Τάισμα x2

Τάισμα x2

Πόσο εύκολο είναι να ταΐζετε ταυτόχρονα τα δίδυμα ή τρίδυμα μικρά σας;

Τι σημαίνει να έχει κανείς δίδυμα ή πολίδυμα; Σημαίνει διπλά/τριπλά/τετραπλά χεράκια, ποδαράκια και στοματάκια που αναζητούν τη φροντίδα σας. Επίσης, σημαίνει πολλαπλάσιες πάνες, κλάμα σε dolby surround και κυνήγι διαφόρων κατευθύνσεων. Τέλος, σημαίνει- και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα- περισσότερα χαμόγελα, χαρούμενες φωνούλες, αγκαλιές, παιχνίδια και πολλή πολλή αγάπη!

Τα τελευταία, μάλιστα, καλό θα ήταν να τα φέρνετε στο μυαλό σας κάθε φορά που έρχεται η στιγμή του φαγητού. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως εάν το τάισμα είναι για πολλούς γονείς «βάσανο», λόγω άρνησης, κλάματος, ουρλιαχτών και αναποδογυρισμένων πιάτων, για εσάς είναι ένα δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε. Συμβουλευτείτε και τα παρακάτω tips για να απολαμβάνετε όσο πιο ξέγνοιαστα μπορείτε τα γεύματα με τα δίδυμα παιδιά σας.  

  • Πιστεύετε ότι θα κάνετε διπλό κόπο; Στην πραγματικότητα όχι, αφού ακόμα κι αν είχατε ένα παιδί πάλι θα χρειαζόταν να μαγειρέψετε. Απλά θα χρειαστείτε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα ενώ τα γεύματά σας μπορεί να διαρκέσουν λίγο παραπάνω. Όμως η χαρά σας θα είναι διπλή αν έχετε δύο μουτράκια ικανοποιημένα και γελαστά να σας κρατούν παρέα γύρω από το τραπέζι.
  • Κερδίστε χρόνο. Βάλτε τα δύο μικρά σας να καθίσουν στα καρεκλάκια τους στο τραπέζι δίνοντάς τους παιχνίδια για να απασχοληθούν μέχρι να ετοιμάσετε το φαγητό. Μην τα κρατήσετε, όμως, καθισμένα για πολύ ώρα γιατί μπορεί να βαρεθούν και να αρχίσουν την γκρίνια. Όταν καθίσετε όλοι στο τραπέζι ταΐστε τα και όταν αρχίσουν πάλι το παιχνίδι, βρείτε την ευκαιρία να φάτε και εσείς.
  • Η θέση που σας βολεύει. Επειδή πρέπει να ταΐζετε και τα δύο ταυτόχρονα τοποθετήστε τα καρεκλάκια τους σε σημείο που να σας βολεύει να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις, π.χ. βάλτε τα δίπλα – δίπλα ή το ένα απέναντι από το άλλο με εσάς ανάμεσα.
  • Όσο το ένα θα μασάει ή θα καταπίνει την μπουκιά επικεντρωθείτε στο άλλο και πάει λέγοντας. Πολύ ευεργετικό είναι την ώρα του ταίσματος να τους μιλάτε για να κρατάτε το ενδιαφέρον τους αλλά και να δίνετε ώθηση στην ανάπτυξη των γλωσσικών και νοητικών τους ικανοτήτων. Πείτε, για παράδειγμα, «μια μπουκιά πουρέ καρότου για την Αννούλα, μια μπουκιά πουρέ καρότου για την Ελενίτσα». Έτσι δεν θα χάνετε και το μέτρημα!
  • Μίμηση. Όταν ταΐζετε τα δίδυμα έχετε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: το ένα αντιγράφει και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το άλλο. Έτσι όταν το ένα δοκιμάζει με ευχαρίστηση το φαγητό του, αυξάνονται οι πιθανότητες να επηρεάσει θετικά και το άλλο. Εσείς ενθαρρύνετε τα λέγοντας «δεν είναι νόστιμο;» ή «είδες πόσο νόστιμο το βρήκε;».  Φυσικά, εάν το ένα σας παιδάκι έχει βγει πιο… καλόβολο από το άλλο, ξεκινήστε από αυτό την δοκιμή.
  • Καλές συνήθειες. Αν το ένα παιδί δοκιμάζει τα πάντα και το άλλο όχι; Βρείτε τρόπους για να δώσετε το καλό παράδειγμα ώστε τα παιδιά σας να αποκτήσουν καλές συνήθειες στο φαγητό. Για παράδειγμα συμφωνήστε με το μικρό σας που διαμαρτύρεται να διατηρεί το φαγητό του στο πιάτο του όσο οι υπόλοιποι τρώτε. Σιγά σιγά βλέποντας εσάς και το αδερφάκι του θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία και θα αρχίσει να δοκιμάζει τα φαγητά που γεύεστε.
  • Διαφορετικότητα. Μπορεί να είναι δίδυμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία. Αυτό φυσικά φαίνεται και στο φαγητό. Το ένα μπορεί να τρώει τα πάντα και το άλλο να μην θέλει ανακατεμένες τις γεύσεις στο πιάτο του. Αναγνωρίστε τις διαφορετικές τους συνήθειες στο φαγητό γιατί αυτό θα σας διευκολύνει στη διαδικασία του ταΐσματος.