Σπιτική κρέμα για το μωρό σας

Σπιτική κρέμα για το μωρό σας

Μυστικά για την σωστή προετοιμασία και το σερβίρισμα της κρέμας του

Ποιος ο λόγος να μην ετοιμάζετε εσείς τις κρέμες του με αγνά υλικά στο σπίτι; Με αυτόν τον τρόπο ξέρετε ακριβώς τι το ταΐζετε, κάνετε οικονομία και συνάμα το μαθαίνεται από μικρό να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να έχετε ένα νήπιο εκλεκτικό με το φαγητό. Αν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, πάρτε μερικές ιδέες για το τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε, τι υλικά να επιλέξετε και πώς να προετοιμάσετε τα γεύματά του.

Εξοπλισμός

Θα χρειαστείτε κάτι για να πολτοποιείτε την τροφή. Τι δυνατότητες έχετε;

  • Χειροκίνητος μύλος. Δεν χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα άρα μπορείτε να τον μεταφέρετε παντού.
  • Συσκευή που συνδυάζει ατμομάγειρα και μπλέντερ, ειδική για βρεφικές κρέμες.
  • Ένα κοινό μπλέντερ που χρησιμοποιείτε ούτως ή άλλως στην κουζίνα σας αν και πιθανόν να μην πολτοποιεί εντελώς κάποιες τροφές, όπως το μοσχάρι.
  • Πηρούνι. Αν είστε παραδοσιακός τύπος και δεν θέλετε να κάνετε επιπλέον έξοδα χρησιμοποιήστε ένα πηρούνι για να πολτοποιήσετε μαλακές τροφές, όπως γλυκοπατάτες και μπανάνες.

Επίσης θα χρειαστείτε σκεύη αποθήκευσης, δίσκους με θήκες για να καταψύχετε την κρέμα για τις επόμενες ημέρες, πλαστικά πιάτα και πλαστικά κουταλάκια ειδικά για βρέφη και φυσικά αποστειρωτή. Για το τελευταίο δείτε ένα crash test στο άρθρο «Αποστείρωση τώρα».

Περισσότερα για τον εξοπλισμό θα βρείτε στο άρθρο «Εξοπλισμός για τη στερεά τροφή».

Τι λαχανικά και φρούτα να επιλέξετε

  • Επιλέξτε τα πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, ει δυνατόν βιολογικά, και φροντίστε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε 1-2 ημέρες. Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα προϊόντα, τα καταψυγμένα είναι μια καλή επιλογή.
  • Στη φρουτόκρεμά του μπορείτε να συμπεριλάβετε μήλα, αχλάδια, μπανάνες, βατόμουρα, μάνγκο, δαμάσκηνα και το καλοκαίρι ροδάκινα και βερύκοκα. Από λαχανικά προσπαθήστε να του δίνετε γλυκοπατάτες, πατάτες, καρότα, κολοκύθια, γλυκές πιπεριές, σπαράγγια, αρακά. Φυσικά, μην ξεχνάτε κάθε φορά να εισάγετε ένα μόνο νέο είδος ώστε να γνωρίζετε τι φταίει σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας.

Προετοιμασία

  • Πλύνετε τα λαχανικά ενδελεχώς ώστε να απομακρύνετε από πάνω τους το χώμα ή τυχόν φυτοφάρμακα.
  • Ξεφλουδίστε όσα λαχανικά και φρούτα χρειάζεται και απομακρύνετε κουκούτσια ή σπόρια.
  • Όσα μαγειρεύονται μαγειρέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν καλά πριν τα πολτοποιήσετε. Αν τα βράζετε κρατήστε λίγο νερό για να το βάλετε μαζί στο μπλέντερ ώστε να πολτοποιηθούν πιο εύκολα και να αποκτήσουν καλύτερη υφή. Επίσης, το γάλα σας μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά και να απογειώσει την θρεπτικότητα του γεύματος! Καθώς το μωρό σας θα συνηθίζει την υφή της στερεάς τροφής, μπορείτε να μειώσετε το πρόσθετο υγρό.Φαγητό για μωρά
  • Το πλιγούρι και το κεχρί μπορούν επίσης να πολτοποιηθούν σε ένα καλό μπλέντερ για να συμπεριληφθούν στη βρεφική κρέμα.
  • Για να μαγειρέψετε το κρέας και το κοτόπουλο απομακρύνετε το λίπος και την πέτσα. Στη συνέχεια πολτοποιήστε το κρέας στο μπλέντερ ενώ για μεγαλύτερα μωρά κόψτε το σε πολύ μικρά κομματάκια.    
  • Μεγαλώνοντας και αφού το μωρό σας  έχει δοκιμάσει μια ποικιλία τροφών μπορείτε να αλέθετε το φαγητό ή μέρος του φαγητού που έχετε φτιάξει για την υπόλοιπη οικογένεια. Θυμηθείτε μόνο πως δεν πρέπει να περιέχει παραπάνω από μία νέα τροφή.

Σερβίρισμα

  • Φροντίστε η θερμοκρασία του φαγητού, να μην είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματος.  
  • Αν ζεσταίνετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, ανακατέψτε το και αφήστε το λίγο να κρυώσει γιατί ενδέχεται σε κάποια σημεία να είναι υπερβολικά καυτό.   
  • Βάλτε στο πιατάκι του την ποσότητα του φαγητού που υπολογίζετε ότι θα φάει και φυλάξτε την υπόλοιπη. Θα πρέπει να πετάξετε την τροφή που θα περισσέψει στο πιάτο καθώς η ανάμειξη του σάλιου από το κουτάλι του μωρού με την τροφή διευκολύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Μην προσθέτετε ζάχαρη στην κρέμα του. Επίσης μην χρησιμοποιείτε μέλι, φρουκτόζη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλαντίαση (παραλυτική ασθένεια) σε βρέφη κάτω του ενός έτους.
  • Δεν χρειάζεται να μαγειρεύετε άνοστα φαγητά για το μωρό σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ήπια μπαχαρικά στην κρέμα του ώστε να απολαμβάνει από μικρό ιδιαίτερες γεύσεις. Διαβάστε σχετικά το «Ναι στα μπαχαρικά».
  • Αποθηκεύστε την κρέμα που θα περισσέψει σε ένα αεροστεγές δοχείο, αλλά μην το διατηρείτε στο ψυγείο πάνω από δύο ημέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε ειδικές θήκες. Τα λαχανικά και τα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 6 με 8 μήνες, ενώ το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι 1 με 2 μήνες.

Μειώστε την πρόσληψη νιτρικών

Τα νιτρικά είνα χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο νερό και στο χώμα ενώ η πρόσληψή τους σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με την εμφάνιση της μεθαιμοσφαιριναιμίας σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Λαχανικά που πιθανόν περιέχουν αρκετά νιτρώδη είναι το παντζάρι, τα καρότα, τα πράσινα φασόλια, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δεν θα πρέπει να δίνετε αυτά τα λαχανικά σε βρέφη κάτω των 3 μηνών. Στην πραγματικότητα συμβουλεύει να μην δίνετε στερεά τροφή στο μωρό πριν τους 4 με 6 μήνες. Επίσης για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν προσλαμβάνει νιτρικά μέσω του φαγητού, φροντίστε για τα παρακάτω.

  • Βράστε το νερό που πίνει.
  • Τα νιτρικά αυξάνονται με την αποθήκευση της τροφής εκτός και αν την καταψύξετε. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα λαχανικά, μαγειρέψτε τα σύντομα και καταψύξτε όση κρέμα περισσέψει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα.
  • Προτιμήστε να αγοράσετε καταψυγμένα τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά.