Η στερεά τροφή, το παιχνίδι του!

Μήπως αντί να τρώει παίζει με το φαγητό του;

Μήπως αντί να τρώει παίζει με το φαγητό του;

Όταν έρχεται πρώτη φορά σε επαφή με τροφή τύπου fingerfood, την οποία μπορεί με άλλα λόγια να πιάσει με τα χεράκια του και να ταΐσει τον εαυτό του, είναι πολύ πιθανό να δει το φαγητό σαν παιχνίδι και να προτιμά να το ζουλάει, και να το διαλύει από ότι να το δοκιμάζει. Αυτό το στάδιο εξερεύνησης είναι φυσιολογικό και πολύ ενδιαφέρον για το ίδιο το μωρό σας, παρόλο που κάποιες φορές μπορεί να σας κουράζει ή να σας δυσκολεύει. Πριν η δυσφορία σας μετατρέψει κάθε γεύμα σε μάχη, δοκιμάστε μια σειρά από τεχνικές που θα το ενθαρρύνουν να τρώει το φαγητό του.

Σερβίρετε μικρές ποσότητες τροφής. Αποφύγετε να προσφέρετε περισσότερα από δύο ή τρία φαγητά τη φορά ή σε πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς τα μωρά εύκολα μπορούν να δυσφορήσουν αν έχουν πολλές επιλογές.

Παραμείνετε ουδέτεροι.Αν αντιδράσετε γελώντας ή ασκήσετε κριτική όταν παίζει με το φαγητό του, το πιθανότερο είναι να συνεχίζει να το αντιμετωπίζει σαν παιχνίδι. Αντιθέτως αντιδράστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα περίεργο – και όντως δεν συμβαίνει κάτι περίεργο.

Δώστε του ένα κομματάκι από την τροφή.Όσο εκείνο απασχολείται ζουλώντας ή πετώντας το φαγητό, κόψτε ένα κομματάκι στο μέγεθος ενός αρακά και βάλτε το στο στόμα του χωρίς όμως να το πιέζετε καθώς η ώρα του φαγητού δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μάχη. Δοκιμάζοντας αυτή τη μικρή μπουκιά είναι πιθανό να συνειδητοποιήσει ότι το φαγητό δεν είναι μόνο παιχνίδι αλλά και ικανοποίηση ανάγκης και νοστιμιά!

Το σίγουρο είναι ότι το μωρό σας θα φάει όταν και αν πεινάει. Σε περίπτωση λοιπόν που το περιεχόμενο του πιάτου του μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε παιχνίδι στα χέρια του, σημαίνει πως δεν πεινάει πια και πως το γεύμα έχει τελειώσει και αυτό είναι καλό να το αποδέχεστε ενθαρρύνοντας τις υγιείς διατροφικές συνήθειες.