ωστόσο, να θυμάστε πως ο σωστός χρόνος απογαλακτισμού θα πρέπει να καθοριστεί με την βοήθεια του παιδιάτρου, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα την πρόοδο και τις ανάγκες του μωρού σας. Για παράδειγμα, σε μωρά με νευρολογικά προβλήματα, προβλήματα εντέρου, γαστρεντερίτιδες και αλλεργίες, ο παιδίατρος είναι πιθανό να καθυστερήσει τον χρόνο εισαγωγής στερεών τροφών.

·         Διαβάστε τα σημάδια που σας δίνει για να κάνετε τις πρώτες δοκιμές. Ιδανική στιγμή για τις πρώτες απόπειρες είναι όταν, λόγου χάρη, το μωρό πεινάει, αλλά δεν είναι τόσο κουρασμένο ή κακόκεφο ώστε να αντισταθεί στην δοκιμή. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και αν δεν πετύχει η προσπάθεια την πρώτη φορά, δοκιμάστε ξανά αργότερα. Ξεκινήστε με ένα γεύμα στερεάς τροφής την ημέρα (δεκατιανό ή μεσημεριανό) και σταδιακά προσθέστε και ένα δεύτερο.

·         Θηλάστε το (όχι όμως πολύ ώστε να αδιαφορήσει για την αλεσμένη τροφή) πριν την κρέμα ώστε να του ανοίξετε την όρεξη. Θα εξασφαλίσετε έτσι ότι δεν πεινάει υπερβολικά πριν πειραματιστεί με τη στερεά τροφή, πράγμα που μπορεί να του προκαλέσει δυσφορία.

·         Ανακαλύψτε την σωστή υφή. Οι κρέμες του μωρού σας θα πρέπει για αρχή να είναι πλήρως αλεσμένες και υδαρείς και σταδιακά να γίνονται πιο παχύρευστες. Ωστόσο, πολλά μωρά προτιμούν από πολύ νωρίς τροφές μαλακές που μπορούν να καταναλωθούν με το χέρι. Αν το μικρό σας ανήκει στην δεύτερη κατηγορία ίσως αντισταθεί στους πουρέδες. Κάντε δοκιμές αλλά έχετε πάντοτε στον νου σας την ασφάλεια του βρέφους.

·         Έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο για τα γεύματά του. Μην περιμένετε να φάει μέσα σε 5 λεπτά. Θα χρειαστεί χρόνο για να παίξει με το φαγητό, για να το αφήσει στο στόμα του, για να μάθει να το καταπίνει. Φροντίστε λοιπόν να έχετε άπλετο χρόνο πριν από κάθε δοκιμή.

·         Προμηθευτείτε τον κατάλληλο τύπο κουταλιού, όπως ένα μικρό κουτάλι από μαλακό πλαστικό. Καλό είναι να έχετε και ένα δεύτερο κουτάλι για να κρατάει, ώστε να μην προσπαθεί να πιάσει με τα χέρια του το κουτάλι με το οποίο το ταΐζετε.

·         Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη σαλιάρα που να καθαρίζεται εύκολα, αφενός γιατί το μεγαλύτερο μέρος της κρέμας θα καταλήξει εκεί και αφετέρου για να συνηθίζει να τη φοράει ώστε να αποφύγετε τα ξεσπάσματα για την χρήση της στη νηπιακή ηλικία.

·         Επιτρέψτε στο μικρό σας να εξερευνήσει την τροφή. Βάλτε ένα μικρό μέρος από το φαγητό στο δίσκο της καρέκλας του και αφήστε το να το πιάσει με τα χέρια, να το απλώσει πάνω στο δίσκο και να εξοικειωθεί με την υφή του. Έτσι όταν του το σερβίρετε στο κουτάλι δεν θα είναι μια ουσία εντελώς άγνωστη.

·         Ξεκινήστε με ελάχιστες ποσότητες και δώστε του χρόνο για να συνηθίσει κάθε μπουκιά. Αν του αρέσει η γεύση, είναι πιθανό να ανοίξει ξανά μόνο του το στοματάκι του. Εξίσου πιθανό είναι βέβαια να βγάλει την τροφή από το στόμα, ακόμα και αν του αρέσει. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό, καθώς θα του πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να τη συνηθίσει.

·         Τέλος, εάν το μικρό σας αντιδρά ή αρνείται μια καινούργια τροφή, μην το πιέζετε. Δοκιμάστε να την αποσύρετε από το μενού και να την επαναφέρετε έπειτα από 7-10 μέρες.

Άρθρα που σας ενδιαφέρουν:

«Όλο γάλα, γάλα, γάλα… τηγανίτες πότε;»

«Τα πρώτα βήματα στον κόσμο της στερεάς τροφής»