Είναι ασφαλές το ρυζάλευρο;

Είναι ασφαλές το ρυζάλευρο;

Έρευνες έδειξαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι και σε παράγωγά του

Το ρυζάλευρο ήταν και συνεχίζει να προτείνετε από πολλούς παιδιάτρους ως το πρώτο στερεό γεύμα του μωρού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έρχονται συνεχώς στο φως επιστημονικά ευρήματα που στοχοποιούν το ρυζάλευρο και τα προϊόντα ρυζιού εν γένει για υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ιχνοστοιχείων.

Τον Νοέμβριο του 2012 το αμερικανικό περιοδικό, Consumer Reports, δημοσίευσε μια έρευνα για την περιεκτικότητα του τοξικού ιχνοστοιχείου αρσενικού στο ρύζι και σε τροφές που παρασκευάζονται από ρύζι, ενώ την ίδια περίοδο η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε το πρώτο μέρος μιας έρευνας που αφορά στην παρουσία αρσενικού σε τρόφιμα. 2 χρόνια νωρίτερα το ερευνητικό ινστιτούτο της Σουηδίας, KarolinskaInstitutet, ένα από τα πιο έγκυρα Ινστιτούτα στον κόσμο όπου μελετάται η σχέση περιβάλλοντος και υγείας, δημοσίευσε μελέτη για την παρουσία βαρέων μετάλλων σε παιδικές τροφές, μεταξύ των οποίων και του αρσενικού, έπειτα από σύγκριση διάφορων τροφών με το μητρικό γάλα. Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής στις παραπάνω έρευνες και δημοσιεύσεις;

Οι δύο πρώτες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, εντόπισαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι και σε τροφές που προέρχονται από το ρύζι, όπως το ρυζάλευρο, ακόμα και στα προϊόντα που έχουν προέλθει από οργανικές καλλιέργειες, το μαύρο ρύζι, τα ρυζομπισκότα κ.ά. Τα αποτελέσματα της έρευνας από τη Σουηδία έδειξαν ότι στις τροφές που περιέχουν ρυζάλευρο ή ρύζι βρέθηκαν συγκεντρώσεις αρσενικού  από 17 έως 33 μg/kg, ενώ οι άλλες τροφές που εξετάστηκαν (βρώμη, σιμιγδάλι και συνδυασμοί αυτών με φρούτα) περιείχαν αρσενικό σε ποσότητα 0,2 έως 3 μg/kg

Οι περισσότερες τροφές περιέχουν μια ποσότητα αρσενικού, το οποίο υπάρχει ως ιχνοστοιχείο στη φύση. Η ανησυχία των επιστημόνων αφορά στην παρουσία σε τροφές ανόργανου αρσενικού, από αυτό που βρίσκεται στα εντομοκτόνα και σε άλλα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Αυτού του τύπου το αρσενικό είναι καρκινογόνο και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας αργότερα. Επομένως, ένα μωρό που τρώει 2 με 3 μερίδες την ημέρα ρυζάλευρο προσλαμβάνει ποσότητα αρσενικού που είναι παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με τα παραπάνω ευρήματα, οι ειδικοί του Consumer Reports συνιστούν στους γονείς να μην δίνουν στο μωρό τους περισσότερες από μια μερίδα ρυζάλευρου την ημέρα.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία δεν έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, καθώς υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες αλλά προτείνει στους γονείς να σερβίρουν μια ποικιλία τροφίμων έτσι ώστε να μειωθεί η έκθεση στο αρσενικό από τις «ύποπτες» τροφές. Οι εναλλακτικές τροφές, όπως αλεσμένα φρούτα, λαχανικά, κρέας και δημητριακά είναι πολύ πιο θρεπτικές και υγιεινές από τα προϊόντα ρυζιού.

Μάθετε κι αυτά!
Λόγω της αυξημένης πρόσληψης σε αρσενικό,στη Μεγάλη Βρετανία, συστήνεται στα παιδιά μέχρι 4,5 χρονών να μην καταναλώνουν παιδικές τροφές με ρύζι, ενώ στη Δανία η ίδια συμβουλή δίνεται για παιδιά μικρότερα των 10 κιλών σωματικού βάρους.

Η ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη σε κάδμιο είναι σήμερα 2,5 μg/kg σωματικού βάρους και η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι ένα μωρό που καταναλώνει 3 γεύματα γάλακτος και 2 γεύματα τροφής με ρύζι προσλαμβάνει κάδμιο μέχρι και 5 μg/kg σωματικού βάρους, δηλ. διπλάσιας ποσότητας από την ανεκτή! Τα αναπτυσσόμενα νεφρά των μωρών είναι ιδιαίτερα ευπαθή στο κάδμιο μέχρι την ηλικία των 3 ετών.