Σπιτικό φαγητό σε 3 βήματα

Σπιτικό φαγητό σε 3 βήματα

Δεν έχετε χρόνο για σπιτικό βρεφικό φαγητό; Κι όμως έχετε!

Θεωρείτε πως έχετε τόσα να κάνετε που δεν μένει χρόνος για να φτιάξετε σπιτικό φαγητό για το μωρό σας; Είναι πολύ πιο γρήγορο και πολύ πιο απλό από ότι μπορεί να φαντάζεστε. Αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips και μερικές απλές συνταγές για να γλύφει τα δαχτυλάκια του.

Τα βασικά εργαλεία που χρειάζονται είναι  μια κατσαρόλα, ένα σκεύος για να μαγειρεύετε στον ατμό και ένα πιρούνι για να λιώνετε τα μαγειρεμένα υλικά. Αν θέλετε να είστε πλήρως οργανωμένοι, τότε προμηθευτείτε και έναν επεξεργαστή τροφίμων. 

Βήμα 1ο: Επιλέξτε τα υλικά. Ξεκινήστε σερβίροντας ένα φαγητό τη φορά, π.χ. καρότα, για να διαπιστώσετε αν θα εμφανιστούν αλλεργίες. Πλύνετε πολλά καλά το λαχανικό και αφαιρέστε φλούδες και κοτσανάκια. Στο επόμενο γεύμα του και εφόσον το μωρό σας δεν εμφανίσει αλλεργία στο καρότο προσθέστε στην συνταγή ένα ακόμα λαχανικό, π.χ. πατάτα, ή κρέας.

Βήμα 2ο: Μαγειρέψτε και πολτοποιήστε. Μπορείτε να τα βράσετε ή να δοκιμάσετε να τα μαγειρέψετε στον ατμό γιατί έτσι διατηρούν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Κάποια λαχανικά και φρούτα μπορούν ακόμα και να ψηθούν Καταψύξτεμέχρι να μαλακώσουν ενώ κάποια δεν χρειάζονται καν μαγείρεμα (π.χ. μπανάνα, αγγούρι κτλ.). Αφού τα έχετε μαγειρέψει, πολτοποιήστε τα είτε απλά με ένα πιρούνι είτε χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή τροφίμων.     

Βήμα 3ο: Σερβίρετε και στη συνέχεια αποθηκεύστε. Σερβίρετε αμέσως μια μικρή μερίδα και αποθηκεύστε αμέσως μόλις κρυώσει το υπόλοιπο. Το σπιτικό φαγητό μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 2 μήνες. Για να το καταψύξετε βάλτε το σε δίσκους για παγάκια (προσοχή στο υλικό γιατί δεν θέλουμε BPA για το μωράκι μας) και στη συνέχεια βάλτε τα «παγάκια» σε ένα σκεύος που είναι ασφαλές. Έτσι θα έχετε μικρές μερίδες σπιτικής τροφής έτοιμες για ζέσταμα και κατανάλωση.

Tips ασφαλείας

Βεβαιωθείτε ότι τα φαγητό έχει τη σωστή υφή. Τα μωρά που δεν έχουν γίνει ακόμα 6 μηνών και έχουν αρχίσει τη στερεά τροφή (αν και είναι καλύτερα να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες) χρειάζονται απαραίτητα εντελώς πολτοποιημένη τροφή. Μετά την πολτοποίηση προσθέστε λίγο μητρικό γάλα για να έχει πιο λεπτή υφή. Μωρά από 6 μηνών και άνω μπορούν να φάνε πουρέ και με πιο τραχιά υφή. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποια είναι η ιδανική υφή της τροφής ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Ιδέες για συνταγές

1. Πουρές ρυζιού με μητρικό γάλα. Ξεπλύνετε λευκό μικρόκοκο ρύζι και βάλτε το σε ένα κατσαρολάκι να βράσει για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια, πολτοποιήστε το στο μπλέντερ μαζί με μητρικό γάλα για να φτιάξετε έναν ρευστό πουρέ. Στην ίδια συνταγή μπορείτε σταδιακά να προσθέτετε και πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά.

2. Ψητό κολοκυθάκι. Το ψητό κολοκυθάκι έχει καροτίνη και βιταμίνη Α, κάλιο, σίδηρο και πρωτεΐνες και αποτελεί ιδανική τροφή για το μικρό σας. Κόψτε το κολοκύθι στη μέση και ψήστε το για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρέστε την ψίχα με ένα κουτάλι και πολτοποιήστε προσθέτοντας λίγο μητρικό γάλα, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Μην φοβηθείτε τα καρυκεύματα! Μπορεί να υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει να δίνονται σε μωρά αλλά καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει ότι βλάπτουν το μωρό, ενώ  αντίθετα σε πολλά μέρη του κόσμου (Μεξικό, Ινδία κτλ.) οι μαμάδες χρησιμοποιούν μυρωδικά χωρίς δυσάρεστα αποτελέσματα. Μην προσθέσετε ωστόσο αλάτι ή ζάχαρη!

3. Μήλο με κοτόπουλο. Ψήστε το μήλο χωρίς φλούδα στο φούρνο και στήθος κοτόπουλο και αναμείξτε τα πολτοποιώντας τα στο μπλέντερ με λίγο νερό ή μητρικό γάλα πριν τα σερβίρετε.Βρεφικός πουρές

4. Γαλοπούλα πουρές. Καλή επιλογή μιας και ταιριάζει με τα πάντα, όπως με λαχανικά και φρούτα ή σιτηρά. Δοκιμάστε πουρέ γαλοπούλας με καρότα, γλυκοπατάτες, αρακά ή μήλα. 

5. Γιαούρτι με μπανάνα. Αναμείξτε στον επεξεργαστή τροφίμων 60ml παχύρευστο βιολογικό γιαούρτι, με μια ώριμη μπανάνα και 4 κουταλιές μητρικό και λίγο νερό για να πάρετε ένα μαλακό και κρεμώδες επιδόρπιο.