Τι πρέπει να ξέρετε για να εισάγετε το μωρό σας στη στερεά τροφή με μη πολτοποιημένες τροφές
Αντί να εισάγετε στο μενού του μωρού πολτοποιημένες τροφές ταΐζοντάς το με το κουτάλι όπως «παραδοσιακά» γίνεται συνήθως από τους 6 μήνες, αφήστε το να δώσει εκείνο τον ρυθμό!
Πώς θα γίνει αυτό; Προσφέρετε μαλακές ωμές ή μαγειρεμένες τροφές σε κομμάτια, βάλτε τις μπροστά του και αφήστε το να πειραματιστεί δαγκώνοντας, ρουφώντας και σιγά- σιγά καταπίνοντας. Ωστόσο, πριν εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο για να το εισάγετε στον κόσμο της στερεάς τροφής έχετε υπόψη σας ορισμένες πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες.
Στερεά τροφή δεν σημαίνει αποθηλασμός, ειδικά στην περίπτωση του baby led weaning. Όπως και ο κοινός τρόπος εισαγωγής στερεάς τροφής έτσι και η συγκεκριμένη μέθοδος πρέπει να συνδυάζεται με τον θηλασμό. Προσφέρετε το στήθος αφενός γιατί το γάλα σας συνεχίζει να είναι σημαντικό για το μωρό σας και αφετέρου επειδή με τον τόπο αυτό θα βεβαιωθείτε πως όσο πειραματίζεται στο δάγκωμα και το μάσημα της στερεάς τροφής θα λαμβάνει την ποσότητα φαγητού που χρειάζεται και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω του μητρικού γάλακτος.
Μην ξεκινήσετε πριν τους 6 μήνες. Αποφύγετε να εντάξετε το μικρό σας στον κόσμο της στερεάς τροφής με baby led weaning πριν τους 6 μήνες καθώς από τότε και στο εξής θα έχει τη δυνατότητα να στηρίζει μόνο του το σώμα του όταν είναι καθιστό καθώς και να πιάνει και να χειρίζεται αντικείμενα στα χέρια του.
Με το baby led weaningτου μαθαίνετε να μασάει και όχι απευθείας να καταπίνει. Τρώγοντας κομμάτια τροφής από μόνο του θα εξασκηθεί σιγά - σιγά στο πώς να μασάει το φαγητό του και όχι πώς απλά να το καταπίνει όπως συμβαίνει με το τάϊσμα της κρέμας με κουτάλι. Επομένως για να πετύχει αυτή η μέθοδος και για να εκμηδενίσετε τον κίνδυνο πνιγμού είναι καλύτερα να την ακολουθήσετε χωρίς να έχετε προσφέρει πριν στο μικρό σας πολτοποιημένες τροφές (τις οποίες θα έχει συνηθίσει να τις καταπίνει κατευθείαν).
Ο ήχος του πνιγμού δεν χρειάζεται να σας τρομάζει.Ο ήχος που βγάζει σαν να πνίγεται είναι ένα φυσιολογικό αντανακλαστικό που το βοηθάει ακριβώς να μην πνιγεί. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει να τρώει.
Το μέγεθος είναι σημαντικό.Τα κομμάτια τροφής που προσφέρετε πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορεί να τα πιάσει με τα χεράκια του, να τα δαγκώσει και να τα μανουβράρει στο στόμα του.
Προετοιμαστείτε για ακαταστασία.Η εισαγωγή στη στερεά τροφή και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο σημαίνει αυτόματα ακαταστασία. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξερεύνησης της τροφής πριν καταλήξει στο στόμα του, επομένως φροντίστε να το αποδεχτείτε και να κάνετε υπομονή.
Το γεύμα θα διαρκεί πολύ. Προετοιμαστείτε για γεύματα μεγάλης διαρκείας καθώς το μικρό σας θέλει το χρόνο του για να πιάσει το φαγητό, να παίξει μαζί του, να το βάλει στο στόμα του, να το μασήσει και τελικά να το καταπιεί. Όσο δίνει εκείνο το ρυθμό δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε στους δικούς του χρόνους.
Μην του βάζετε το φαγητό στο στόμα αλλά καθοδηγήστε το. Αυτή η μέθοδος σημαίνει πως αφήνετε το μωράκι σας να επιλέξει μόνο του το είδος και την ποσότητα του φαγητού που θα φάει. Συνεπώς μην του βάζετε φαγητό στο στόμα αλλά περισσότερο δώστε του κατευθύνσεις για το πώς να μασήσει την τροφή. Καλό είναι επίσης να καθίσετε μαζί του στο τραπέζι για να φάτε ώστε να δώσετε το παράδειγμα.
Πειραματισμός σημαίνει και ποικιλία. Το μωρό σας περισσότερο πειραματίζεται με την υφή και τη γεύση των τροφών παρά ξεκινά να τρώει κανονικά στερεά τροφή. Ο πειραματισμός αυτός, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει πως μελλοντικά το μωρό σας θα είναι πιο πρόθυμο να δοκιμάσει νέες γεύσεις.
Αποφύγετε να του δίνετε στερεά τροφή όταν πεινάει πολύ. Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα καθώς δεν θα έχει την υπομονή να πειραματιστεί και οι προσπάθειές του ενδέχεται να καταλήξουν σε ξέσπασμα.
Κάντε κλικ! Για να μάθετε περισσότερα για το babyledweaningκαι μάλιστα από μαμάδες που ακολουθούν την συγκεκριμένη μέθοδο μπείτε στην Facebook ομάδα: Baby Led Weaning Ελληνική Ομάδα