Πουρές από «σπίτι»!

Σπιτικό φαγητό

Τα οφέλη του σπιτικού φαγητού είναι τεράστια! Πιάστε τις κατσαρόλες και αποφύγετε την ευκολία της σκόνης!

Αν αγοράζετε τυποποιημένες φρουτόκρεμες ή άλλα τρόφιμα για το μωρό σας μήπως να το ξανασκεφτείτε; Απλά γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φαγητό που φτιάχνετε εσείς οι ίδιοι στην κουζίνα σας χρησιμοποιώντας υλικά που επιλέγετε με προσοχή και φροντίδα. Η ηλικία από 6 έως 12 μηνών είναι ιδανική για να εισάγετε καινούργιες γεύσεις στην διατροφή του μωρού σας ανοίγοντας το δρόμο για υγιεινές επιλογές και μελλοντικά. Δείτε παρακάτω μερικά tips για την προετοιμασία του φαγητού και τα υλικά.

  • Το φαγητό που είναι μαγειρεμένο με φρέσκα υλικά είναι αφενός πιο υγιεινό αφετέρου πιο οικονομικό. Όταν εισάγετε τη στερεά τροφή στη διατροφή του παιδιού σας είναι καλύτερο να ξεκινήσετε προσφέροντας λαχανικά, φρούτα και Πουρές αχλαδιούδημητριακά. Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι καλές επιλογές και από φρούτα τα μήλα και τα αχλάδια.
  • Αρχικά λιώστε τα και δημιουργήστε ένα πουρέ με την υφή του γιαουρτιού ενώ σταδιακά κάντε τον πουρέ πιο πηκτό, αφήνοντας κάποιους σβώλους μετά από κάποιο καιρό.
  • Πολύ σημαντική είναι και η ποικιλία, καθώς όσο πιο μεγάλη είναι τόσο πιο εύκολο θα είναι να προχωρήσει το μικρό σας σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Φυσικά, ποικιλία δεν σημαίνει να αναμείξετε μεμιάς δεκάδες φρούτα ή λαχανικά, αφού εάν το μωρό παρουσιάσει κάποια αντίδραση δεν θα μπορείτε να γνωρίζετε με βεβαιότητα από πού προήρθε. Εισάγεται μία νέα τροφή κάθε τόσο και προσφέρετέ την μαζί με μια παλιά και αγαπημένη γεύση.
  • Επειδή μετάβαση στην στερεά τροφή δεν σημαίνει αποθηλασμός μπορείτε να συνεχίζετε να προσφέρετε στο παιδάκι σας το στήθος σας για να τραφεί, για να ξεδιψάσει, για να παίξει, για να καλυφθεί συναισθηματικά, για να κοιμηθεί ή για να ανακουφιστούν τα δοντάκια του κτλ. Δεν υπάρχει λόγος να του προσφέρετε τώρα ξένο γάλα ούτε να περιορίσετε τον θηλασμό μόνο πρωί και βράδυ. Κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη διακοπή του θηλασμού καθώς δεν υπάρχει συνεχής ερεθισμός για την παραγωγή γάλακτος. Φροντίστε να το θηλάζετε κατ’ απαίτηση και αφού του έχετε δώσει πρώτα λίγη στερεά τροφή.
  • Αποφύγετε να βράζετε πολύ τα λαχανικά ή τα άλλα συστατικά ή να μαγειρεύετε πολύ ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς έτσι καταστρέφονται πολλά θρεπτικά συστατικά.
  • Η κρέμα από φρούτα που δεν χρειάζεται μαγείρεμα είναι ιδανική τροφή για το μωρό σας και μια καλή επιλογή όταν χρειάζεται να το ταΐσετε έξω από το σπίτι. Αυτή μπορεί να γίνει από μαλακά φρούτα όπως μπανάνα, ροδάκινο, βερίκοκο, αβοκάντο […] απλά συνθλίβοντας το φρούτο με ένα πηρούνι.
  • Δοκιμάστε να μαγειρέψετε λαχανικά στον ατμό που διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ότι τα βρασμένα και να ψήσετε καρότα και πατάτες καθώς είναι πιο νόστιμα και πιο γλυκά.
  • Εάν εργάζεστε και δεν προλαβαίνετε να μαγειρέψετε καθημερινές, ετοιμάστε το Σαββατοκύριακο αρκετό φαγητό για όλη την εβδομάδα και καταψύξτε τον πουρέ σε βαζάκια από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι. Στη συνέχεια δοκιμάστε να αναμείξετε διάφορες ήδη δοκιμασμένες γεύσεις μεταξύ τους. Πουρές μήλου
  • Εισάγετε στη διατροφή του μωρού σας την πρωτεΐνη σχετικά γρήγορα. Το κόκκινο κρέας είναι σημαντική πηγή σιδήρου.
  • Μην εμμένετε σε μια διατροφή που περιλαμβάνει μόνο φρούτα και λαχανικά για πολύ καιρό. Τα μωρά χρειάζονται θερμίδες, συνεπώς φροντίστε να αναμείξετε τον πουρέ με τυρί και να εισάγετε στη διατροφή του δημητριακά, κρέας και κοτόπουλο.

Διαβάστε ακόμα: «Φαγητό με άρωμα… μαμάς» και «Τροφές προς αποφυγήν»