Βαρεθήκατε να τα περνάτε όλα από το blender; Δείτε πότε το μωράκι σας είναι έτοιμο να αφήσει πίσω του την αλεσμένη τροφή και να περάσει σε πιο «τραγανές» υφές, αλλά και πως θα κάνετε την μετάβαση ευκολότερη!
Από την μέρα που εισάγατε τα πρώτα αλεσμένα τρόφιμα στην διατροφή του μωρού σας έχετε κάνει το blender τον καλύτερο φίλο σας. Φρούτα, λαχανικά, κρέας, κοτόπουλο… όλα μπαίνουν μέσα μαζί με λίγο ζωμό και βγαίνουν ως ένα τέλειο και υγιεινό baby food. Αλλά όπως όλες οι φιλίες έτσι και αυτή έχει έρθει η ώρα να περάσουν στο επόμενο στάδιο! Δείτε εάν το μικρό σας είναι έτοιμο για λιγότερο κρεμώδεις υφές και αφήστε τον… φιλαράκο σας για λίγο στο ράφι να ξεκουραστεί!
Πιθανότατα είναι έτοιμο όταν…
- Κάθεται χωρίς στήριξη έχοντας πλήρη έλεγχο του κεφαλιού του.
- Βάζει πράγματα στο στόμα του και τα επεξεργάζεται με την γλώσσα και τα ούλα του.
- Έχει κάποια δόντια- αν και αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
- Παίρνει τον πουρέ από το κουταλάκι και τον καταπίνει χωρίς να βγάζει ήχους «πνιξίματος» και χωρίς να το φτύνει.
- Προσπαθεί να «βουτήξει» λιχουδιές από το οικογενειακό τραπέζι.
Extra tip: Τα μωρά είναι καλό να ξεκινήσουν να τρώνε λιγότερο αλεσμένες τροφές ήδη από τους 7 μήνες, ενώ η διαδικασία καλό θα ήταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τους 12 μήνες.
Πώς να σταματήσετε την πολτοποίηση!
- Κρατήστε για λίγο ακόμη τον καλό σας φίλο για να σας βοηθάει στην κουζίνα καθώς στην αρχή το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλέθετε για λιγότερη ώρα.
- Αργότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε την μισή ποσότητα φαγητού πουρέ και την άλλη μισή να την λιώνετε με το πιρούνι και κατόπιν να ανακατεύετε τις δύο υφές.
- Όσο περνάει ο καιρός μπορείτε να αρχίσετε να λιώνετε την μαγειρεμένη τροφή μόνο με πιρούνι, για να την δίνετε στο μικρούλι σας.
- Κάποιες κατηγορίες τροφίμων που είναι πιο σκληρές (π.χ. το κρέας) καλό θα είναι να συνεχίζετε να τις αλέθετε ώστε να μην το δυσκολεύετε υπερβολικά. Περιμένετε μέχρι να συνηθίσει τις νέες υφές και να μάθει να μασάει.
- Τέλος, εάν το βλαστάρι σας είναι δεκτικό, μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από ένα διάστημα και τις μικρές μαλακές μπουκίτσες, όπως κομματάκια μπανάνας ή βρασμένου καρότου.
Αφήστε το να συνηθίσει
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως τα παιδιά αργούν να συνηθίσουν, όχι μόνο τις νέες γεύσεις, αλλά και τις καινούργιες υφές. Συνεπώς, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20 προσπάθειες για να δεχθεί το μικρούλι σας την αλλαγή. Μην το βάζετε κάτω και συνεχίστε τις προσπάθειες. Επιμείνετε αλλά μην το πιέζετε!
Εάν το μωράκι σας αρνείται πεισματικά να φάει μη αλεσμένη τροφή ή εάν κάνει πολλούς ήχους «πνιγμού» καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Ωστόσο, να θυμάστε πως τα περισσότερα προβλήματα στην διατροφή λύνονται με την πάροδο του χρόνου και την δική σας επιμονή.
Extra Tip: Οι μύες που χρησιμοποιούνται κατά την μάσηση είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται και κατά την ομιλία, οπότε το ζουζουνάκι σας θα ωφεληθεί πολλαπλά!