Βρεφική και Παιδική Διατροφή: 5 πράγματα που θα έκανα διαφορετικά!

Βρεφική και Παιδική Διατροφή: 5 πράγματα που θα έκανα διαφορετικά!

Ποια είναι τα 5 πράγματα που θα άλλαζα εάν ξεκινούσα σήμερα να ταΐζω το παιδί μου;

Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και γι’ αυτό δεν πρέπει να μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Άλλωστε, όλοι μας παίρνουμε τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις με τα δεδομένα της εκάστοτε στιγμής. Ωστόσο, έρχονται κάποιες στιγμές που οφείλουμε για χάρη των επόμενων γενεών να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα. Ορίστε, λοιπόν, τι θα άλλαζα εγώ στην διατροφή των παιδιών μου εάν χρειαζόταν να τα κάνω όλα από την αρχή.

1) Θα θήλαζα περισσότερο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού, συνέχισή του για έναν χρόνο και διατήρησή του για όσο επιθυμεί μητέρα και βρέφος. Η εισαγωγή στερεών δεν σημαίνει αποθηλασμό!

2) Δεν θα ξεκινούσα στέρεες τροφές με ρυζάλευρο

Το ρυζάλευρο συστήνεται ως ιδανική πρώτη τροφή από τους παιδιάτρους. Ωστόσο, νεότερες έρευνες στοχοποιούν το ρυζάλευρο για υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ιχνοστοιχείων. Αναθεωρώντας, λοιπόν, θα ακολουθούσα τα νεότερα δεδομένα και θα ξεκινούσα με λαχανικά, κρέας και φρούτα. Δείτε το ενδεικτικό σχέδιο εισαγωγής στερεών τροφών του παιδιάτρου, Στέλιου Παπαβέντζη, εδώ.

3) Θα έδινα μια ευκαιρία στο Baby Led Weaning

Αυτή η διεθνής τάση που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής παραχωρεί στο μωρό τον έλεγχο να πειραματιστεί με τη τροφή του και να μάθει πώς να καταπίνει και να τρώει μόνο του (πάντα υπο την αυστηρή σας επίβλεψη). Με τον τρόπο αυτό τα μωρά φαίνεται να γίνονται πιο ανεξάρτητα, δοκιμάζουν περισσότερες γεύσεις, ελέγχουν την ποσότητα που χρειάζονται και αποκτούν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες. Μάθετε περισσότερα εδώ.

4) Θα έδινα στο παιδί τροφές που δεν μου αρέσουν

Ως παιδί ήμουν ιδιαίτερα εκλεκτική στο φαγητό, κάτι που, φυσικά, συνεχίστηκε και όταν μεγάλωσα. Αντί , όμως, να διαγράψω το αμαρτωλό μου παρελθόν και να δώσω στα παιδιά μου γεύσεις που δεν προτιμώ, διαιώνισα τον κύκλο και τώρα έχω στο σπίτι παιδιά που αρνούνται τις μπάμιες, το μπρόκολο και τις φρέσκιες ντομάτες. Αουτς!

5) Θα πρόσθετα στο φαγητό τους περισσότερα μπαχαρικά

Παρότι από τον 8ο μήνα και μετά οι παιδίατροι επιτρέπουν την εισαγωγή μπαχαρικών στην βρεφική διατροφή, εγώ συνέχισα να τα αποφεύγω. Τώρα τα παιδιά αντιδρούν στα περισσότερα καρυκεύματα με αποτέλεσμα να χωρίζω το γεύμα σε δύο κατσαρόλες και έπειτα να αρωματίζω την δική μας. Μεγάλος μπελάς!