5 Μύθοι της Βρεφικής Διατροφής

5 Μύθοι της Βρεφικής Διατροφής

Καταρρίπτουμε 5 ευρέως διαδεδομένους μύθους της βρεφικής διατροφής

Μύθος #1: Η καλύτερη πρώτη τροφή είναι το ρυζάλευρο

Το ρυζάλευρο ήταν και συνεχίζει να προτείνετε από πολλούς παιδιάτρους ως το πρώτο στερεό γεύμα του μωρού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έρχονται συνεχώς στο φως επιστημονικά ευρήματα που στοχοποιούν το ρυζάλευρο και τα προϊόντα ρυζιού εν γένει για υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ιχνοστοιχείων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μύθος #2: Το κρέας πρέπει να εισάγεται τελευταίο

Το κρέας μαζί με τα λαχανικά αποτελούν τις πιο απαραίτητες πρώτες τροφές, αφού είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Διαβάστε εδώ το ενδεικτικό πρόγραμμα εισαγωγής στερεών τροφών του παιδιάτρου, Στέλιου Παπαβέντζη.

Μύθος #3: Στις παιδικές τροφές δεν πρέπει να προσθέτουμε καρυκεύματα και μυρωδικά

Εάν εξαιρέσουμε το αλάτι και την ζάχαρη, τα καρυκεύματα μπορούν να εισαχθούν στην βρεφική διατροφή αρκετά νωρίς (ήδη από τους 8 μήνες), προσέχοντας φυσικά να ακολουθήσουμε κατά την εισαγωγή τους τον κανόνα των 3 ημερών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μύθος #4: Η βρεφική τροφή πρέπει να είναι σε μορφή κρέμας για να μπορεί το μωρό να την διαχειριστεί.

Τα τελευταία χρόνια η τάση του Baby Led Weaning γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, μιας και στηρίζεται στην άποψη ότι οι πρώτες τροφές είναι απλά μια ευκαιρία πειραματισμού και εκμάθησης, αφού ο θηλασμός συνεχίζει να είναι ο βασικός τρόπος θρέψης. Δίνοντας στο μωρό μαλακές ωμές ή μαγειρεμένες τροφές σε κομμάτια του δίνετε την δυνατότητα να τις επεξεργαστεί, να τις ρουφήξει, να δοκιμάσει να μασήσει και σταδιακά να καταπιεί. Του δίνετε την ελευθερία να πάρει στα χέρια του τα ηνία της ύπαρξής του. Μάθετε τι είναι το Baby Led Weaning εδώ.

Μύθος #5: Εάν στο μωρό δεν αρέσει κάποια τροφή, αποκλείστε την από το menu.

Τα μωρά χρειάζονται τον χρόνο τους για να συνηθίσουν μια νέα γεύση, οπότε εάν ο αρακάς βρεθεί σε κάθε πιθανό μέρος της κουζίνας εκτός από το στόμα του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα φάει ποτέ του αρακά. Δοκιμάστε να σερβίρετε το ίδιο γεύμα ξανά και ξανά, ίσως μαγειρεμένο με διαφορετικό τρόπο, και θα δείτε πως κάποια στιγμή θα του δώσει μια ευκαιρία.