Προετοιμάστε βρεφικό πουρέ για όλη την εβδομάδα

Προετοιμάστε βρεφικό πουρέ για όλη την εβδομάδα

Οδηγίες για να ετοιμάσετε σπιτικό βρεφικό πουρέ για 1 εβδομάδα μέσα σε 45 λεπτά!

Επιλέξτε να φτιάχνετε μόνες την κρέμα του μωρού σας για λόγους:

1) Υγείας. Μπορείτε να ελέγξετε την πρώτη ύλη (π.χ. να αγοράσετε μόνο βιολογικά προϊόντα) αλλά και κάθε συστατικό που θα περιέχει.

2) Οικονομίας. Εάν κάνετε τους υπολογισμούς σας θα δείτε πως ετοιμάζοντας τις δικές σας βρεφικές τροφές εξοικονομείτε μέχρι και 50%.

3) Ποικιλίας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις αλλά και να καθορίσετε την υφή των γευμάτων σε περίπτωση που το μωρό σας έχει κάποια προτίμηση.

4) Προστασίας του περιβάλλοντος. Τα βαζάκια των έτοιμων τροφών καταλήγουν στα σκουπίδια.

Κι αν νομίζετε πως η διαδικασία είναι δύσκολη, είμαστε εδώ για να σας διαψεύσουμε. Χρειάζονται μόλις 45 λεπτά για να ετοιμάσετε τα γεύματα μια ολόκληρης εβδομάδας και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη.

Υλικά

200 μοσχάρι (ποντίκι ή χτένι)

½ κιλό αρακά

3 γλυκοπατάτες

3 μπανάνες

6 μικρά μήλα

Εκτέλεση

1) Βάζουμε σε 4 κατσαρόλες λίγο νερό να βράσει.

2) Πλένουμε το μοσχάρι και το κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε το ξύλο κοπής. Πλένουμε τον αρακά. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τα μήλα και τα κόβουμε σε κομματάκια (αφαιρώντας τα κουκούτσια από τα μήλα).

3) Βάζουμε σε κάθε κατσαρόλα ξεχωριστά το κρέας (30 λεπτά), τις γλυκοπατάτες (9 λεπτά), τον αρακά (7  λεπτά) και τα μήλα (7 με 10 λεπτά) και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν μαλακά και τρυφερά.

4) Όσο περιμένουμε να μαλακώσουν, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες, τις βάζουμε στο μπλέντερ με ¼ της κούπας νερό ή μητρικό γάλα και πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε τις 10 περίπου μερίδες πουρέ σε παγοθήκες με καπάκι και καθαρίζουμε το μπλέντερ.

5) Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα, μόνο που πριν την αποθήκευση θα πρέπει να αφήσουμε τον πουρέ να κρυώσει. Ιδανικά απλώστε τον σε ένα πιάτο το οποίο θα τοποθετήσετε πάνω από κατσαρόλα με κρύο νερό.

6) Και τώρα η στιγμή της δημιουργίας! Εάν το μωράκι σας έχει ήδη έρθει σε επαφή για 3 μέρες με τις εν λόγω τροφές και δεν έχει αναπτύξει αλλεργία, μπορείτε να κάνετε διατροφικούς συνδυασμούς, όπως μπανάνα-μήλο, κρέας-αρακά, κρέας-γλυκοπατάτα, γλυκοπατάτα-αρακάς κοκ.

7) Τελειώνοντας την παραπάνω διαδικασία θα έχετε περίπου 45 μερίδες βρεφικού πουρέ. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα γεύματα των δύο πρώτων ημερών στο ψυγείο (εκτός από το κρέας, το οποίο δεν πρέπει να μένει στην ψύξη για περισσότερες από 24 ώρες) και τα υπόλοιπα στην κατάψυξη.

Extra Tip: Τα παραπάνω υλικά μπορείτε την επόμενη εβδομάδα να τα αντικαταστήσετε με άλλα δικής σας επιλογής, όπως κοτόπουλο αντί για μοσχάρι, κολοκύθι αντί για γλυκοπατάτα, αβοκάντο αντί για μπανάνα, φασολάκια αντί για αρακά κοκ. Προσοχή, όμως, στα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (καρότο, μπρόκολο, σπανάκι, γογγύλια, λάχανο, τεύτλα), μιας και αυτά δεν πρέπει να αποθηκεύονται για οποιοδήποτε διάστημα.

SOS Tip: Από 6 μηνών και οπωσδήποτε πριν το κλείσιμο των 7 μηνών είναι απαραίτητο να εισαχθούν τροφές δημητριακών που περιέχουν γλουτένη. Αρχικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κρεατοχορτόσουπα, ενώ αργότερα μπορούν να γίνουν η βάση για το τρίτο απογευματινό γεύμα. Δημητριακά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι βρώμη (που μπορεί να αναμειχθεί και στα φρούτα), κριθαράκι, αστράκι, ζυμαρικά, πλιγούρι, κους – κους, ρύζι, κινόα, τραχανά. Είναι καλό να μην δίνουμε δημητριακά ολικής άλεσης στα βρέφη.