Πίνοντας από το ποτηράκι

Πίνοντας από το ποτηράκι

Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν έρθει η ώρα να "γνωριστεί" με το ποτηράκι;

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας είναι γεμάτα από ενδιαφέρουσες μεταβάσεις από το ένα στάδιο στο άλλο. Αυτό φυσικά απαιτεί υπομονή από μέρους σας αλλά και προσπάθεια από μέρους του για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες καθώς δρασκελίζει ένα προς ένα τα σκαλοπάτια ανάπτυξης. Μία από αυτές είναι και η μετάβαση από το μπιμπερό (εάν το χρησιμοποιεί) στο ποτηράκι.

  • Η χρήση του χαμηλού βρεφικού ποτηριού μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τους 6 μήνες, κάτι που σημαίνει πως ουσιαστικά δεν χρειάζεται καν να περάσει από την εθιστική και κάπως επικίνδυνη συνήθεια του μπιμπερό (δείτε τους πιθανούς κινδύνους και πως να τους μειώσετε εδώ).
  • Τις ώρες που δεν είστε κοντά στο μικρό σας για να θηλάσετε και έχει φτάσει στην κατάλληλη ηλικία, προσφέρετε στο ποτηράκι το μητρικό γάλα. Όταν αρχίσει να τρώει στερεά τροφή προσφέρετε στο πατηράκι και νερό. Μετά τα πρώτα του γενέθλια μπορείτε να του προσφέρετε και φρέσκο χυμό. Αποφύγετε τους συσκευασμένους χυμούς γιατί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Αρχικά χρησιμοποιήστε το χαμηλό ποτηράκι με δύο χερούλια στο πλάι και ειδικό πώμα. Αγοράστε ένα που ξέρετε ότι μεγαλώνοντας θα αγαπήσει για τα χρώματα και τα σχέδιά του και προσέξτε να είναι ελαφρύ και να μην χύνετε εύκολα το περιεχόμενό του όταν αναποδογυρίσει.
  • Όταν διψάει γεμίστε το ποτήρι με το υγρό, πλησιάστε το στο στοματάκι του και ανασηκώστε το ώστε να τρέξει λίγο υγρό. Πιθανόν να χρειαστεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει στη χρήση του.
  • Ένα νήπιο, όταν αρχίσει να συνηθίζει τη χρήση του ποτηριού είναι πιθανό να θέλει να το έχει μαζί του στο κρεβάτι ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Έτσι όμως αυξάνεται το ρίσκο για προβλήματα στα δόντια, επομένως φροντίστε να το αποθαρρύνετε. Περιορίστε τη χρήση του ποτηριού κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή μετά την κατανάλωση των ενδιάμεσων snacks.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «STOP στο μπιμπερό!».