Ναι στα μπαχαρικά

Καρυκεύματα

Ποιος είπε ότι τα μωρά δεν θέλουν να απολαμβάνουν τη γεύση και το άρωμα του φαγητού τους και ότι τα καρυκεύματα δε πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους;

Μιας και το μωρό σας έχει ήδη έρθει σε επαφή με το άρωμα και τη γεύση των μπαχαρικών μέσα από το γάλα σας, δεν είναι αδικία να του σερβίρετε άνοστα φαγητά; Μάλλον ναι… Το ότι τα μωρά πρέπει να τρώνε το φαγητό τους «σκέτο», δηλαδή χωρίς μυρωδικά, είναι μάλλον ένας μύθος που δεν στηρίζεται πουθενά επιστημονικά και φυσικά δεν ισχύει σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μεξικό που έχουν παράδοση στις τροφές πλούσιες σε καρυκεύματα. Επομένως, την ώρα που φτιάχνετε σπιτικό φαγητό για το μωράκι σας μη διστάσετε να το εμπλουτίσετε με ήπια μπαχαρικά και μυρωδικά, δημιουργώντας πράγματι ένα απολαυστικό γεύμα.

Πότε να ξεκινήσετε

Πολλοί παιδίατροι συνιστούν να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει 8 μηνών για να του σερβίρετε τροφή με μπαχαρικά και βότανα, περισσότερο για να αποφύγετε προβλήματα στην πέψη και όχι τόσο για αλλεργικές αντιδράσεις. Όπως συμβαίνει με την εισαγωγή ενός καινούργιου φαγητού, έτσι και με τα μπαχαρικά, φροντίστε να εισάγετε ανά 4 ημέρες μια νέα γεύση με διαφορετικά καρυκεύματα έτσι ώστε αυτό το διάστημα να διαπιστώσετε ότι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην πέψη ή κάποια αλλεργική αντίδραση.

Βρεφικός πουρές

Τι είδους καρυκεύματα επιτρέπονται

Το είδος των μπαχαρικών που θα προσθέσετε στο φαγητό του μωρού σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Προτιμήστε τα είδη που χρησιμοποιούνται και στα φαγητά μεγαλύτερων παιδιών. Δοκιμάστε να προσθέσετε, λόγου χάρη, βασιλικό, ρίγανη, άνηθο, πάπρικα, δεντρολίβανο, σκόρδο, κανέλα, τζίντερ, μοσχοκάρυδο και κανέλα. Και παρότι λέμε «ναι» στα μπαχαρικά και στην νοστιμιά, συνεχίζουμε να λέμε όχι στην προσθήκη αλατιού και ζάχαρης. Όπως έχουμε αναφέρει και στο άρθρο μας «Τροφές προς αποφυγήν», το αλάτι μπορεί να ερεθίσει τα ανώριμα νεφρά του μωρού ενώ η ζάχαρη έχει πολλές θερμίδες, λίγα θρεπτικά συστατικά, επηρεάζει την όρεξη του παιδιού, το σπρώχνει σε λιγότερο υγιεινά διατροφικά μονοπάτια, φθείρει τα δόντια και μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία.