Ασφαλής αποθήκευση & Προετοιμασία

Ασφαλής αποθήκευση & Προετοιμασία

Tips για τη σωστή αποθήκευση και προετοιμασία του γεύματος του μωρού σας

Αν δεν προλαβαίνετε να παρασκευάζετε την κρέμα του μωρού σας λίγο πριν τη βάλετε στο πιάτο του, μια καλή λύση είναι να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες, να τις αποθηκεύσετε και να ζεστάνετε ένα μέρος όταν χρειαστεί να το ταΐσετε. Όμως επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα ακόμα αναπτύσσεται, το μωρό σας είναι πιο ευάλωτο σε βακτήρια και μικρόβια, επομένως πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην αποθήκευση και στην προετοιμασία του γεύματός του. Ας δούμε μερικές πολύτιμες συμβουλές που αφορούν στην ασφάλεια της τροφής που προορίζεται για το μικρό σας.  

Ασφαλής αποθήκευση. Για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια την τροφή μου μωρού σας, αφού την μαγειρέψετε, αφήστε την να κρυώσει. Στη συνέχεια τοποθετήστε την σε δοχεία που αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, σφραγίστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Μην αφήσετε το φαγητό για παραπάνω από δύο ώρες στην κουζίνα μέχρι να το αποθηκεύσετε.

Κατάψυξη ή ψυγείο; Η κρέμα που περιέχει κρέας διατηρείται με ασφάλεια στο ψυγείο για μια ημέρα ενώ οι κρέμες με φρούτα και λαχανικά διατηρούνται για δυο με τρεις ημέρες. Αν υπολογίζετε να μην δώσετε στο μικρό σας την κρέμα την επόμενη ή την μεθεπόμενη ημέρα (ανάλογα με το τι περιέχει) καλύτερα αποθηκεύστε τη στην κατάψυξη.

Σωστή θερμοκρασία. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου και κάτω από τους 60. Επομένως ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από αυτό το όριο και της κατάψυξης κάτω από τους -15.

Ζεστάνετε την κρέμα καλά. Όταν ζεσταίνετε το αποθηκευμένο φαγητό, φροντίστε να ζεσταθεί καλά έτσι ώστε να έχει ξεπεραστεί το όριο της θερμοκρασίας όπου επιβιώνουν τα βακτήρια. Αν το ζεσταίνετε σε κατσαρόλα, περιμένετε μέχρι να δείτε ατμούς πριν το κατεβάσετε από το μάτι. Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, έχετε κατά νου ότι μπορεί σε κάποια σημεία να είναι καυτό και σε άλλα όχι, επομένως ανακατέψτε το καλά καθώς το ζεσταίνετε για να αποκτήσει όλο το περιεχόμενο του πιάτου  την κατάλληλη θερμοκρασία.

Σερβίρετέ το ζεστό αλλά όχι καυτό. Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες να είναι απαραίτητες για να εξολοθρεύσετε τα βακτήρια αλλά δεν χρειάζεται να σερβίρετε το φαγητό καυτό. Περιμένετε μέχρι να κρυώσει, χωρίζοντας το σε μικρά μέρη η τοποθετώντας το πιάτο πάνω σε δοχείο με κρύο νερό. 

Μην ξανααποθηκεύσετε ή ζεστάνετε το φαγητό που τρώει. Αυτό που θα μείνει στο πιάτο μην το αποθηκεύσετε για να το ξαναζεστάνετε αργότερα γιατί θα περιέχει το σάλιο του μωρού σας επιτρέποντας έτσι στα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Προσοχή στα βάζα. Όταν μαγειρεύετε χωρίστε τη τροφή που θα καταναλώσει άμεσα από εκείνη που θα αποθηκεύσετε. Βάλτε την ποσότητα που χρειάζεστε στο πιάτο και την υπόλοιπη στο δοχείο αποθήκευσης. Εάν το ταΐσετε από το ίδιο βάζο που θέλετε να συντηρήσετε τα σάλια του μωρού που υπάρχουν στο κουτάλι θα μπουν στο βάζο και θα ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροβίων.