Τι θα πιει το μωρό μας;

Τι θα πιει το μωρό μας;

Ποια είναι τα κατάλληλα ροφήματα για το μωρό σας και ποια να αποφύγετε

Τους πρώτους 6 μήνες το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις ανάγκες του μωρού ενώ ο αποκλειστικός θηλασμός είναι η σημαντικότερη και αναντικατάστατη πηγή θρεπτικών στοιχείων. Μετά το πρώτο εξάμηνο το δεύτερο «ποτό» του μωρού σας εκτός από το γάλα θα είναι το νερό. Ας δούμε ποια ροφήματα ενδείκνυνται για το μικρό σας και ποια είναι καλύτερο να αποφεύγετε τουλάχιστον μέχρι κάποια ηλικία.

  • Το μητρικό γάλα περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για να ενυδατώνει το μωρό σας ακόμα και τους πιο θερμούς μήνες. Συνεπώς καλύπτει όλες του τις ανάγκες και δεν χρειάζεται να το εφοδιάζετε με επιπλέον υγρά όσο θηλάζει αποκλειστικά.
  • Μετά τους 6 μήνες, οπότε και θα εισάγετε τη στερεά τροφή, μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας νερό, το οποίο προηγουμένως θα έχετε βράσει και θα έχετε αφήσει να κρυώσει. Αν το νερό του είναι αδιάφορο και δεν το πίνει, διαβάστε το άρθρο μας «Θα πει το νερό… νεράκι!» για να το βοηθήσετε να το συνηθίσει.
  • Μετά τα πρώτα του γενέθλια μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του γάλα αγελάδας, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Καθώς τα νήπια έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια δεν συνίσταται να του δίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά πριν τα 2 έτη. Επίσης το γάλα χωρίς λιπαρά δεν συνίσταται για παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τι να αποφεύγετε

Φρουτοχυμούς. Μπορεί να φαίνεται μια υγιεινή επιλογή για ένα μωρό, στην πραγματικότητα όμως οι φρουτοχυμοί είναι υπεύθυνοι για διάφορα προβλήματα, όπως στομαχόπονους, διάρροια (διαβάστε εδώ) και τερηδόνα. Αν ένα μωρό καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χυμού, υπάρχει πιθανότητα να χάσει ακόμα και το ενδιαφέρον του για το μητρικό γάλα, που αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή baby-trinkt-zu-wenigθρεπτικών στοιχείων. Αν θέλετε να δώσετε στο μωρό σας χυμό μετά τους 12 μήνες, αραιώστε τον με νερό (μισή ποσότητα χυμού, μισή νερό) και γενικά περιορίστε την ποσότητα που του προσφέρετε. Αν δεν φτιάξετε σπιτικό χυμό, αναζητήστε παστεριωμένους χυμούς και αποφύγετε εντελώς τα διάφορα φρουτοποτά που διατίθενται στο εμπόριο γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Το εμφιαλωμένο νερό. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά του μωρού.

Τα βότανα και το τσάι. Μπορεί για εσάς να αποτελούν μια καλή διατροφική επιλογή αλλά δεν ενδείκνυνται για το μωρό σας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Στέλιος Παπαβέντζης, παιδίατρος και σύμβουλος γαλουχίας, «το τσάι έχει ουσίες που δεν έχουν μελετηθεί σε ανθρώπινα μωρά ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Αφαιρεί από την παραγωγή της μαμάς σε γάλα, δεν προσφέρει τίποτα, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στους κολικούς, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μετριάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα του μητρικού θηλασμού, δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου, προκαλεί απώλεια υγρών με διούρηση. Είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργία και υπερένταση».
Γάλα σόγιας. Ακόμα και αν έχει πρόσθετο ασβέστιο δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας. Μπορεί να είναι κοντά σε διατροφική αξία στο γάλα αγελάδας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα ή το γάλα φόρμουλας. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας, το γάλα σόγιας αποτελεί μια εναλλακτική λύση, ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ειδικά σε μικρές ηλικίες.

Τα αναψυκτικά. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κανένα απολύτως θρεπτικό στοιχείο. Είναι εντελώς ακατάλληλα όχι μόνο για μωρά, αλλά και για νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά.