Tips ασφαλείας για τις τροφές του καλοκαιριού και την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα πρέπει να δίνετε προσοχή στη φύλαξη και προστασία της τροφής του μικρού σας, ειδικά του γάλακτος είτε είναι του εμπορίου είτε μητρικό που το έχετε εξάγει με θήλαστρο, ώστε να αποφύγετε αλλοιώσεις εξαιτίας της ζέστης. Παράλληλα θα πρέπει να του προσφέρετε συγκεκριμένα τρόφιμα και να φροντίσετε να ενυδατώνεται συχνότερα.
- Καταρχάς, να πούμε ότι το μητρικό γάλα είναι αποστειρωμένο με την έννοια ότι βγαίνει κατευθείαν από το στήθος αποκλείοντας τον κίνδυνο μικροβιακής μόλυνσης ή αλλοίωσης. Ωστόσο, εάν το εξάγετε με θήλαστρο θα πρέπει να ακολουθείτε τους κανόνες συντήρησης και αποθήκευσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλιστα, δεν μπορείτε να είστε διόλου ελαστικοί αφού ακόμα και μισή ώρα εκτός ψυγείου μπορεί να είναι αρκετή για να χαλάσει το γάλα σας.
- Εάν το μωράκι σας έχει αρχίσει ήδη να καταναλώνει στερεές τροφές, τότε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη την εποχή του καλοκαιριού είναι να προσλαμβάνει περισσότερα υγρά για να μην αφυδατωθεί. Αυξήστε την ποσότητα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών και μην ξεχνάτε να δίνετε στο μικρό σας να πίνει συχνά νερό. Όλα τα παραπάνω το ενυδατώνουν , ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του για να είναι από τώρα έτοιμο να αντιμετωπίσει τα κρυολογήματα του χειμώνα.
- Προτιμήστε να ετοιμάζετε μικρά, ελαφριά και θρεπτικά γεύματα με βασικά συστατικά τα λαχανικά, το καλομαγειρεμένο κρέας και τα φρούτα. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας λιπαρά, τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα και αλμυρά ή πικάντικα. Αποφύγετε ακόμα να αγοράζετε έτοιμα τρόφιμα από ταχυφαγεία, όταν είστε έξω, γιατί δεν γνωρίζετε αν έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες.
- Εξοπλιστείτε με ένα mini ψυγειάκι για τις εξόδους σας. Τοποθετήστε εκεί το φαγητό, το γιαουρτάκι και το νερό του και βάλτε μέσα πολλές παγοκύστες για να τα διατηρήσετε. Φυσικά, φροντίστε να μην το βλέπει ο ήλιος.
Κίνδυνος αφυδάτωσης από διάρροια
Η διάρροια και ο εμετός ενδέχεται να προκαλέσουν αφυδάτωση ενώ σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία των καλοκαιρινών μηνών η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Τα πιο προφανή σημάδια αφυδάτωσης είναι τα λιγοστά ούρα που είναι πιο συμπυκνωμένα και σκούρα. Άλλα σημάδια είναι το κλάμα χωρίς δάκρυα, η υπνηλία, η ξηρότητα γύρω από το στόμα και τα μάτια, ο λήθαργος, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και η απώλεια των αισθήσεων. Αν το μωρό σας έχει διάρροια, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειάζεται για να αναπληρώσει την απώλεια. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το θηλάζετε συχνότερα ή αν ήδη τρώει στερεά τροφή να του προσφέρετε νερό συχνότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε να δώσετε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη γιατί επιδεινώνει τη διάρροια και μην του προσφέρετε φρουτοχυμούς (δείτε γιατί εδώ).