Πρώτοι πειραματισμοί για να ταΐσει τον εαυτό του

Πρώτοι πειραματισμοί για να ταΐσει τον εαυτό του

Πώς να προετοιμαστείτε και πώς να το βοηθήσετε για να μάθει να τρώει μόνο του

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί το μικρό σας να τρώει μόνο του; Όσο και αν θεωρείτε πως είναι πολύ μικρό για να τα καταφέρει ή όσο και αν αποφεύγετε να το αφήσετε να πειραματιστεί γιατί σκέφτεστε την ακαταστασία, η αλήθεια είναι ότι το μικρό σας μπορεί να κάνει τις πρώτες του απόπειρες από τη στιγμή που δείχνει ενδιαφέρον για τη στερεά τροφή και έχει την ικανότητα να πιάνει μικρά αντικείμενα με τα χεράκια του. Καθώς το να μπορεί να ταΐζει τον εαυτό του είναι μια δεξιότητα απαραίτητη, αξίζει να δοκιμάσετε από νωρίς. Για να το βοηθήσετε προετοιμάστε κατάλληλα το περιβάλλον και δώστε του τις κατάλληλες οδηγίες.   

Προετοιμασία

  • Τοποθετήστε μια πλαστική, αδιάβροχη επιφάνεια κάτω από το κάθισμα του μικρού σας, που θα μπορείτε να πλένετε εύκολα όταν πέφτουν επάνω φαγητά.
  • Βάλτε το να καθίσει σε μια άνετη θέση και αν είναι δυνατόν να πατάει τα πόδια του στο έδαφος (καθισματάκι εδάφους) ή σε μια βάση (κάθισμα με σκαλοπάτια) για μεγαλύτερη σταθερότητα.
  • Δώστε του κουτάλι ειδικά σχεδιασμένο για νήπια χωρίς απαραίτητα να είναι από πλαστικό.
  • Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης, φροντίστε να τρώτε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να μπορεί να δει πώς χρησιμοποιείτε τα μαχαροπίρουνα. Ακόμα και αν έχει φάει, βάλτε το να καθίσει μαζί σας για να συμμετέχει στο οικογενειακό γεύμα, δίνοντάς του ένα φρούτο.

Πώς θα το βοηθήσετε

  • Ξεκινήστε τις δοκιμές από νωρίς, από τη στιγμή που θα δείξει ενδιαφέρον για τη στερεά τροφή και αφού έχει ήδη αναπτύξει ως ένα βαθμό τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες ώστε να μπορεί να πιάνει και να χειρίζεται ένα λεπτό αντικείμενο. Τότε μπορείτε να το φέρετε σε επαφή με τη χρήση του κουταλιού. Δώστε του ένα μαλακό, παιδικό κουτάλι για να κρατάει όσο το ταΐζετε. Πιθανόν να προσπαθήσει να βάλει στο στόμα του το δικό του κουτάλι από τη λάθος πλευρά, επομένως διορθώστε το αλλά όχι διαρκώς για να μην του προκαλέσετε εκνευρισμό. Σημαντικό είναι να φροντίσετε η εμπειρία να είναι θετική.
  • Ακόμα και αν του έχετε δώσει το κουτάλι του, είναι πιθανό να θέλει να δοκιμάσει το φαγητό με τα χέρια του. Επιτρέψτε του να το κάνει, μιας και αυτή η κίνηση είναι προάγγελος της επιθυμίας του να πειραματιστεί και να ταΐσει τον εαυτό του. Δώστε του όσο φαγητό χρειάζεται και αν περισσέψει αφήστε το να δοκιμάσει με τα χέρια του.
  • Όταν συνηθίσει να χρησιμοποιεί το κουτάλι μετά από εξάσκηση, σερβίρετέ του το φαγητό στο δικό του κουτάλι για να το βάλει στο στόμα του, Προετοιμαστείτε ωστόσο για να το ενδεχόμενο να λερωθεί ή να προκαλέσει ακαταστασία. Δοκιμάστε για καλύτερη εξάσκηση να σερβίρετε τροφές που είναι πιο σταθερές στο κουτάλι, όχι δηλαδή κάτι πολύ ρευστό.
  • Αφήστε το να πειραματιστεί τρώγοντας λαχανικά και φρούτα σε κομμάτια και μάλιστα στο τραπέζι μαζί σας για να μπορεί να σας παρατηρεί πώς τρώτε.
  • Φροντίστε να έχετε κάνει καλή προετοιμασία για το γεύμα, ώστε να μην αναγκάζεστε να αφήνετε μόνο του το μικρό σας όσο πειραματίζεται.
  • Για να πίνει νερό δώστε του ένα μικρό ποτήρι που θα κρατάει μόνο του. Όπως και με το φαγητό είναι λογικό ότι θα βραχεί όσο δοκιμάζει. Όμως η συνέπεια αυτή είναι μέρος της διαδικασίας μάθησης, καθώς θα το κινητοποιήσει τις επόμενες φορές να είναι πιο προσεκτικό για να τα καταφέρει.
  • Δώστε του τροφή σε κομμάτια όσο πιο συχνά γίνεται για να απολαμβάνει την ανεξαρτησία να ταΐζει τον εαυτό του. Όταν μάθει πώς να το κάνει, θα διαπιστώσετε ότι θα προσπαθεί διαρκώς να τρώει μόνο του.