Η ακαταστασία του φαγητού

Η ακαταστασία του φαγητού

Όσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά το μικρό σας για το φαγητό τόσο πιο ακατάστατες θα γίνονται οι ώρες του ταΐσματός. Γι’ αυτό προετοιμαστείτε για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης!

Εάν πιστεύατε πως όσο το μικρό σας μεγαλώνει τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να το κρατάτε καθαρό τις ώρες των γευμάτων, ξανασκεφτείτε το. Τα μωρά αγαπούν τις υφές, την αίσθηση του φαγητού στα χέρια τους, το αποτέλεσμα που έχει ένα κεφτεδάκι όταν πέφτει στο πάτωμα ή στον τοίχο. Έτσι, όταν αργά ή γρήγορα το αφήσετε να δοκιμάσει να φάει μόνο του, μαζί με τον άθλο θα έχει έρθει και η ώρα να βγει από μέσα σας η Μαίρη Παναγιωταρά και, μάλιστα, να χτυπάει υπερωρίες.

  1. Προετοιμαστείτε

Η πρώτη προετοιμασία που θα πρέπει να κάνετε, ειδικά εάν είστε από τους ανθρώπους που θέλουν τα πάντα γύρω τους καθαρά, τακτοποιημένα, σχεδόν… αποστειρωμένα, είναι ψυχολογική. Κι αυτό γιατί το στάδιο κατά το οποίο το μωρό δοκιμάζει να τρώει μόνο του μπορεί να είναι για εσάς ιδιαίτερα στρεσογόνο. Δεν είναι απίθανο τα φασολάκια να καταλήξουν στο μεταξωτό χαλί ή το παντζάρι να εκσφενδονιστεί στον καναπέ. Εστιάστε στην ανάπτυξη του μικρού σας και σκεφτείτε πως αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Χαρείτε τον άθλο του και ανεχθείτε για μερικές εβδομάδες την διάθεση εξερεύνησης.

  1. Οργανωθείτε

Πολύ σημαντικά στον περιορισμό της ακαταστασίας έχουν αποδειχθεί τα υγρά μαντηλάκια. Επιστρατεύστε αυτά που καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού για μια γρήγορη εκκαθάριση των χεριών και του προσώπου και εκείνα που αποστειρώνετε τους πάγκους της κουζίνας για να επεμβαίνετε ταχύτατα όταν λερώνονται οι τοίχοι και τα έπιπλα. Επίσης, φροντίστε να μην ντύνεστε ούτε εσείς ούτε το μωρό πριν το πρωινό γεύμα τελειώσει, μιας και πιθανότατα θα χρειαστεί να ξαναλλάξετε και οι δύο, κι αν πρόκειται να φύγετε αμέσως μετά ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα για να έχετε χρόνο να συμμαζέψετε τον χαμό!

  1. Καλυφθείτε

Μια πολύ καλή λύση που έχει γλυτώσει πολλές μαμάδες είναι η κάλυψη των επιφανειών που πρόκειται να λερωθούν. Έτσι μια νάιλον μπέρτα αντί για σαλιάρα και ένας μουσαμάς (ή φύλλα εφημερίδων) κάτω από το καρεκλάκι του θα αποδειχθούν σωτήρια. Ακόμα εάν το καρεκλάκι του δεν έχει αποσπώμενα τμήματα και είναι δύσκολο να καθαριστεί, μια καλή λύση είναι μετά το γεύμα να το βάλετε στην ντουζιέρα και να αφήσετε την πίεση του νερού να καθαρίσει και το τελευταίο υπόλειμμα τροφής και από τις πιο κρυφές γωνίες. Ωστόσο, εάν αν είναι σιδερένιο, θα πρέπει κατόπιν να το στεγνώσετε πολύ καλά για να μην σκουριάσει.

