Ταίζοντας ένα μωρό που βγάζει δοντάκια

Τι να τρώει όταν βγάζει δοντάκια

Ποιες τροφές να σερβίρετε στο μωρό σας για να το ανακουφίσετε την περίοδο που βγάζει δόντια

Ανάμεσα στους 6 με 8 μήνες, την ίδια δηλαδή περίοδο που θα εισάγετε την στερεά τροφή στη διατροφή του μωρού σας, θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα του δοντάκια. Αυτό πιθανόν να εντείνει τη δυσφορία του για τις νέες γεύσεις, ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η απώλεια όρεξης για φαγητό εξαιτίας των ερεθισμένων ούλων. Όμως, επειδή τους πρώτους 12 μήνες το γάλα παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη διατροφή του μην ανησυχείτε αν αρνείται να φάει τα περισσότερα από τα υπόλοιπα φαγητά που του σερβίρετε. Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις που θα το ανακουφίσουν. 

  • Συνεχίστε να το θηλάζετε καθώς το γάλα δεν προκαλεί πόνο και το πιπίλισμα ανακουφίζει. Ωστόσο μη σταματήσετε τελείως να σερβίρετε μικρές ποσότητες στερεάς τροφής. Αποφύγετε ζεστά φαγητά και προτιμήστε πουρέ φρούτων ή γιαούρτι που είναι δροσερά και ανακουφίζουν τα ούλα του. Αν τρώει τα παραπάνω χωρίς να διαμαρτύρεται, συνεχίστε να τα σερβίρετε για μερικές ημέρες έως ότου μειωθεί ο πόνος.
  • Καθώς το μωρό σας βγάζει δοντάκια, ανακουφίζεται όταν δαγκώνει κάτι σκληρό που ασκεί πίεση στα ούλα του. Για να το βοηθήσετε προσφέρετε τραγανά σνακς που μπορούν να αναπληρώσουν και το φαγητό που πιθανόν αρνείται να φάει. Δοκιμάστε μπάρες καρότου και αγγουριού, λεπτές λωρίδες μήλου και «παγωτό» ξυλάκι φτιαγμένο από χυμό φρούτων αραιωμένο σε νερό που έχει καταψυχθεί. Φροντίστε να παραμένετε δίπλα στο μικρό σας όσο δοκιμάζει τα παραπάνω σνακς για να αποφύγετε τον κίνδυνο του πνιγμού.
  • Αν ο πόνος είναι ισχυρός συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας μήπως χρειαστεί να χορηγήσετε κάποιο παυσίπονο. Αν σας το επιτρέψει φροντίστε afff33cbd153708629fcf8baνα το δώσετε πριν το φαγητό, ώστε να καταφέρετε να το ταΐσετε χωρίς να διαμαρτύρεται.
  • Τέλος μην ξεχνάτε πως μεγάλη ανακούφιση προσφέρουν και τα μασητικά παιχνίδια. Αφήνετέ το να δαγκώνει για να του περάσει ταχύτερα ο ερεθισμός και να μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στα κανονικά του γεύματα. Ακόμα καλύτερα, δώστε του το μασητικό-τροφοδότη νέας τροφής του Babyglitter, ώστε να μασουλάει, να γεύεται και να ανακουφίζεται ταυτόχρονα. Δείτε το εδώ. Τιμή: €7,20.

Extra tip:Τα συμπτώματα από τα πρώτα δοντάκια μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται αρκετά νωρίτερα. Μερικά από αυτά είναι ο εκνευρισμός και το κλάμα, τα αναψοκικκινισμένα μάγουλα, η μεγάλη ποσότητα σάλιου, η ερεθισμένη και κόκκινη περιοχή στα ούλα, η επιθυμία να δαγκώνει πράγματα, ο ανήσυχος ύπνος, η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η καταρροή.