Τα πρώτα βήματα στον κόσμο της στερεάς τροφής

Τα πρώτα βήματα στον κόσμο της στερεάς τροφής

Απαντάμε στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν στην εισαγωγή στη στερεά τροφή

Η έναρξη των στερεών τροφών δεν είναι παρά ένα ταξίδι εξερεύνησης νέων γεύσεων και αισθήσεων. Παρόλο που θα έχετε πολλά ερωτήματα του τύπου «είναι έτοιμο το μωρό μου να δοκιμάσει στερεά τροφή;» ή «με ποια φαγητά να ξεκινήσω τις δοκιμές;» η μετάβαση δεν πρέπει να είναι ούτε περίπλοκη ούτε να σας προκαλεί άγχος. Αντιθέτως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα-πολλές φορές και ευχάριστη- διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και αργούς ρυθμούς. Για έξτρα βοήθεια συγκεντρώσαμε κάποιες απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που αφορούν στο εν λόγω στάδιο.

Είναι έτοιμο;Το μωρό σας θα σας δείξει μόνο του ότι αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον για τη στερεά τροφή, όταν λόγου χάρη σας παρατηρεί κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή όταν θέλει να πιάσει τα μαχαιροπίρουνα και το φαγητό. Άλλες ενδείξεις που φανερώνουν ότι ήρθε η ώρα να το ταΐσετε πουρέ είναι ο διπλασιασμός του βάρους που είχε όταν γεννήθηκε, η παραγωγή των χαρακτηριστικών μωρουδιακών ήχων και του γέλιου, ο καλός έλεγχος του κεφαλιού, η ικανότητα να ρολάρει και να σηκώνεται όρθιο καθώς στηρίζεται κάπου. Οι παραπάνω δεξιότητες κατακτιούνται συνήθως  στην ηλικία των 4 με 6 μηνών, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι παρεκκλίσεις μιας και κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Εδώ παίζει ρόλο και το δικό σας ένστικτο, καθώς γνωρίζετε το μωρό σας καλύτερα από τον καθένα. Και πάντα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι στη διαδικασία δεν χωρούν βιασύνες και πίεση. Λειτουργήστε με βάση την αντίδραση του μικρού σας και μην επιχειρήσετε να το πιέσετε να φάει σπρώχνοντας το κουτάλι ανάμεσα στα σφιγμένα του χείλη. Όταν είναι έτοιμο, το δίχως άλλο θα δεχθεί με ευχαρίστηση το λαχταριστό περιεχόμενο του κουταλιού.

Διαβάστε ακόμα: "Όλο γάλα, γάλα, γάλα...τηγανίτες πότε;"

Ποιο φαγητό είναι το πρώτο;Ενώ για χρόνια η κρέμα ρυζάλευρου θεωρείτο η ιδανικότερη στερεά τροφή για να δοκιμάσει πρώτα ένα μωρό, καθώς είναι πλούσια σε σίδηρο, νεότερες έρευνες την βγάζουν εκτός μενού εξαιτίας της μόλυνσης από αρσενικό. Για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με κάποιο λαχανικό (π.χ. καρότο, αρακά) ή μη όξινο φρούτο (π.χ. μήλο, αχλάδι, μπανάνα) και να προχωρήσετε σε πουρέ από μοσχάρι ή κοτόπουλο. Φυσικά, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι όσα βάζετε στο πιάτο του είναι εποχής, φρέσκα, αγνά και, φυσικά, δεν περιέχουν τον κίνδυνο πνιγμού ή αλλεργίας (δείτε εδώ) . Το τελευταίο σημαίνει να εισάγεται μόνο μία νέα γεύση κάθε φορά, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε τις αντιδράσεις του μικρού σας από κάθε νέα τροφή. Δείτε εδώ ένα ενδεικτικό σχέδιο εισαγωγής στερεών τροφών από τον παιδίατρό μας Στέλιο Παπαβέντση.

Πόσο πρέπει να φάει;Το μωρό σας είναι εκείνο που θα αποφασίσει την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει, επομένως αφήστε το να σας καθοδηγήσει. Από την πλευρά σας αυτό που καλείστε να κάνετε είναι να του παρέχετε μια ποικιλία «εδεσμάτων» και να μην το πιέζετε ή το «μπουκώνετε». Το γεγονός ότι κάποιες φορές θα τρώει περισσότερο και άλλες φορές μόνο 2-3 μπουκιές δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί. Ακριβώς επειδή είναι πολύ σημαντικό να μάθει πότε χρειάζεται να σταματήσει, θα το βοηθήσετε να αναπτύξει αυτή τη δεξιότητα αν το αφήνετε να τρώει κατά βούληση.

Να καθυστερήσω την εισαγωγή τροφών ύποπτων για αλλεργίες;Καλό είναι να μην εισάγετε τροφές που είναι ύποπτες για αλλεργίες από πάρα πολύ νωρίς, π.χ. από τους 4 μήνες αλλά ούτε και να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσει αρκετά. Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι η εισαγωγή τέτοιου είδους τροφής σε μεγαλύτερη ηλικία θα μείωνε το ρίσκο εμφάνισης αλλεργιών, ωστόσο δεν αποδείχτηκε ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Η καλύτερη λύση είναι να εισάγετε τις τροφές σταδιακά και να δείτε την αντίδραση του μωρού σας. Τόσο η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία όσο και η Αμερικανική Ακαδημία για τις αλλεργίες, το άσθμα και Immunologyσυνιστούν να περιμένετε ένα διάστημα 3 με 5 ημερών πριν εισάγετε μια καινούργια τροφή, για να διαπιστώσετε ακριβώς ποια είναι η αντίδραση του μικρού σας σε αυτή. 

Με ποια σειρά να πειραματιστώ στις υφές; Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν απαντιέται εύκολα, καθώς κάθε μωρό διαθέτει τις δικές του προτιμήσεις. Άλλα προτιμούν τον πουρέ τους  χωρίς κομματάκια και άλλα θέλουν πιο τραγανές υφές. Άλλα αργούν να περάσουν στα finger foods και άλλα δεν βλέπουν την ώρα να αρπάξουν το ψωμί από το τραπέζι. Εσείς ξεκινήστε με εντελώς πολτοποιημένες τροφές και σταδιακά αρχίστε να χρησιμοποιείτε όλο και λιγότερη ώρα το μίξερ. Κατόπιν, αρχίστε να λιώνετε απλώς το λαχανικό ή το φρούτο με ένα πιρούνι και, τέλος, προσφέρετε μικρά και ασφαλή finger foods.

Προσοχή! Εισαγωγή στερεών τροφών δεν σημαίνει αποθηλασμός!