    Η ακαταστασία του φαγητού
  1. Δώστε προσοχή στην βαρεμάρα

Αμέσως μόλις το μωράκι σας χορτάσει θα έχει έρθει η ώρα να παίξει με το φαγητό του ή, χειρότερα, να αρχίσει να το πετάει εδώ και εκεί. Έτσι, εάν δεν ενδιαφέρεστε να δείτε την καλλιτεχνική αποτύπωση που θα δημιουργήσει στα ντουλάπια της κουζίνας σας, παρατηρήστε τα σημάδια της βαρεμάρας και πάρτε του το μπολάκι πριν αναγκαστείτε να το δείτε επί τω έργω. Εάν πάτε να το προτρέψετε να συνεχίσει το γεύμα του και στρέφει το κεφάλι, κρατάει το στόμα του κλειστό, σπρώχνει το φαγητό έξω με την γλώσσα του, αρχίζει να κουνιέται για να βγει από το καρεκλάκι, στραβομουτσουνιάζει ή κλαψουρίζει, σημαίνει πως έχει χορτάσει και προφανώς βαριέται. Αλλάξτε το μπολ με το κολλώδες περιεχόμενο με ένα που μπορεί να προκαλέσει λιγότερη ζημιά, π.χ. με κομμένα σκληρά φρούτα ή λαχανικά.

Τα παραπάνω είναι μια εκδοχή finger food, η οποία όπως και τα περισσότερα φαγητά που τρώγονται με τα δάχτυλα, δεν λερώνει τόσο πολύ όσο ο πουρές. Αφήστε το μικρό σας να διασκεδάσει και μην σκύβετε να μαζέψετε ό,τι πετάει κάτω. Αυτή σας η ανταπόκριση θα θεωρηθεί διασκεδαστικό παιχνίδι και το παιδί σας θα την «σταμπάρει» ως ένας πρώτης τάξεως τρόπος για να τραβήξει το ενδιαφέρον σας.

  1. Μετρήστε την ποσότητα

Εάν το μωρό σας δεν σας δίνει δείγματα της βαρεμάρας του ή είστε πολύ απασχολημένη για να το κοιτάτε διαρκώς ώστε να προλάβετε το «κακό», φροντίστε απλά να του δίνετε το γεύμα του σε μερίδες ώστε να καταλάβετε πότε έχει πραγματικά χορτάσει. Έτσι όχι μόνο θα κατορθώσετε να προλάβετε την ανία του αλλά, ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει, θα έχει διαθέσιμη μόνο μια μικρή ποσότητα για να κάνει τα πάντα γύρω του… μαντάρα!

  1. Διαλέξτε το σωστό ποτηράκι

Η συνηθέστερη κατάληξη των δοχίων που περιέχουν υγρό είναι στο πάτωμα. Γι’ αυτό επιλέξτε ειδικό παιδικό ποτηράκι που δεν αφήνει το υγρό να χυθεί. Ξεκινήστε βάζοντας μόνο νερό μέσα σε αυτό και γεμίστε το με γάλα μόνο αφού το μικρό σας μάθει να το χρησιμοποιεί. Εάν, τώρα, αρνείται τα ποτήρια με καπάκι, προσφέρετε ένα πλαστικό ανοιχτό ποτηράκι και βάλτε μέσα μόνο μια μικρή ποσότητα νερού. Μπορεί αυτό να μην λερώνει αλλά μπορεί να γλιστρήσετε ή να το πατήσετε και να δημιουργήσετε λάσπες!

  1. Επιλέξτε το κατάλληλο φαγητό

Εάν μαθαίνετε στο μικρό σας να τρώει με κουταλάκι είναι καλύτερο για αρχή να του προσφέρετε φαγητά με κολλώδη παχιά σύσταση, όπως οι πουρέδες. Ακόμα κι αν πεινάει και θέλει η τροφή να καταλήξει στο στόμα του, στην αρχή δεν θα τα καταφέρνει. Θα του πέφτουν από το κουτάλι, δεν θα βρίσκει το στόμα του κτλ. Βοηθήστε το όσο μπορείτε!

Επίσης, στα παιδιά παίρνει λίγο χρόνο μέχρι να ανακαλύψουν πως μερικά φαγητά μπορούν να φαγωθούν με τα χέρια ενώ άλλα όχι. Αφήστε το να εξερευνήσει τις υφές, ώστε σε βάθος χρόνου να σταματήσει να χώνει τα χέρια του στο γιαούρτι.