Πώς να μυήσετε το μωρό σας στον κόσμο της στερεάς τροφής.
* Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελλου Κάνταρου.
Καλά, ας αφήσουμε τις τηγανίτες για λίγο αργότερα και ας δούμε τα πρώτα αναγκάια πότε, τι και πως στην εισαγωγή της στερεάς τροφής.
- Η πιο μεγάλη ώρα είναι… όχι τώρα, εκτός κι αν το μωράκι σας μετρά ήδη τους 6 πρώτους μήνες ζωής του. Στην ηλικία των 6 μηνών έχει αποκτήσει τον έλεγχο του κεφαλιού του και έχει αναπτύξει την κινητική ικανότητα που είναι απαραίτητη για να καταπίνει.
- Ωστόσο, μην εμμένετε πεισματικά στην ηλικία, εάν το παιδί δείχνει να ενδιαφέρετε (ή και να μην ενδιαφέρεται) για μία νέα γεύση. Εάν έχει πατήσει τους 4 μήνες και έχει αρχίσει να παρατηρεί ευλαβικά την κάθε μπουκιά σας ή απλώνει λαίμαργα το χέρι για να βουτήξει κάτι από το πιάτο σας, τότε είναι έτοιμο και το… φωνάζει!
- Από την άλλη, εάν έχει περάσει η κατάλληλη ηλικία και το παιδί δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον ή απορρίπτει την στερεά τροφή, μην απογοητεύεστε και συνεχίστε την προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε! Απλά προσφέρετέ του καθημερινά στερεά τροφή και αναμείνατε υπομονετικά μέχρι να συνηθίσει αυτή την νέα πηγή θρεπτικών συστατικών.
- Ακόμη, μην αμελήσετε να οργανώστε το ιδανικό menu. Ξεκινήστε με πουρέ φρούτων, λαχανικών, ενώ μία καλή επιλογή είναι τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά. Αναμείξτε τα με μητρικό γάλα ή γάλα από φόρμουλα μέχρι να έχετε ένα παχύρευστο αποτέλεσμα.
- Για τους πρώτους μήνες, προσφέρετε στο παιδάκι σας δύο με τρεις φορές την ημέρα ένα με δύο κουτάλια της σούπας στερεά τροφή και μετά θηλάστε το ή δώστε του γάλα από φόρμουλα. Με την πάροδο του χρόνου μπορείτε να αυξάνετε τόσο την ποσότητα όσο και τον αριθμό των ημερήσιων παροχών.
- Βέβαια, καλό θα ήταν να μην υπερβάλλετε παρέχοντας στο μωρό μόνο όση ποσότητα χρειάζεται. Εάν φτύνει το φαγητό ή αποστρέφει το κεφάλι από την τροφή, σημαίνει πως χόρτασε.
- Αποφεύγοντας να δώσετε στο μωρό σας ύποπτες για αλλεργία τροφές, όπως αυγό και ξηρούς καρπούς, δεν ελαττώνετε τον κίνδυνο να αναπτύξει παρόμοιες τροφικές αλλεργίες στο μέλλον. Εφόσον η ηλικία και ο γιατρός του το επιτρέπει δοκιμάστε να του δώσετε. Θυμηθείτε, ωστόσο, να εισάγετε στο διαιτολόγιό του μόνο μία νέα τροφή καθημερινά για να γνωρίζετε τι ευθύνεται σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας ( σπυράκια, πρήξιμο, δυσκολία αναπνοής, εμετός, διάρροια κτλ.). Εάν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.
- Τέλος, μην δίνεται στο παιδί τροφές με πρόσθετα ζάγχαρα. Δεν είναι καθόλου υγιεινές και, εφόσον το παιδί δεν έχει ακόμη δοκιμάσει, δεν γνωρίζει τι χάνει. Ακόμη, αποφύγετε το μέλι μέχρι να γίνει 1 έτους και μην βάζετε μέλι στην πιπίλα του για να το καθησυχάσετε.