Μικρές δυσκολίες κατά τη λήψη στερεάς τροφής και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Η έναρξη στη λήψη στερεάς τροφής είναι μια μεγάλη αλλαγή για το μωρό σας καθώς μαθαίνει να προσαρμόζεται σε νέες γεύσεις αλλά και στην υφή της τροφής. Κατά το στάδιο αυτό είναι πιθανό να συναντήσετε κάποια προβληματάκια. Αν το μικρό σας δυσκολεύεται πολύ στη νέα πραγματικότητα, σας προτείνουμε κάποιες τακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε την ώρα του φαγητού.
- Τρώει πολύ αργά. Καταρχήν πρέπει να εντοπίσετε τον λόγο που το μωρό σας τρώει με πολύ αργούς ρυθμούς. Πιθανόν να μην πεινάει αρκετά ή να του αποσπά την προσοχή κάτι άλλο. Στην πρώτη περίπτωση δοκιμάστε να το ταΐσετε αργότερα ή να μειώσετε τα διάφορα snacks ανάμεσα στα γεύματα. Στη δεύτερη περίπτωση απομακρύνετε οτιδήποτε του τραβάει την προσοχή την ώρα του φαγητού. Συνήθως τα μεγαλύτερα αδέρφια προκαλούν κάτι τέτοιο, οπότε καλό είναι να τα ενθαρρύνετε να παίζουν ενώ εσείς ταΐζετε το μωρό.
- Παίζει με το φαγητό χωρίς να τρώει. Η εξερεύνηση του φαγητού πέρα από τη γεύση γίνεται και με την αφή. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα μωρά να πιάνουν το φαγητό με τα χέρια τους, να το πετάνε κάτω, να πασαλείβονται με αυτό ή να κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να το τρώνε! Τα μωράκια από 7 μηνών συνδυάζουν το φαγητό με το παιχνίδι. Μπορεί για παράδειγμα να ενθουσιάζεται όταν πετάει το φαγητό του στο πάτωμα, αλλά μην ανησυχείτε καθώς είναι μια φάση που περνάει καθώς θα μεγαλώνει. Αν εσείς μαζεύετε συνεχώς ό,τι ρίχνει κάτω θα το πάρει σαν παιχνίδι και θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Στρώστε ένα χαλάκι ή ένα πανί κάτω από το καρεκλάκι του κατά τη διάρκεια του φαγητού και απομακρύνετε το πιάτο αν το «παιχνίδι» συνεχίζεται.
- Βγάζει έναν ήχο σαν να πνίγεται σε κάθε φαγητό που έχει λίγο πιο τραχιά υφή. Ουσιαστικά δεν πνίγεται, ακριβώς το αντίθετο! Αυτοί οι ήχοι προέρχονται από μια φυσική αντίδραση του οργανισμού που το αποτρέπει από το να πνιγεί, οπότε το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να μην πανικοβάλλεστε. Ελέγξτε, αρχικά αν βάζετε πολύ φαγητό στο κουτάλι ή βάζετε το κουτάλι πολύ βαθιά στο στόμα του μικρού σας. Σε πολλά μωρά δεν αρέσει καθόλου η αλλαγή σε φαγητά που δεν έχουν λεία, κρεμώδη υφή και τους φαίνεται δύσκολο να συνηθίσουν τη νέα τροφή τους. Ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μάθει το μικρό σας πώς να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του για να μεταφέρει την τροφή προς τον οισοφάγο. Αν στραβοκαταπίνει, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά και μην το σηκώσετε από το καρεκλάκι του. Αντιθέτως ενθαρρύνετε το μικρό σας με γλυκόλογα αλλά και με τη γλώσσα του σώματος. Δοκιμάστε, ακόμα, να ανακατέψετε το φαγητό με μια κρέμα ή πουρέ ώστε να το συνηθίσει.
- Δεν τρώει αρκετά λαχανικά. Μην αγχωθείτε αν το μωρό σας αρνείται να δοκιμάσει κρέμες ή πουρέ με βασικό συστατικό τα λαχανικά, καθώς μια τέτοια αντίδραση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Εξοπλιστείτε με υπομονή και δοκιμάστε κάποιες ημέρες αργότερα. Το κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η επιμονή. Αν δεν λειτουργήσει αυτό, χρησιμοποιήστε για τον πουρέ λαχανικά που δεν έχουν πολύ έντονη γεύση, όπως τα καρότα. Επίσης, αν δεν του αρέσουν οι πολύ γλυκές κρέμες λαχανικών, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα συνδυασμό από φρούτα και λαχανικά, όπως μήλο με καρότο, και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα λαχανικών στο μείγμα.
- Δεν δοκιμάζει τίποτα καινούργιο. Αν αρνείται να φάει ένα καινούργιο φαγητό μην το πιέζετε. Αφήστε το να τρώει τα φαγητά που προτιμά αλλά μην σταματήσετε να του προσφέρετε καινούργιες γεύσεις. Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά και τα νήπια χρειάζεται να δοκιμάσουν 15 με 21 φορές ένα φαγητό πριν καταλάβουν πραγματικά αν τους αρέσει ή όχι. Προσπαθήστε να παρουσιάζετε τα καινούργια φαγητά με νέα εμφάνιση κάθε φορά αλλά μην το παρακάνετε με τις νέες γεύσεις. Μια καλή ιδέα είναι να εισάγετε στο μενού ένα νέο φαγητό μετά το πρωινό όταν το μωρό σας έχει περισσότερη ενέργεια. Αν αντιδράσει εκείνη τη στιγμή, πιθανόν μέχρι το βράδυ να έχουν καμφθεί οι αντιστάσεις του.