Εισάγοντας τροφές ύποπτες για αλλεργίες

Εισάγοντας τροφές ύποπτες για αλλεργίες

Η εισαγωγή τροφών ύποπτων για αλλεργίες δεν χρειάζεται να καθυστερεί έως τα 3 -4 έτη.

Παλιότερα οι γιατροί συνιστούσαν την εισαγωγή στη διατροφή του παιδιού τροφών ύποπτων για αλλεργίες στα 3 με 4 έτη. Ωστόσο νεότερες έρευνες έδειξαν ότι η καθυστέρηση αυτή σε άτομα χωρίς γενετική προδιάθεση δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα και πλέον πολλοί γιατροί επιτρέπουν την εισαγωγή τέτοιου είδους τροφών ήδη από τους 6 μήνες.

Το παραπάνω υποστηρίζει από το 2008 η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αλλά και πολλοί γιατροί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη. Φυσικά η εισαγωγή τροφών ύποπτων για αλλεργίες δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα. Είναι σημαντικό να εισάγετε μια νέα στερεά τροφή κάθε 3-4 ημέρες ώστε να παρατηρήσετε τις αντιδράσεις του μωρού σας. Κάθε φορά που δοκιμάζει κάτι καινούργιο ελέγξτε αν εμφανίζει περίεργα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα, απώλεια συνείδησης ή εμετό.  Αν δεν εμφανίσει κάποια περίεργη αντίδραση τότε το φαγητό μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται χωρίς κίνδυνο στη διατροφή του.

Μάθετε και αυτό!                                                      

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις διατροφικές αλλεργίες και στην δυσανεξία σε κάποιες τροφές, αν και κάποια συμπτώματα είναι κοινά, όπως η διάρροια και ο εμετός. Η δυσανεξία προκαλείται από έλλειψη ενζύμων (enzymatic deficiencies) και έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπεψία, τα αέρια, το φούσκωμα κτλ. Αντιθέτως οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, οίδημα ή δυσκολία στην αναπνοή.