Προσφέρετε στο μωράκι σας τα καλύτερα γεύματα με εύκολες σπιτικές συνταγές. Επίσης, δείτε πώς να κρατάτε τα βακτήρια μακριά από το στομαχάκι του!
Μετά τον θηλασμό και, ίσως, το βρεφικό γάλα έχει φτάσει η στιγμή για τα πρώτα γευστικά ταξίδια του μωρού σας. Μια καινούργια, άκρως ενδιαφέρουσα, γευστική γκάμα ετοιμάζεται να μπει στο διαιτολόγιό του. Προσθέστε σπιτικό άρωμα και νοστιμιά ετοιμάζοντας τα γεύματά του με τα χεράκια σας. Δείτε πως!
Ζώνη ασφαλείας
Έρευνες έχουν δείξει πως μετά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, ο νεροχύτης της κουζίνας είναι από τα πιο βρώμικα σημεία ενός σπιτιού. Η κουζίνα, γενικότερα, συγκεντρώνει σε αρκετές περιπτώσεις περισσότερα βακτήρια από κάθε άλλο δωμάτιο του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης και της τουαλέτας. Όταν, λοιπόν, στο σπίτι υπάρχει ένα μωρό, χωρίς ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, η καθαριότητα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα.
- Καταρχήν είναι σημαντικό να αποστειρώνετε κάθε φορά πριν το φαγητό τα σκεύη που χρησιμοποιεί το μωράκι σας. Δείτε ποια μέθοδο να επιλέξετε στο «Αποστείρωση τώρα».
- Ακόμη, αυτό που επιβάλλεται είναι να πλένετε σχολαστικά κάθε σημείο και εργαλείο της κουζίνας. Ακόμη, προσπαθήστε να πλένετε τα χέρια σας πριν από κάθε δραστηριότητα και φροντίστε να κρατάτε τις πετσέτες και τα σφουγγάρια στεγνά και καθαρά.
- Τα κρέατα, τα ψάρια, τα αυγά και το κοτόπουλο μπορούν να μολύνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα, γι’ αυτό αποθηκεύεστε τα ξεχωριστά, ει δυνατόν σε ξεχωριστό ράφι του ψυγείου ή της κατάψυξης. Επιπλέον, πλύντε καλά τα χέρια σας και καθετί που έρχεται σε επαφή με τα συγκεκριμένα τρόφιμα όταν είναι ωμά, όπως τον πάγκο, την σανίδα κοπής, τα μαχαιροπήρουνα και τα πιάτα. Τέλος, μαγειρέψτε τα αρκετά ώστε να μην υπάρχει ίχνος αίματος ή βλέννας.
- Τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται στην ενδιάμεση φάση μεταξύ ζεστού και κρύου. Επομένως, διατηρείστε τα κρύα φαγητά κρύα και τα ζεστά ζεστά. Επίσης, μην αφήνετε την παιδική τροφή σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες και πετάξτε ό,τι έχει ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο. Τέλος, μην κρατάτε ό,τι δεν έφαγε το παιδί σας για να του το προσφέρετε αργότερα. Εφόσον, η τροφή ήρθε σε επαφή με το χρησιμοποιημένο κουτάλι μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.
Cooking tips
Μόλις ετοιμάσετε τον πρώτο πουρέ για το μικρό σας θα αντιληφθείτε πως δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Επομένως, θα συνειδητοποιήσετε πως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αγοράζετε έτοιμο φαγητό επιβαρύνοντας τον οργανισμό του μικρού σας με ένα σωρό πρόσθετα.
- Πλύντε, ξεφλουδίστε και αφαιρέστε τα σπόρια των λαχανικών και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε ζεστό νερό ή ζωμό και πολτοποιήστε τα μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Κατάλληλα λαχανικά για πουρέ είναι οι πατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα παντζάρια, τα φασόλια και πολλά άλλα.
- Φρούτα, όπως η μπανάνα, το αβοκάντο, η παπάγια, το μάνγκο και λαχανικά, όπως το αγγούρι, μπορούν να μετατραπούν σε πουρέ χωρίς να μαγειρευτούν. Απλά λιώστε τα με ένα πιρούνι!
- Πλύντε σχολαστικά το κρέας ή τα πουλερικά και τοποθετήστε τα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μαγειρέψτε τα μέχρι να φύγει το αίμα (περίπου 7 λεπτά). Στην συνέχεια αφαιρέστε προσεκτικά το λίπος και τοποθετήστε το ψαχνό σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε μια κούπα ζεστό νερό και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει μαλακό.
Μην προσθέσετε:
- Αλάτι. Στα μωρά δεν επιτρέπετε να δίνετε πολύ νάτριο. Συνεπώς, μην προσθέτετε αλάτι στο πολτοποιημένο φαγητό τους. Επίσης, φροντίστε να πλένετε πολύ καλά τα κονσερβοποιημένα λαχανικά πριν τα μαγειρέψετε. Τέλος, καθυστερήστε τουλάχιστον 1 χρόνο την εισαγωγή των αλλαντικών στην διατροφή του.
- Ζάχαρη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γλυκαίνετε τα ήδη γλυκά φρούτα και να επιβαρύνετε την υγεία των δοντιών του παιδιού σας.
- Μέλι. Το μέλι περιέχει ένα παθογόνο βακτήριο που μπορεί να είναι επιβλαβές για ένα μωρό. Επομένως, περιμένετε τουλάχιστον 12 μήνες για να του το προσφέρετε.
Μόλις το καμάρι σας τα καταφέρει με την κατανάλωση πολτοποιημένων τροφών έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει παρακάτω. Εισάγετε το σταδιακά σε πιο χοντρά πολτοποιημένα κομμάτια κι έπειτα προχωρήστε σε μαλακές τροφές που τις έχετε κόψει σε μικρές μπουκίτσες.